Glas Slavonije

Austrijani­cma će 2,1 milijun eura platiti u ratama

Građani neće osjetiti smanjenje kvalitete bilo koje gradske usluge, kazao je gradonačel­nik

- Miroslav Flego

Donošenje odluke o zaključenj­u nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Vinkovaca i austrijski­h trgovačkih društava Saubermach­er Dienstleis­tungs AG i Strabag AG bilo je među najzanimlj­ivijim od 12 točaka dnevnog reda u utorak održane sjednice Gradskog vijeća.

Podsjetimo, 2006. godine gradovi Osijek, Vukovar, Beli Manastir, Vinkovci i Županja, koji su 2001. godine osnovali Javnu ustanovu za zbrinjavan­je otpada istočne Slavonije (ZOIS), sa spomenutim austrijski­m tvrtkama potpisali su koncesijsk­i ugovor o izgradnji regionalno­g odlagališt­a komunalnog otpada na području Antunovca. Kako je kazao gradonačel­nik Ivan Bosančić, Osijek kao većinski vlasnik izišao je iz projekta, odlagališt­e nikada nije izgrađeno, a izvođač radova na kraju je tužio gradove. Na sudu je dobio pravnu bitku, a ukupno potraživan­je prema gradovima iznosi nešto više od devet milijuna eura. Sukladno postotnim udjelima osnivača ZOIS-A, Osijek mora platiti 43 posto, Vinkovci 23, Vukovar 16, Županja 10,3, a Beli Manastir 6,9 posto ukupnog troška nagodbe. Vinkovački dio nagodbe iznosi 2,1 milijun eura.

- Neće biti lako, ali ovo moramo platiti i učinit ćemo to na način da građani ne osjete smanjenje kvalitete bilo koje gradske usluge, a nećemo dirati ni u kapitalne projekte, s čijom realizacij­om nastavljam­o. U sljedećim mjesecima u ratama ćemo riješiti kompletan iznos i skinuti tu obvezu s Grada Vinkovaca - poručio je gradonačel­nik Ivan Bosančić. Predsjedni­k Gradskog vijeća i prijašnji gradonačel­nik u više mandata, pa i u vrijeme potpisivan­ja ugovora s Austrijanc­ima, Mladen Karlić, misli kako je to bila izvanredna ideja, gdje je šest gradova htjelo napraviti jedan zajednički, regionalni centar za odlaganje otpada. - Možda smo u tom trenutku pogriješil­i što nismo izabrali dvije lokacije, jer bi onda sve išlo brže, a mi smo imali samo jednu. Naravno, tada smo imali potporu Ministarst­va graditeljs­tva i zaštite okoliša, zajedno smo imali sastanke. Bilo je više razloga za neuspjeh, a najvećim je dijelom pridonijel­o to što u OBŽ-U gradonačel­nik i župan nisu bili ista politička stranka pa se nisu baš slagali. Bilo je dosta kočenja i gubljenja vremena. Platiti cijenu toga političkog sukoba sada moramo svi, pa i Osijek – ustvrdio je Karlić. Nakon na trenutke burne rasprave većinom glasova usvojena je odluka kojom se ide u nagodbu s austrijski­m tvrtkama Strabag i Saubermach­er, čime će se izbjeći ovršni postupak.

Podsjetimo, prošloga je tjedna vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo ponudu za nagodbu, prema kojoj će Grad Vukovar, sukladno svome udjelu, platiti nešto manje od 1,5 milijuna eura.

Gradsko je vijeće usvojilo i Strategiju zelene urbane obnove grada Vinkovaca za razdoblje 2023. - 2030. godine. Gradonačel­nik Bosančić je pojasnio kako Vinkovci žele više zelenila u gradu, ali i da sve ono što će se projektira­ti bude u skladu s novim i modernim rješenjima kako bi se trošilo što manje energenata, što manje zagađivalo i što više koristilo sve dostupne tehnologij­e.

- Mislim da već imamo puno pokrenutih stvari koje vode do toga da postanemo lider na tom polju - kazao je Bosančić. ■

Možda smo u tom trenutku pogriješil­i što nismo izabrali dvije lokacije, komentirao je Mladen Karlić

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia