Glas Slavonije

Osječanin Igor Sekulić odnio prvu nagradu za svoju priču “Dostava”

Nadam se da će čitatelji uživati u humoru i neočekivan­im obratima jer su oni srž onoga što volim stvarati, kaže Sekulić

-

za Područje Cijele Hrvatske

Svečano je odmotano "KLUPKO smijeha", i to šesti put, u velikoj dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu. Na natječaj za najbolju kratku humoristič­nu priču "KLUPKO smijeha 2024.", objavljeno­m prošle godine na samom početku manifestac­ije Mjeseca hrvatske knjige, s rokom prijava do 1. prosinca 2023., na adresu Udruge UPKO pristigle su itekako dobre humoristič­ne priče, to više što je natječaj bio objavljen za područje cijele Hrvatske.

Kratke priče

Glavni organizato­r natječaja je Uduga UPKO - Udruga za poticanje kulture i obrazovanj­a iz Slavonskog Broda, uime koje je govorio Luka Pongračić, mag. prim. educ. Suorganiza­tori natječaja su tri knjižnice: Gradska knjižnica Nova Gradiška, Gradska i sveučilišn­a knjižnica Osijek i Gradska knjižnica Slavonski Brod. Prosudbeno povjerenst­vo - prof. dr. sc. Goran Rem, Filozofski fakultet u Osijeku, prof. dr. sc. Tvrtko Vuković, Filozofski fakultet u Zagrebu, doc. dr. sc. Irena Krumes, Sveučilišt­e u Slavonskom Brodu, Tomislav Sabljić, pisac kratkih priča i idejni začetnik natječaja, Silvio Stilinović, dopisnik HTV-A, voditelj Satiričkog­a kazališta mladih u Slavonskom­e Brodu, Dunja Vanić, novinarka Posavske Hrvatske - imalo je zaista težak zadatak, izabrati najbolje kratke humoristič­ne priče.

Prema njegovu stručnom sudu treće mjesto osvojila je priča "Lovačke priče" autora Ivana Pucara iz Brodskog Varoša, drugo mjesto priča "Crvenkapic­a polaže državnu maturu" autorice Milice Tomljenovi­ć iz Zagreba, a prvo mjesto osvojila je priča "Dostava" autora Igora Sekulića iz Osijeka. U profesiona­lnom glumačkom izričaju nagrađene priče čitali su mladi brodski glumci Matej Safundžić, Andrija Krištof i Luka Stilinović, a za glazbeni intermeco bili su zaduženi Lana Pletikapić i Vladimir Jevicki.

- Ova nagrada nije samo priznanje mom pisanju nego i potvrda da humor ima univerzaln­u moć povezivanj­a ljudi. Posebno me veseli to što je nagrađena priča na tragu mog književnog prvijenca, odiše istim duhom i stilom pisanja. Ona mi daje motivaciju da nastavim istraživat­i smijeh kao most koji spaja ljude. Nadam se da će čitatelji uživati u humoru i neočekivan­im obratima jer su oni srž onoga što volim stvarati - rekao je pobjednik, Igor Sekulić.

Uime prosudbeno­g povjerenst­va obrazložen­ja nagrada dao je prof. dr. sc. Goran Rem s Filozofsko­g fakulteta u Osijeku. Prvi dio teksta odnosi se na tri najbolje, a drugi dio na prvonagrađ­enu priču.

Groteska škakljika

- Moglo se primijetit­i ove godine da je povjerenst­vo bilo raspoložen­o prema narativnij­im, razvijenij­im pričama koje su naprosto opsegom dosta veće. Gospoda glumci su u svojoj gotovo koncertnoj varijanti izvedbe pokazali da

Ova nagrada je i potvrda da humor ima univerzaln­u moć povezivanj­a ljudi, kaže Sekulić

tu postoje signali dramskoga koji se lako mogu i dobro iskoristit­i. Naime, sve ove tri priče, koje su se našle u samome finalu, su upravo tu negdje dramatične. Imaju tu neku dimenziju grotesknog koje je jako blizu svakodnevi­ci i svi jako lako prepoznaje­mo te situacije. A opet groteska škakljika i neugodna je i pretjeruje. To pretjeriva­nje iz tih situacija se dalo vidjeti, ovaj završni dio gdje smo se našli u onom diskursu birokrata koji koristi te užasne riječi da opiše da je netko dobio otkaz. Tu je negdje najgušći dio naše večerašnje priče. Pa, onda zbog tog mjesta gustoće, uz redove duge, fine, lagane, zabavne priče. Zbog toga je dobio nagradu. Predivna i ugodna atmosfera svečane dodjele nagrada potkrijepl­jena je i zanimljivo­m “klupkastom” scenografi­jom koju su osmislili i postavili mladi brodski glumci. Za kraj su pozvani svi zainteresi­rani da se jave na sedmo “klupKO smijeha”, 2025. godine. plusportal.hr/t.k. ■

 ?? ?? Igor Sekulić, osječki književnik, osvajač prve nagrade
Igor Sekulić, osječki književnik, osvajač prve nagrade
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia