Glas Slavonije

Cijena salate povijesno je visoka - čak do 5,20 eura

Toliko je posljednji­h dana puterica u nekim centrima; sad im na akciji iceberg

- Suzana Župan

Upojedinim trgovačkim centrima kilogram zelene salate (proteklih dana bio) je i više od pet eura, 40 kuna! Nevjerojat­no visoku cijenu trgovci "prikrivaju" prodajom na komad po "euro i nešto", pa je glavica puterice ovih dana (bila) 1,29, a "kristalke" 0,99 eura. Na vagi u prosjeku pokazuju oko 250 grama, pa je u slučaju prve kilogram i do 5,20, a druga je po o na akciju toj računici 4 eura. Skupoću zelene salate komentiraj­u i kupci i proizvođač­i i svi se slažu kako je riječ o povijesno visokim cijenama toga povrća, koje po tko zna koji put u protekle dvije godine potvrđuje da je za mnoge sve nedostupni­je, pa i od pojedinih vrsta mesa jer se u rashladnoj vitrini istog trgovačkog centra kilogram pojedinog svinjskog mesa može naći već za oko 4 eura. Istovremen­o, neki lanci "kristalku" su do jučer imali na 7-dnevnoj akciji za 0,69 eura. Za komad, naravno. Lanac s glavicom puterice od 1,29 eura sada je na 7-dnevno sniženje stavio salatu iceberg - 0,79, koja je u drugom lancu 0,89 eura.

Uvoz iz Italije

Na upit zašto zelena salata stoji čak pet eura, pa i više, povrtlar Mato Kretonić iz Budrovaca kaže kako je to roba iz uvoza, iz Italije, a da salata iz privatnih plastenika polako kreće na tržište.

- Zašto talijanska salata? Zato što mi domaći ne možemo opskrbiti tržište; lanac zna dnevno nabaviti i tonu salate, a to mi ne možemo proizvesti, a nema ni udruženja.

Prošle je godine u ovo doba bila 3 eura, pa je to poskupljen­je od gotovo 100 posto. Na veletržnic­ama joj je cijena do 3 eura, prva klasa, a trgovci su se dosjetili, umjesto kilograma po visokoj cijeni, prodavati ju na komad - kaže Kretonić. Na štandu njegova OPG-A na đakovačkoj tržnici komad "kristalke" je euro, no dodaje kako su to glavice od 300 do 350 grama. Uzgoj puterice, kaže, teži je, pa nju trenutačno nemaju.

- Tu se zorno pokazuje da je i dalje trebalo zadržati dvojno iskazivanj­e cijena, i u eurima i u kunama. Ovako ljudi misle "uzet ću glavicu za euro, euro i nešto", a to je zapravo za glavicu i do 10 kuna, a za kilogram i do 40 kuna. Ja uvijek sa sobom nosim digitron i preračunav­am - kaže ovaj povrtlar.

Prognozira kako će cijena zelenoj salati vjerojatno rasti do Uskrsa, dok u travnju ne dođu domaće salate sađene jesenas.

- Ove godine Uskrs je 31. ožujka, kada nema ničega; ili neće biti robe ili će joj biti visoka cijena. A i narod se navikao da cijele godine ima sve u ponudi, nema više sezonskog povrća - kaže budrovački povrtlar.

Celer čak 6 eura

- Sada je najkritičn­ije vrijeme za tu robu, odnosno za njezine cijene - kaže Kretonić. Prisjeća se vremena rata, kada je cijena zelenoj salati također bila visoka i dosegnula za to vrijeme povijesnih 25 - 30 kn/kg.

Dok su kupusnjače ostale na starom – mladi kupus je 2 2,5, a jesenski 1,30 - 1,50 eura, kilogram kelja je 2,5 eura, a kilogram celera s listom, ističe Kretonić, čak šest eura – 45,2 eura, dok je s oštećenim listom 5 eura. Nikad veća cijena i tom "grincajgu", a prije mu je kilogram bio 20 kuna, manje od 3 eura, što znači da je to rast cijene veći od 100 posto.

- Sto posto otišao je u svem ovom vremenu i krumpir – na malo mu je cijena kod nas 1,10, 1,30 do 1,50 eura, dok je na veliko, na vreće od 10 kilograma, euro - kaže Kretonić, dok se službeno govori kako je inflacija u siječnju usporila na 4,1 posto na godišnjoj razini te da je to najniža stopa inflacije još od listopada 2021. godine. ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia