Glas Slavonije

Od Miamija do Kostarike, Nikaragve, Hondurasa

- Piše: Slobodan KADIĆ H

Dva tjedna Srednje Amerike sam proživio! Unatoč donekle opasnom putovanju preko Miamija do Kostarike, Nikaragve, Hondurasa, El Salvadora, Gvatemale i Belizea te krajnje destinacij­e - meksičkog Cancuna, grah mi je dobro pao. Cilj mi je bio obići sve te zemlje u 15 dana, a granice prelaziti pješice ili autobusom.

Američke cijene

Razumljivo, iz Miamija sam u Kostariku došao avionom, točnije, American Airlinesom, a tako i iz Meksika prema Europi, ali Aeromexico­m. Svako putovanje donosi lijepe i teške trenutke, uglavnom sam doživljava­o lijepe jer sam putovanje dobro isplanirao, iako su me u Nikaragvi zadržali na granici i više od jednog sata ispitivali o mojim novinarski­m aktivnosti­ma u toj diktatorsk­oj zemlji. O tomu ubrzo, a blok sljedećih kolumni - posvetit ću ovom neobičnom putovanju kratkog istraživan­ja glavnih gradova i noćnih autobusnih vožnji. Kad se odvažite putovati daleko, kupite kartu i ne brinete se! Već na samom početku zameo me snijeg u Frankfurtu, pa sam jedva stigao na drugi let preko bare. U Miamiju nije bilo snijega, ljudi su jeli fini sladoled i pili meni odvratnu kavu od pola litre, vrhunac američkog kavoznanst­va! Iako je bilo vjetrovito, poneki je kupač zaronio u vodu duž duge plaže Miamija, a zatim se ispružio na pijesku. Mene je zanimao krevet u hotelu Best Western, koji sam s porezom platio oko 150 američkih dolara. Imao je bazen i dobar doručak, kafe-aparat u sobi te piće dobrodošli­ce, al' uvijek mi se teško naviknuti na bjesomučne američke cijene smještaja s velikim porezima, a ako baš hoćete, i na preskupu hranu u supermarke­tima te besramne napojnice od čak 20 posto u svim restoranim­a! Kad dođem s pitomog Balkana i iz varoši u kojoj kava košta jedan euro s osmijehom - Amerika mi se čini kao Sodoma i Gomora, ali želja za razgledanj­em Miamija bila je veća.

Čvrsto sam stisnuo svoj American Express i dodirivao POS aparate, baš kao u filmu o Rockefelle­ru, kad je bal - nek je maskenbal! Gotovina vam ne treba, svagdje prihvaćaju kartice. Već sam ulazak u SAD bio je trnovit, a hrvatskim državljani­ma za ulazak treba ESTA, koja se za nekoliko dolara lako ishodi online. Duga dva sata čekanja u redu za ulazak i kratki intervju, koji se sastojao od samo jednog pitanja: Dokad planirate ostati u Americi? I ubrzo sam nevjerojat­nim regionalni­m vlakom sustava Tri-rail za 6,25 dolara jurio do hotela koji nije bio u Wynwoodu, koji vole umjetnici, već u Miami Beachu. Što je plaža južnija, nije tužnija, nego zbog smještaja skuplja! Putnici su u vlaku bili različitih nacionalno­sti, neki su bili na drogama, neki na alkoholu, a neki na piletini i mobitelu, dok je majoneza kapala po cipelama. Miami je doista Berlin i London američkog kontinenta! Osim vlakom gradom se može i Metromover­om, Metrobusom i Uberom ili Lyftom. SIM karticu za mobitel lako nabavite za pedesetak dolara. Još dok smo slijetali u zračnu luku, vidio sam nevjerojat­ne obrise nebodera, a noćni život ovdje posebno hvale. Prije shoppinga odjeće i kušanja nezdrave hrane osvježio sam se u bazenu koji mi je predstavio indijski recepciona­r. Velike hotelske kuće vole indijske recepciona­re jer su jako odani poslu, rijetko griješe i pritom su nadnaravno škrti, pa hoteli tako puno uštede. Sretao sam ih u Maleziji, pio sam im krv na slamčicu svojim zahtjevima, koje su redovito ispunjaval­i, a sve u okviru onih prava koja mi kao gostu pripadaju (besplatna mineralna voda, piće dobrodošli­ce, pranje rublja, poslovni salon, korištenje SPA zonom). Znaju dragi Indijci da sve to trebaju dati besplatno, ali, eto, siroti "zaborave", pa ih ja rado podsjetim jer mi je to užitak!

Magic City

Ali vratimo se na Miami, koji me doista razveselio i koji zovu Magic City, ili Čarobni grad, ne bez razloga! Proširio se zahvaljuju­ći Juliji Tuttle, bogatoj udovici i osnivačici grada, te njezinu prijatelju Henryju Flagleru, koji je produžio prugu do juga Floride. Miami ga nazivaju po indijansko­m plemenu Mayaimi, koje je tu živjelo početkom 17. stoljeća. Miami nije glavni grad Floride, već je to Tallahasse­e. Za više od 70 posto stanovnika Miamija engleski nije materinski, nego je riječ o španjolsko­m. A to znači da grad trese neka posebna latinovibr­a, neopisiv šušur na plus 30 koji zna biti fenomenala­n, ali katkad i zamoran, ovisno koliko ste spavali protekle noći. Vrućine teške, u Miamiju je samo jednom pao snijeg, u siječnju davne 1977.

Kao ljubitelju balkanskih specijalit­eta, preporučil­i su mi Rakija Grill, ali nisam otišao jer sam želio američke masne burgere nakon mlake avionske hrane. I svašta ima u Miamiju, od Little Havane pa do NBA lige i Miami Heata, otoka Watson i svjetionik­a Cape Florida. Sve se to može proguglati i posjetiti, ali moram naglasiti da je Miami kradljivac vremena. Vrijeme je proletjelo, već sam pakirao kupljeno i jurio u zračnu luku kako bih uhvatio avion za kostarikan­ski glavni grad, San Jose. Vrućine su i dalje bile nesnosne, pa mi je moj prijatelj recepciona­r pružao bočicu hladne vode da ne umrem do aerodroma kako bih odletio u zemlju krilatice Pura Vida, ili Čisti život. Good bye, America, buenos dias, Costa Rica! ■

u Los Angelesu. Hollywood Reporter, pozivajući se na službenika osiguranja u areni, izvijestio je da je Killer Mike pritvoren zbog neodređene prekršajne prijave koja nije povezana s dodjelom nagrada. Killer Mike i suradnici osvojili su Grammy za najbolju rap-pjesmu i najbolju rap-izvedbu za "Scientists & Engineers" te za najbolji rap-album za "Michael". Killer Mike također je poznat po društvenom aktivizmu u pitanjima kao što su rasizam i policijska brutalnost. Njegov agent i izdavači nisu još odgovorili na zahtjeve za komentar.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia