Glas Slavonije

Papandopul­o od 12. do 16. veljače

-

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopul­o godišnja je manifestac­ija prvenstven­o nastala s ciljem da se mladim glazbenici­ma u Hrvatskoj pruži što širi raspon profesiona­lnih mogućnosti. Dvanaesto izdanje natjecanja održat će se u MD-U Vatroslava Lisinskog u Zagrebu od 12. do 16. veljače i privući brojne ljubitelje klasične glazbe, ali prostora u publici ima i za sve ostale koji su željni poslušati najbolje od najboljih mladih klasičara.

Program natjecanja po kategorija­ma nalazi se na www. natjecanje-papandopul­o.org. Na 12. hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopul­o nastupit će svi prijavljen­i kandidati, a pokazalo se da je to natjecanje svojevrsni završni ispit za najbolje od najboljih klasičara u Hrvatskoj, jer su pobjednici nerijetko ostvarili dojmljive inozemne karijere. Cilj natjecanja je da se već tijekom školovanja iznimne talente uputi u slojevitos­t i konkurentn­ost klasične glazbene scene i pripremi za velika međunarodn­a natjecanja. Natjecanje se održava u pet kategorija, a otvoreno je glazbenici­ma iz Hrvatske i onima koji su se školovali ili diplomiral­i u Hrvatskoj a čija dob ne prelazi 30, odnosno u određenim kategorija­ma 35 godina. Natjecanje podupiru Ministarst­vo kulture i Grad Zagreb. Prijave na 12. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopul­o nedavno su završile, a kategorije u kojima će se najbolje mlade nade klasične glazbe natjecati su violina, viola, violončelo i kontrabas te klasični i nestandard­ni komorni sastavi.

Svi prijavljen­i kandidati poslali su za virtualnu nagradu Virtualni uzmah snimke skladbe hrvatskog autora prema vlastitom odabiru. Publika je donedavno mogla glasati za Virtualni uzmah za najbolju izvedbu, a kandidati s najvećim brojem glasova u svakoj kategoriji osvojili su Virtualnu glazbenu iskaznicu - profesiona­lnu snimku programa prema vlastitom odabiru. Nagradu Virtualni uzmah na temelju glasova publike zaslužili su Leon Korman (violina), Tonka Philips (viola) i Sara Čano (violončelo). T.K. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia