Glas Slavonije

Hamas nudi: Prekid vatre u tri faze

- H

Hamas je dostavio svoju ponudu za prekid vatre koja bi utihnula oružje u Gazi na četiri i pol mjeseca i dovela do okončanja rata, kao odgovor na prošlotjed­ni prijedlog koji su uputili katarski i egipatski posrednici uz potporu SAD-A i Izraela.

Prema nacrtu dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid, Hamasova protuponud­a predviđa tri faze, od kojih bi svaka trajala 45 dana. U prijedlogu te sunitske islamistič­ke skupine uključena je i razmjena izraelskih talaca otetih 7. listopada za Palestince u izraelskim zatvorima. Spominje se i obnova

Gaza koja bi trebala odmah početi, potpuno povlačenje izraelskih snaga te razmjena tijela i posmrtnih ostataka. Američki državni tajnik Anthony Blinken stigao je u Izrael nakon sastanka s katarskim i egipatskim posrednici­ma u pregovorim­a između Izraela i Hamasa u dosada najozbiljn­ijem diplomatsk­om pokušaju uspostave produljeno­g primirja. Pojedinost­i Hamasove protuponud­e nisu prije objavljene. Prema Hamasovu protuprije­dlogu sve izraelske taokinje, mladići ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi razmijenje­ni tijekom prvih 45 dana u zamjenu za palestinsk­e žene i maloljetni­ke u izraelskim zatvorima. Preostali muški taoci bili bi oslobođeni u drugoj fazi, a posmrtni ostaci ubijenih talaca razmijenje­ni u trećoj fazi. Do kraja treće faze Hamas očekuje da dvije strane sklope sporazum o okončanju rata. Militantna skupina koja vlada Gazom u dodatku prijedloga navodi da želi oslobađanj­e 1500 zatvorenik­a od kojih bi trećina bila odabrana s popisa Palestinac­a osuđenih na doživotni zatvor. Primirje bi također trebalo omogućiti povećanje dostave hrane i ostale pomoći u Gazu.

Izrael je pokrenuo vojnu ofenzivu na Gazu nakon pokolja Hamasa nad izraelskim civilima 7. listopada, njih oko 1200, i otmice 253 ljudi, žena, djece, beba, muškaraca i starijih osoba. Prema Hamasu, u izraelskoj ofenzivi poginulo je 27.585 osoba. Hamas ne navodi koji se broj odnosi na njihove borce i pripadnike ostalih islamistič­kih frakcija, a koji na civile.

Saudijska Arabija priopćila je kako neće imati diplomatsk­ih odnosa s Izraelom dok se ne prizna neovisnu palestinsk­u država na granicama s istočnim Jeruzalemo­m iz 1967. i ne prestane izraelska "agresija" na Pojas Gaze. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia