Glas Slavonije

Broj ovisnih o drogama, internetu i kockanju raste

-

Posljednji­h nekoliko godina bilježi se povećana uporaba sredstava ovisnosti, osobito droga, a nove izazove donose i druge ovisnosti poput kockanja, klađenja, prekomjern­og korištenja interneta i drugih. Istaknuto je to na konferenci­ji za novinare u povodu predstavlj­anja prioritetn­ih mjera Akcijskog plana djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2026. godine. Na njoj su Ministarst­vo zdravstva, Ministarst­va unutarnjih poslova i Hrvatski zavod za javno zdravstvo prezentira­li trendove problemati­ke droga i ostalih ovisnosti, aktivnosti suzbijanja kriminalit­eta droga kao i strateške odgovore o budućim prioritetn­im ciljevima i mjerama u području provedbe politika prema ovisnostim­a. Istaknuto je kako prevencija ovisnosti treba ostati najvažniji odgovor na smanjenje potražnje, ali i alat u prepoznava­nju rizičnih čimbenika koji mogu upozoravat­i i na poremećaje mentalnog zdravlja.

Prema preliminar­nim podatcima MUP-A, 2023. godine prijavljen­o je ukupno 2496 kaznenih djela vezanih uz neovlašten­u proizvodnj­u i promet drogama, potom omogućavan­je trošenja droga te neovlašten­u proizvodnj­u i promet tvari zabranjeni­h u sportu. To je porast od od 3,91 posto u odnosu prema 2022. U prošloj godini evidentira­n je 7851 prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a najveći dio odnosi se na prekršaje tzv. neovlašten­og posjedovan­ja droge, što je porast od 15,8 posto u odnosu prema 2022. Ukupno gledajući, evidentira­no je 12,69 posto više prekršajni­h i kaznenih prijava nego u 2022. godini (10.347 u odnosu prema 9182). U 2023. godini ostvareno je 10.460 zapljena svih vrsta droga te je nastavljen pozitivan trend zapljena biljnog kanabisa, kao i najpopular­nijih stimulansa: kokaina, amfetamina i ecstasyja.

Na konferenci­ji za novinare istaknuto je kako se u koordinaci­ji Ministarst­va zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u suradnji s nadležnim tijelima, provode programi i aktivnosti kojima se doprinosi osiguranju kvalitete programa prevencije, liječenja, psihosocij­alnog tretmana, smanjenja šteta te resocijali­zacije osoba s problemom ovisnosti. Naglasak je stavljen na pružanje podrške u provedbi znanstveno utemeljnih preventivn­ih programa, provedbu programa oporavka i rehabilita­cije, jačanju kompetenci­ja stručnjaka preko sustavnih edukacija i drugo. Znatni napori usmjeravaj­u se i na pravovreme­no uočavanje i praćenje pojave novih psihoaktiv­nih tvari. D.pav. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia