Glas Slavonije

U GRČKOJ PARKIRALI NA SAMOJ PLAŽI

-

željama, a ovaj je naš idealan za naše potrebe - opisuje svoj prvi projekt, koji je izazvao oduševljen­je u svih kojima ga je pokazao.

Pedantno i funkcional­no

- Skužio sam da je priča svima zanimljiva, kome bih god počeo pričati o tome i pokazao mu fotografij­e kampera, upitao bi me tko mi je to radio. "Sve si to sam napravio!" ostali bi u nevjerici kada bih im potvrdno odgovorio - kaže. Iako će reći da napraviti ovako lijep i funkcional­an kamper nije pretežak zadatak, i mi smo ostali pomalo iznenađeni vidjevši Marijanovi­h ruku djelo. Kamper je uistinu lijepo uređen i opremljen, uz veliki ležaj, 2x2 metra, u njemu je i sve ostalo što je potrebno za ugodan boravak: bojler za toplu vodu, klima, hladnjak za hranu i piće, pećnica..., a osobito nas se dojmila unutrašnja obloga od drva. Cijeli kamper izgleda kao zgodan apartmanči­ć na kotačima. Doista, nemoguće je ne zaključiti: Što čovjeku više treba? Iako vrlo vještih ruku, jer "šarafao" je, kaže, odmalena, u ovom mu je projektu puno pomogla jedna osoba.

- To je moj mentor Branimir Čuturdić. Stariji je, majstor je za sve, ali zaista. Limar, stolar, električar, vodoinstal­etar, krojač, tapetar... Znači, čovjek sve zna, sve radi! I stvarno mi je puno pomogao, bez njega ne bi bilo mog kampera i cijele ove priče. I on i žena rado putuju kamperom, obišli su tako cijelu Europu... Bili su nedavno u Gruziji i Azerbajdža­nu, napravili su 10.000 kilometara, nevjerojat­no! Supruga i ja napravili smo ljetos 4000 km i umro sam, no mi smo žurili, a ne smije se žuriti, to mora biti polagani ritam, s kamperom i kampiranje­m nema žurbe, jer inače nema smisla. Kada već ideš na tako dalek put, nema smisla da se zadržavaš kratko. No još sam nov u tome, polako... - govori Marijan, koji između rečenica kojima nam uzbuđeno opisuje svoju novu strast često ponavlja uzrečicu: "To je to!" I doista jest.

Da bi napravio svoj prvi kamper, trebalo mu je, kaže, oko pet mjeseci, no već idući, koji je u pripremi, trebao bi, kaže, izraditi puno brže.

- Sad već imam puno toga razrađenog, no uvijek je puno detalja, a i ja sam jako pedantan. Ne volim vidjeti da nešto visi ili se klima. Sve mora biti na svome mjestu, izrađeno onako kako treba. Volio bih izbaciti dva-tri kampera godišnje, kako bih nešto zaradio, a opet uvijek imao jedan na raspolagan­ju za putovanje. Baš bih se volio time baviti! Da me netko sada pita čime bih se želio baviti u životu, odgovorio bih - želim praviti kampere. To je to! Naravno, nema ništa bolje nego raditi ono što voliš, pa ni ja nisam iznimka. Do prije sedam-osam godina aktivno sam igrao nogomet, poluprofes­ionalno, i usto završio i trenersku školu te sedam-osam godina radio s djecom. Volio sam to raditi, a sve ono nakon toga bilo je “jer se mora”, jer moraš nešto zaraditi. Mislim da sam uređujući ovaj kamper pronašao rješenje, vidjet ćemo, to je totalno druga priča iskreno će. ■

Završetak prvog kampera stigao je u pravo vrijeme, pred godišnji odmor u kolovozu prošle godine, kada je Marijanov kamper imao i “krštenje”.

- Krajem kolovoza išli smo najprije u Istanbul, u kojem smo zbog posla već bili sto puta, a ovom smo prigodom spojili posao i užitak. Krenuli smo lagano, već je bio mrak, pa smo morali stati i prespavati negdje u Srbiji. To je najbolji dio, staneš i spavaš gdje hoćeš. Kada se umoriš, samo se parkiraš, zaključaš i legneš. Tako da smo prespavali u Srbiji, pa nastavili kroz Bugarsku, gdje smo ručali, i zatim stigli u Istanbul. Brzo smo se smjestili jer već dobro znam gdje mogu pronaći parking. Smjestili smo se i posvuda dalje putovali metroom ili taksijem, jer bi bilo suludo voziti po Istanbulu, nema smisla, to su nezamisliv­e gužve. Nakon što smo u dva-tri dana odradili posao, krenuli smo u smjeru Izmira. Htjeli smo vidjeti Pamukkale (Pamučnu palaču, kompleks jedinstven­ih mineralnih izvora u jugozapadn­oj Turskoj, nap. a.), no nismo stigli, bilo je malo nezgodno zbog stiske s vremenom, stoga smo pošli prema obalnom resortu Kuşadasıju, te dalje uz obalu nastavili lagano sjeverno prema Grčkoj - opisuje put kroz Tursku, koja je zbog cijena, ali i prirodnih ljepota, sve popularnij­a destinacij­a.

Na putu do Grčke prešli su preko tjesnaca Dardaneli impresivni­m mostom “1915 Çanakkale”, dugim 4,6 km, što ga čini najduljim u Turskoj.

- Grčka je s cijenama poput Hrvatske, ali je puno opuštenija, ondje smo mogli parkirati i spavati gdje god smo htjeli i bilo je super. Turska je isto O.K., pogotovo Turci, svi su opušteni, susretljiv­i, a i sve je jeftino. Bicikli, recimo. Kako na kamperu imamo nosač za bicikle, a jedan smo bicikli već imali, u Turskoj smo za malo novca kupili odličan mali bicikli i vratili se u Osijek s dva. Hrana je u Turskoj također super, o tome se već sve zna. U Grčkoj je ipak sve malo skuplje, pa gledaš kako uštedjeti. Bili smo u nekim mjestima na plaži, doslovno na pijesku, a noću bismo otišli na parking u mjesto koje je veličinom poput naših Vodica, ima restorane i sve ostalo, pa bismo ondje parkirali i prošetali. Baš mi se jako svidjelo. Kako je bio već početak rujna, na plažama nije bilo ljudi, pa smo mogli parkirati doslovno na pijesak. Izvadili bismo stolice iz kampera, smjestili se i uživali u pogledu. Kada je vrijeme loše, a znalo je biti, skloniš se u kamper, napraviš ručak, sjediš, jedeš i gledaš u more, koje je na desetak metara... Ma, predivno! Mata je također bio oduševljen, možete mislit kako je klincima u kamperu. U Grčkoj smo proboravil­i pet dana, te krenuli kroz Makedoniju i Srbiju prema Osijeku - zaključio je priču o prvom obiteljsko­m putovanju.

Njih će, sudeći prema Marijanovu oduševljen­ju kampiranje­m, biti još puno. Radujemo se novim pričama, te njemu i obitelji želimo puno novih kilometara i sretan put.

 ?? ?? Sjedala se mogu rotirati za 180 stupnjeva
Sjedala se mogu rotirati za 180 stupnjeva
 ?? ??
 ?? ?? Smještaj na nekoliko metara od mora
Smještaj na nekoliko metara od mora
 ?? ?? Marijan Gradištana­c počinje uređivati novi kamper
Marijan Gradištana­c počinje uređivati novi kamper
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia