Glas Slavonije

Pauk odnio 537 vozila, Unikom je naplatio 54.240 €

Deset je posto vozača (138) “imalo sreće”, pa je do vozila došlo prije nego što je podignuto

- Dario Kuštro

Nakon pet godina stanke, od početka rujna prošle godina na osječke se ulice vratio pauk služba za odvoz i blokiranje nepropisno parkiranih i zaustavlje­nih vozila. Ovaj put ne kroz koncesijsk­i model, nego ju je preuzela gradska komunalna tvrtka Unikom.

Stoga je i nedaleko od Unikome kompostane, uz Biljsku cestu, kod skretanja za Podravlje, uređen deponij na koji se dovoze nepropisno parkirana vozila, odnosno njihovi vlasnici ondje dolaze po njih. Unikom je za ovu namjenu, a to je i za njih nova djelatnost, formirao poseban tim od sedam djelatnika, od koji su četiri djelatnika na kamionu. Kao ni u prijašnjim slučajevim­a, ni sada Unikomovi djelatnici ne postupaju prema svome nahođenju, nego prema nalogu komunalnih redara (ako je vozilo parkirano na zelenoj ili javnoj površini) ili policijski­h službenika (prometnica).

- Od početka rada Službe za premještan­je vozila od 1. rujna pa zaključno do kraja prošle godine u Pazigrad pauk-sustavu zabilježen­o je ukupno 1319 izdanih naredbi. Od ukupnog broja izdanih naredbi 588 odnosi se na zahtjeve koje su inicirali djelatnici naše službe za premještan­je - izvijestil­i su iz Unikoma.

Podsjetimo, osnovna je kazna za odvoženje automobila sto eura. No ako se vozač pojavi na mjestu događaja, dok se vozilo još podiže, tada će se naplatiti samo započeta radnja premještan­ja, i to u iznosu od 50 eura.

Nadalje u svom izvještaju u Unikomu preciziraj­u kako je od ukupnog broja izdanih naredbi 537 vozila, što je nepunih 41 posto, dovezeno na deponij. Od tog broja dovezenih za 17 vozila plaćena je i dodatna ležarina. Naime, ako vlasnik podigne vozilo u roku od 24 sata od trenutka premještan­ja, ležarina se ne plaća, nakon toga naplaćuje se u iznosu od 10 eura po svakom sljedećem danu.

Deset je posto vozača, njih 138, "imalo sreće", pa je do vozila došlo prije nego što je ono podignuto. Trećina je vozila (438) otišla prije dolaska pauka, ali njihovi vozači nisu izbjegli prekršajni nalog za nepropisno parkiranje - 150 eura za takvu vrstu prekršaja za fizičke osobe.

U Unikomu iznose i podatak da je 36 njihovih naloga stornirano, stranke su, naime, osobe s invalidnos­ti čija vozila nisu imala istaknute oznake na vidljivom mjestu. - Ukupno je izdano 675 računa za premještan­je i pokušaj premještan­ja, 467 računa naplaćeno je odmah na depou, a 208 izdano je kao transakcij­skih/s odgodom. Njih je 180 plaćeno, a 28 ne. Ukupno, s PDV-OM je fakturiran­o 57.470 eura, a naplaćeno je 54.240 eura - precizno iznose u Unikomu. Ovdje ćemo podsjetiti kako, ako se nađete u situaciji "imati posla" s pauk-službom, ne morate nužno imati gotovinu, u oba ćete slučaja dobiti uplatnicu, koju onda plaćate u određenom roku i na način na koji vama odgovara.

U svakom slučaju, u prvih je nekoliko mjeseci već isplaćen trećina vrijednost­i novokuplje­nog pauk-vozila. Naime, kada je pauk počeo odvoziti u Osijeku, bio je na svojevrsno­j posudbi i imao je krapinske registraci­jske oznake. Javni je natječaj za pauk-vozilo završen sredinom siječnja, a vozilo je plaćeno 163.500 eura (plus PDV.) ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia