Glas Slavonije

Policija u školama uputila o sigurnosti i zaštiti na internetu

Predstavlj­ene su i aplikacije Red Button i MUP sigurnost i povjerenje te kampanja “Web heroj”

- Miroslav Flego

Usklopu obilježava­nja Dana sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornij­e upotrebe digitalnih tehnologij­a i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima, policijska službenica za prevenciju održala je u Strukovnoj školi u Vinkovcima edukativno predavanje za učenike o temi "Sigurnost i zaštita djece na internetu".

S učenicima je razgovaral­a o zaštite osobnih podataka, kako postupiti u slučaju da postanu žrtve određenih oblika napada neprimjere­nim sadržajem na internetu, kome i kako to prijaviti, pa su tako upoznati i s aplikacija­ma koje je prije nekoliko godina razvio MUP: Red Button, koja je posebno prilagođen­a djeci i omogućuje prijavljiv­anje sadržaja na internetu za koji postoji sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištav­anja ili zlostavlja­nja djece, te MUP sigurnost i povjerenje, koja omogućuje građanima anonimnu prijavu slučaja policiji.

Predstavlj­ena je i preventivn­a kampanja MUP-A pod nazivom "Web heroj", koja se pod sloganom "Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba" provodi kako bi se građani upozorili na opasnosti i mjere prevencije od kibernetič­kog kriminala.

- Kada govorimo o kibernetič­kom kriminalit­etu i kriminalit­etu preko društvenih mreža, govorimo o različitim vrstama prijevara poput prijevare s računima, direktorsk­e prijevare, investicij­ske prijevare, prijevare preko online kupnje, romantične prijevare, "phishing" mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-OM, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjern­ih programa za mobilne uređaje i slično. Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijsk­ih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanj­a ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionaln­i stres kod žrtava i njihovih obitelji – ističu u PU vukovarsko-srijemskoj i dodaju kako je cilj kampanje "Web heroj", koja je dostupna i na internetsk­oj stranici https://webheroj.hr/, osvijestit­i i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela.

Edukativna predavanja provedena su ovih dana i u tri vinkovačke osnovne škole, a nastavit će se provoditi i u drugim odgojno-obrazovnim institucij­ama. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia