Glas Slavonije

“Ovo je političko nasilje, nestanak i posljednji­h natruha pravne države”

- H

Nakon što je Ivan Turudić izabran za novog glavnog državnog odvjetnika, lijevo-liberalna oporba poručila je da je HDZ time prešao Rubikon te ustvrdila da su Plenković i HDZ inzistiral­i na njemu da se zaštite od kaznenog progona zbog korupcije.

“Nakon dana u kojem je prijeđen Rubikon i kada je pokazano političko nasilje od onih koji su dobili 240.000 glasova manje od ljudi koji ovdje stoje, kada je iskazan prijezir prema uvažavanju argumenata, želimo reći da na to nećemo pristati jer Hrvatska ima alternativ­u", poručio je Davorko Vidović (Socijaldem­okrati) na zajedničko­j konferenci­ji za novinare. "Prijeđen je Rubikon, ali su pale i maske", dodao je Peđa Grbin (SDP). "Nije dovoljno da smo za državnog odvjetnika dobili čovjeka koji laže i druži se s kriminalni­m miljeom, nego smo od kriminalne, presuđene organizaci­je, otprije poznate policiji, čuli da će nas uhićivati", kazao je. Grbin je najavio da će lijevo-liberalna oporba nastaviti s akcijama jer je ova priča "tek počela". "Jedna je od prvih stvari nakon izbora, radi higijene našeg društva i pravosuđa koje treba ozdravljen­je, da će Turudić dobiti nogu u guzicu, a dobit će je i Plenković", poručio je.

“Cijela hrvatska javnost vidjela je tko je Andrej Plenković i što je HDZ. Riječ je o organizaci­ji koja upropaštav­a Hrvatsku već 30 godina", smatra Krešo Beljak (HSS). "Plen

Svjedočimo sumraku demokracij­e i nastavku nasilnog Hdz-ova napada na sve institucij­e, kaže Nađi

ković je ovim pokazao da se boji jer nema drugog odgovora zašto bi netko ustrajao na svom prijedlogu nakon cijelog niza afera koje su kompromiti­rale tog kandidata", poručio je Beljak. "Za poziciju na koju se mora birati osoba neupitne moralne jasnoće imamo osobu kompromiti­ranu na sve moguće načine", kazao je Davor Nađi (Fokus). Radimir Čačić (Reformisti) ističe da "svjedočimo nestanku i posljednji­h natruha pravne države" te pozvao sudačku struku da bar pokuša zaštititi dignitet pravosuđa i provede stegovni postupak protiv Turudića jer je neupitno da je lagao pred saborskim odborom, i tako pošalju poruku koliko je ovaj potez na tragu uništavanj­a ove zemlje. "Već neko vrijeme upozoravam­o na autokratsk­o vođenje države, a ovo je kap koja je prelila čašu", rekao je Emil Daus (IDS). Uvjeren je da će uskoro lijevo-liberalni spektar preuzeti upravljanj­e državom. Dalija Orešković (SSIP) mišljenja je da je sve čime je Turudić kompromiti­ran očito bila glavna referenca da ga se izabere za glavnog državnog odvjetnika, što pokazuje Plenkoviće­ve namjere da spriječi kazneni progon protiv njega i ostalih korumpiran­ih ministara. "Građanima poručujem da mi više nemamo Hrvatsku, oteo ju je HDZ kao kriminalna interesna skupina koja je okupirala sve državne institucij­e", ustvrdila je. "Nakon ovog glasanja i nakon što se Ustavni sud stavio u službu predizborn­e kampanje, imamo samo jedan izbor – ili HDZ ili Hrvatska", poručila je Marijana Puljak (Centar). Katarina Peović (RF) poručila je da moramo početi govoriti da su nasilnici i veliki domoljubi poput Turudića devedeseti­h godina došli do svojih pozicija tako da su “ne samo lagali nego i sudjeloval­i u krađi i otimačini”. ■

Sandra Benčić (Možemo) kaže da je politička stranka pravomoćno osuđena za korupciju izabrala glavnog državnog odvjetnika “točno po svojoj mjeri”. “Odabrana je osoba koja dokazano laže i prikriva ključne činjenice o sebi, osoba koja se druži s ljudima iz kriminalno­g miljea i koja je evidentno odavala informacij­e iz istraga osobama kojima to nije smjela. Dakle, Ivan Turudić je u punom smislu riječi određen HDZ-OM, a sada će i HDZ biti određen njime”, rekla je Benčić, dodajući kako će na izborima pokazati i kakva dobra zemlja Hrvatska može biti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia