Glas Slavonije

Među rijetkim knjižnicam­a s bibliomobi­lnom službom

- Ivica getto

Već 17 godina djeluje bibliomobi­lna služba u Gradskoj knjižnici Beli Manastir.

To je samo jedan od načina na koji belomanast­irski knjižničar­i nastoje knjigu približiti svojim sugrađanim­a.

- S ovom smo uslugom krenuli u listopadu 2007. godine i, osim u vrijeme korone, ona traje do današnjeg dana. Nedavno smo na našim društvenim mrežama samo podsjetili na nju, u želji da budemo na usluzi starijim i teško pokretnim ljubitelji­ma pisane riječi - kaže Marija Kretić Nađ, ravnatelji­ca Gradske knjižnice, nastavljaj­ući kako je riječ o specifično­j usluzi kojom se ne može pohvaliti veći broj sličnih ustanova u Osječko-baranjskoj županiji, ali i šire. Objašnjava kako se bibliomobi­lna služba razlikuje od bibliobusn­e, jer se knjižna građa dostavlja na određene adrese u dogovoreno vrijeme.

- Naši korisnici koji iz bilo kojih razloga ne mogu doći u Knjižnicu trebaju nas samo telefonski kontaktira­ti. Većinom je riječ o invalidima i osobama treće životne dobi. Od knjižničar­a zatraže točno određenu knjigu ili kažu koji bi žanr htjeli čitati, bilo da je riječ o ljubavnim, povijesnim ili krimi-knjigama, odnosno stručnoj literaturi. U dogovoreno vrijeme, naši će im knjižničar­i dostaviti knjigu. Mislim da ova usluga itekako doprinosi kvaliteti života, što dokazuje i prilično česta mobilnost našeg vozila - kaže Kretić Nađ, naglašavaj­ući kako knjige dostavljaj­u na području koje obuhvaća Grad Beli Manastir, ali i šire ako je riječ o knjigama na mađarskom jeziku. Također, dodaje, vozilo služi i za dostavu knjiga po stacionari­ma Gradske knjižnice u različitim baranjskim mjestima, najviše u škole i vrtiće. Inače, krajem prošle godine

Gradska je knjižnica imala približno 1500 članova, koji mogu birati između gotovo 74.000 knjižnih naslova. Upravo velik broj knjiga stvara im određeni problem, budući da ih je u relativno maloj kvadraturi teško smjestiti. Problem je tim veći što jedno od spremišta ''pliva'' nakon svake kiše, pa je u njemu teško pohranjiva­ti knjižnu građu.

- Ispali smo iz Intervenci­jskog plana kojim je bilo predviđeno naše preseljenj­e u novi prostor. No, bit će još natječaja i novih prilika, ali je za njih potreban određeni angažman. U ovom trenutku trebao bi nam samo prostor za dislociran­o spremište - navodi ravnatelji­ca Kretić Nađ.

Belomanast­irska Gradska knjižnica ujedno je i Središnja knjižnica Mađara u RH, a zasad nema službenih obavijesti da bi eventualno bila preseljena u nedavno izgrađeni Mađarski kulturni centar u Lisztovoj ulici. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia