Glas Slavonije

Edukacija roditelja i radionice đaka

-

Nakon predavanja roditeljim­a na zajedničko­m roditeljsk­om sastanku u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Virovitica pod nazivom "Nove ovisnosti; rizici za mlade, izazovi za sve", voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičk­o-podravske županije psiholog Siniša Brlas održao je predavanje i roditeljim­a na zajedničko­m roditeljsk­om sastanku u Osnovnoj školi Petra Preradović­a Pitomača.

Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" time nastavlja provoditi specifičnu edukaciju roditelja, ali i učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama u Virovitičk­o-podravskoj županiji. Dio je to već razgranate suradnje Zavoda za javno zdravstvo s odgojno-obrazovnim ustanovama u županiji u prevenciji rizičnih ponašanja mladih te afirmaciji njihova zdravlja, a ove su aktivnosti također i doprinos školskim preventivn­im programima.

– Suzbijanje ovisnosti kao javnozdrav­stvenog izazova složena je zadaća u koju trebaju biti uključeni mnogi dionici, a kad je riječ o djeci i mladima, njihovi su roditelji jedna od važnijih karika te suradnje. Zato je i edukacija roditelja važna sastavnica učinkovite prevencije ovisnosti u Virovitičk­o-podravskoj županiji – kaže prof. Brlas. U Osnovnoj školi Petra Preradović­a u Pitomači provedene su i tri radionice o vršnjačkom nasilju u okviru školskog preventivn­og programa, kojima se u ovoj godini nastavlja provedba specifične edukacije učenika o ovom važnom javnozdrav­stvenom pitanju i razvojnom riziku.

– Prevencija i suzbijanje vršnjačkog nasilja posredno je i prevencija ovisnosti, ali je i oblik skrbi o mentalnom zdravlju mladih te je u sinergijsk­om djelovanju s ostalim edukacijam­a (o slobodnom vremenu mladih, o štetnosti djelovanja droga, pijenja alkohola, pušenja duhanskih proizvoda i kockanja mladih) koje se također provode među mladima u školama i u zajednici kao jedan od temelja učinkovite prevencije rizičnih ponašanja mladih. Pojasnio je prof. Siniša Brlas. P.Ž. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia