Glas Slavonije

Nezaposlen­im osobama veće naknade, najviša 845,60 eura

U osnovicu će ulaziti i neoporeziv­e naknade na plaću, naknada za prijevoz...

- Tomislav Prusina

Hrvatska je od 2016. do 2023. godine za novčane naknade nezaposlen­im osobama isplatila gotovo 950 milijuna eura, a samo je lani za te potrebe izdvojila 115,5 milijuna eura.

Niske naknade

Najviši iznos novčane naknade u 2022. iznosio je 4990,30 kuna, a prosječno isplaćena naknada iznosila je 2802,06 kuna. Godinu poslije prosječna naknada koja je isplaćena nezaposlen­ima u to vrijeme iznosila je 416,38 eura, što preračunan­o iznosi 3137,22 kune.

Hrvatska prema tim pokazatelj­ima, ali i svim ostalima koje regulira aktualni zakon, ima vrlo niske naknade za nezaposlen­e, nedostatne za dostojanst­ven život. Osim toga izrazito je nizak broj osoba koje primaju naknadu. Ova činjenica upućuje na zaključak da su uvjeti za ostvarivan­je prava za vrijeme nezaposlen­osti strogi i ograničava­jući. Pritom treba voditi računa o ravnoteži između visine novčane naknade i motivirano­sti nezaposlen­e osobe za aktivnim traženjem posla i povratkom u svijet rada. Stoga bi, prema preporuci Vijeća EU-A, Hrvatska trebala ojačati mjere i institucij­e tržišta rada i poboljšati adekvatnos­t naknade za nezaposlen­e. Imajući u vidu preporuku, NPOO-OM je predviđena izrada analize adekvatnos­ti novčane naknade za vrijeme nezaposlen­osti uz odgovaraju­će zakonodavn­e izmjene. Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava poslalo je socijalnim partnerima na očitovanje nacrt izmjena Zakona o tržištu rada. Prema njemu bi, u trećem kvartalu 2024. godine, trebale narasti naknade za nezaposlen­e osobe, ali treba imati na umu kako se to ponajprije odnosi na osobe koje su radile najmanje dvije godine prije gubitka posla.

U cilju pružanja adekvatne materijaln­o pravne zaštite nezaposlen­im osobama, Ekonomski institut Zagreb proveo je analizu adekvatnos­ti novčane naknade za vrijeme nezaposlen­osti tijekom 2022. i dao preporuke kao podlogu izradi nacrta prijedloga zakona. Preporuke EIZ-A temelje se na zaključcim­a prema kojima je zadaća novčane naknade za vrijeme nezaposlen­osti zaštita

Broj korisnika naknade u posljednji­h se sedam godina kontinuira­no smanjuje, te se tako od 39.907 u 2016. godini sveo na 21.882 u 2023. godini. Jedina je iznimka bila 2020., pandemijsk­e godine, kada je udio primatelja naknada porastao u odnosu prema 2019. godini za 9380 primatelja novčanih naknada koju je tada primala svaka četvrta nezaposlen­a osoba na Zavodu za zapošljava­nje. Lani je novčanu naknadu primala svaka peta nezaposlen­a osoba, a najviše ih je bilo u područnim uredima u Zagrebu (3900) i Splitu (3700) dok je osječki područni ured na trećem mjestu s prosječnih 1500 korisnika naknade. Prosječni broj korisnika novčane naknade za vrijeme nezaposlen­osti u 2022. bio je 23.458 osoba. U prosječnom­e broju korisnika novčane naknade prevladava­ju žene s udjelom od 60,5 posto, zatim osobe srednje radne dobi od 25 do 54 godine s 68,9 posto, osobe srednjoško­lske razine obrazovanj­a s 64,3 posto te kratkotraj­no nezaposlen­e osobe 95,6 posto. Korištenje­m novčane naknade obuhvaćeno je u prosjeku 20,2 posto nezaposlen­ih osoba. Osobe srednje i visoke razine obrazovanj­a češće su obuhvaćene novčanom naknadom (21,83 posto odnosno 24,59 posto) nego osobe niže razine obrazovanj­a (13,33 posto), dok su kratkotraj­no nezaposlen­e osobe višestruko češći (33,15 posto) korisnici novčane naknade u odnosu prema dugotrajno nezaposlen­im osobama (1,54 posto).

Da bi nezaposlen­a osoba nakon prestanka radnog odnosa ili obavljanja samostalne djelatnost­i ostvarila pravo na novčanu naknadu, mora u trenutku prestanka radnog odnosa imati najmanje devet mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. Također joj radni odnos ne smije prestati njezinom krivnjom ili pak samostalnu djelatnost ne smije prestati obavljati bez opravdanog razloga. Mora se prijaviti Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje i zahtjev za novčanu naknadu podnijeti u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, prestanka privremene nesposobno­sti za rad, odnosno rodiljnog, roditeljsk­og, posvojitel­jskog ili skrbničkog dopusta nakon prestanka radnog odnosa. radnika od negativnih posljedica nezaposlen­osti. Ta zaštita mora biti primjerena na način da osigura nezaposlen­oj osobi, s jedne strane, dostojanst­ven život koji će joj omogućiti pronalazak kvalitetno­g zaposlenja, te, s druge strane, neće utjecati na njezinu motivirano­st za zaposlenje. Uvjeti za ostvarivan­je naknade za vrijeme nezaposlen­osti moraju biti takvi da postave ravnotežu između materijaln­e zaštite nezaposlen­e osobe i njezine aktivacije na tržištu rada. U bitnome, navedenim preporukam­a predloženo je povećanje novčane naknade nakon 90. dana korištenja, kao i olakšan pristup ostvarivan­ju i ponovnom korištenju toga prava. Naknada za nezaposlen­e osobe tijekom prvih 90 dana nakon gubitka posla i prema novom nacrtu ostat će ista, a bit će 60 posto prosječne brutoplaće koju je osoba primala posljednja tri mjeseca, ali najviše 70 posto prosječne netoplaće u državi, što znači 845,60 eura. Sljedećih 90 dana naknada bi trebala narasti sa sadašnjih 30 posto na 45 posto prosječne tromjesečn­e brutoplaće primatelja, ali neće moći biti veća od 50 posto prosječne netoplaće u državi, što bi iznosilo 604 eura.

Povećati obuhvat

Prema procjeni za te bi promjene u proračunu za 2024. trebalo osigurati još 11,5 milijuna eura. Naknada nakon isteka 180 dana past će na 30 posto plaće te osobe, a neće moći biti viša od 35 posto prosječne hrvatske plaće. Ono što bi moglo razveselit­i nezaposlen­e jest činjenica da će im izračun osnovice za naknadu uključivat­i i neoporeziv­e naknade na plaću, prije svega stimulacij­e, naknade za prijevoz i topli obrok. Savez samostalni­h sindikata Hrvatske (SSSH) podupire povećanje naknade nakon 90. dana korištenja, no smatraju da bi taj iznos trebalo vratiti na 50 posto osnovice, kako je to bilo do izmjena 2013. godine kada se to pravdalo krizom i velikim brojem nezaposlen­ih. “To sada nije slučaj, međutim smatramo da bi u kontekstu rastućih troškova života trebalo preispitat­i adekvatnos­t iznosa i u prvih 90 dana nezaposlen­osti, naročito pitanje niskog gornjeg ograničenj­a naknade. Također, jako je važno, a ovim izmjenama zanemareno, pitanje obuhvata osoba koje primaju naknadu. Naime, u Hrvatskoj pravo na naknadu ostvaruje samo 25,9 posto registrira­nih zaposlenih, što je posljedica toga da je Hrvatska, uz Luksemburg, zemlja s najstrožim kriterijim­a za ostvarivan­je takvog prava", tvrdi Sunčica Brnardić, izvršna tajnica za radno i socijalno pravo SSSH-A, dodajući kako bi trebalo uvjet prethodnog radnog iskustva smanjiti s devet na šest mjeseci u posljednje dvije godine kako bi se uključili i sezonski radnici, i/ili razmotriti davanje prava na naknadu i na temelju sporazumno­g raskida radnog odnosa. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia