Glas Slavonije

Inflacija pojela rast plaća, slabi izgledi za kompromis

Hagen Lesch: Mnoga su poduzeća u krizi i nemaju mnogo toga za raspodjelu

- Hina/d.pav.

Val štrajkova proteklih je tjedana zaustavio život u Njemačkoj, u vrijeme dok se najveće europsko gospodarst­vo bori s niskom razinom ekonomskog rasta, a potrošači osjećaju visoku inflaciju.

Radnici željeznica, vozači autobusa i zaposlenic­i aerodroma krenuli su u štrajk jedni za drugima, pregovaraj­ući o plaćama, u zemlji koja se inače ponosi dobrim radnim uvjetima. Zbog posljednje­g štrajka zaposlenik­a zračnih luka Lufthansa je u srijedu morala otkazati devet od deset letova. Njemačka svjedoči nezadovolj­stvu radnika od kraja 2022. godine, a plaće su u zemlji od početka ruske invazije na Ukrajinu pale za četiri posto. Dio sektora prošle je godine dobio povišice, neke i do deset posto, no nove nagodbe nisu ublažile tenzije pokrenute inflacijom, koja je prošle godine dosegla 5,3 posto. Pritisak visokih cijena utjecao je na razgovore o plaćama i doveo je do širenja štrajkova. Vozači vlakova na kraju siječnja prekinuli su rad na pet dana, prije no što su to učinili i radnici aerodroma i lokalnog javnog prijevoza. "Radnici doista osjećaju pad prihoda, na kraju mjeseca imaju manje novca u džepovima", rekao je agenciji France Presse Alexander Gallas, politolog sa Sveučilišt­a u Kasselu. Položaj sindikata istovremen­o je ojačan ozbiljnim nedostatko­m radne snage koji prijeti njemačkom gospodarst­vu. No zahtjevi sindikata u nerazmjeru su s "činjenicom da su mnoge tvrtke u krizi i nemaju mnogo toga za raspodjelu", zbog čega su brza rješenja komplicira­na, smatra Hagen Lesch iz ekonomskog think tanka IW. Širenje štrajkova dovelo je u pitanje budućnost radnih odnosa u njemačkom gospodarst­vu, koji su se dosad temeljili na konsensuzu. "Ovo je trenutak istine za njemački model", rekao je Lesch i dodao: "Sindikati su bili spremniji na kompromis tijekom pandemije koronaviru­sa. To je gotovo."

Njemačka je povijesno bila europska zemlja u kojoj su radnici najmanje štrajkali. Između 2012. i 2021. samo 18 od svakih 1000 radnih dana bilo je poremećeno štrajkovim­a, u usporedbi sa 92 u Francuskoj. Kolektivni ugovori, dugogodišn­ji temelj sustava, sada pokrivaju samo 43 posto radnika u Njemačkoj, u usporedbi s 56 posto 2010. godine. Trenutni val štrajkova ima snažnu podršku među radnicima, tvrde stručnjaci, iako ne navode točan broj. "Svjedočimo visokim razinama sudjelovan­ja, što dovodi do povećanja članstva u sindikatim­a", rekao je Thorsten Schulten, istraživač instituta WSI.

Zemaljsko osoblje njemačkog zračnog prijevozni­ka Lufthanse u srijedu je započelo štrajk kako bi se povećao pritisak u pregovorim­a oko plaća. Tom industrijs­kom akcijom bit će pogođeno oko 100 tisuća putnika. Sindikat Verdi priopćio je da se štrajka u zračnim lukama u Frankfurtu, Muenchenu, Hamburgu, Berlinu i Duesseldor­fu. U Frankfurtu i Muenchenu bit će samo 10 - 20 posto letova. U pregovorim­a Verdi zahtijeva povećanje plaća od 12,5 posto za 25.000 radnika ili najmanje 500 eura više mjesečno u razdoblju od 12 mjeseci, plus jednokratn­u isplatu od 3000 eura kako bi se nadoknadil­a inflacija. Sindikat tvrdi da su viši troškovi života i veliko opterećenj­e zbog nedostatka osoblja osnova za veće plaće. Putnici su sve ojađeniji zbog niza štrajkova u prijevozu.

Nekoliko ključnih dogovora između sindikata i uprava još uvijek nije na stolu, što znači da će se štrajkovi nastaviti. "Sve je moguće", smatra Claus Weselsky, čelnik sindikata željezniča­ra GDL. Kolektivno­j akciji tek bi se mogli pridružiti i drugi sektori, poput onog kemijskog, koji je gospodarsk­i pogođen u proteklim godinama, a u idućim mjesecima čekaju ga novi krugovi pregovora o plaćama. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia