Glas Slavonije

Bogatstvo ili prokletstv­o?

U današnje vrijeme u hrvatskim okolnostim­a osloniti se na razvoj mladih igrača priličan je rizik

- Dalibor Keler

NK Osijek je s dolaskom Zorana Zekića na kormilo krenuo trnovitim putem na kojem želi postići valjda najtežu moguću kombinacij­u u današnjem nogometu - rezultat i razvoj mladih igrača.

U teoriji to zvuči kao idealan put, no u teoriji je i komunizam zvučao idealno, ali je ispao grozno, a u današnje vrijeme, kada je strpljenje u nogometu misaona imenica, ta strategija razvoja mladih igrača koja bi za hrvatske klubove zapravo trebala biti jedina održiva - vrlo je komplicira­na.

Obrana od bogatijih

Nije problem u razvoju i stvaranju, nego isključivo u strpljenju i novcu. Ti mladi igrači već od formativni­h godina imaju agente, menadžere i tko zna kakve likove koji se šuljaju oko njih ne bi li uštipnuli koju tisuću eura. U mnogim situacijam­a klub ostaje nemoćan kada se na obzoru pojave ponude bogatijih i uglednijih europskih momčadi jer većina djece, a i njihovih roditelja, u tome vidi izlaz iz nezahvalne ekonomske situacije. I u pravo zbog toga strategija za koju se odlučio NK Osijek s jedne je strane vrlo hrabra, a s druge izgleda kao potez očajnog kockara. Jedna je istina u cijeloj toj priči. NK Osijek nikada neće moći kupiti tako kvalitetno­g igrača kakvog može stvoriti. Ne zato što nema novca, već zato što jednostavn­o takvoj klasi igrača nije privlačan kao sredina.

I zato je strategija usmjerena na razvoj i promociju mladih igrača čisto prirodan put. No to je itekako zahtjevan put, na kojem je najvažnije pitanje kako tu darovitu djecu sačuvati od bogatih klubova koji su čisti žderači talenata. - Imamo veliko bogatstvo u mladim igračima, a moj je posao pronaći način kako ih ovdje zadržati do trenutka kada budu bili spremni za iskorak u svom razvoju - rekao nam je Jose Boto u jednom neobavezno­m razgovoru tijekom priprema u Novigradu.

Jedan od ključnih detalja u cijeloj toj priči jest - strpljenje. No ne strpljenje ljudi koji vode klub, trenera Zorana Zekića ili navijača, nego samih igrača. Oni danas u Osijeku imaju idealne infrastruk­trne uvjete za razvoj, a ako će klub slijediti do kraja put koji je izabrao, onda će ti mladići imati priliku i skupljati dragocjeno iskustvo, ali u isto vrijeme i NK-U Osijek dati nešto više od novca od transfera. U tome bi trebala biti poanta oslonca na mlade. Ne samo u njima gledati potencijal­ne milijune nego i da oni nešto donesu Bijelo-plavima na samom terenu, pa se onda otisnu na višu razinu, jer to je jednostavn­o prirodni put ako se odlazak ne dogodi prerano.

- Mogu samo zamoliti navijače da imaju strpljenja s našim mladim igračima. Oni jednostavn­o moraju skupiti što više iskustva i minuta u nogama kako bi već do iduće sezone bili bolji i učinkoviti­ji na terenu. Imam jako puno samopouzda­nja kada je riječ o igračima koje smo doveli, iako sada prvenstven­o želimo stabilnost momčadi kaže Boto.

Zekić spreman trpjeti

Osijek je polako počeo pomlađivat­i momčad. U njoj su već Nail Omerović (22), Domagoj Bukvić (20), Marin Prekodrava­c (19), na vrata prve momčadi kucaju Marinovi vršnjaci ili još mlađi dečki, ali treba znati kako za sve njih već sada ima jako puno zanimanja inozemnih klubova, pa će na tom planu Osijek morati odigrati pametno. Najbolji način da ih se zadrži jest potpisati dugoročnij­e ugovore s pristojnim uvjetima. U suprtonom će cijela ta strategija oslonca na vlastite snage biti na staklenim nogama. Jasno, klub ne treba pristajati ni na kakve ucjene, ali u isto vrijeme ne treba biti ni tvrdoglav kada se pregovara s tim mladićima. Ono što je u cijelom procesu najvažnije - trener Zoran Zekić spreman je nositi taj križ. Svjestan je kako, recimo, Omerović i Bukvić danas nisu baš u nekoj bajnoj formi, ali...

- Oscilacije i amplitude kod mladih igrača su realnost i zato ih trebamo podržati i čekati - poručio je trener Bijelo-plavih.

I treba Osijeku u tom procesu još nešto. Mladi se uvijek lakše razvijaju ako uz sebe imaju kvalitetne iskusnije suigrače, pa o tome također treba voditi računa, prije svega i zbog toga što bi to Zekiću olakšalo posao. ■

TEŠKO JE STVORITI IGRAČA, A ONDA I ZADRŽATI

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia