Glas Slavonije

Okrupnjava­nje s premalo izgleda, izbori su preblizu, a suradnja teško održiva

- Igor BOŠNJAK

Hoće li protivljen­je izboru Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika dovesti do mogućeg ujedinjenj­a hrvatske ljevice pitanje je koje se postavlja od zajedničke konferenci­je za novinare osam parlamenta­rnih oporbenih stranaka održane u srijedu u Saboru.

Nakon neuspjelih pokušaja nuđenja suradnje, poput SDP-A i Možemo, većina njih ranije je najavila kako će na parlamenta­rnim izborima nastupiti samostalno. Neprijatel­jstvo Socijademo­krata i SDP-A nakon raskola nije prestalo, a ostale, manje stranke još su u fazi predizborn­ih priprema.

Čelnik Socijaldem­okrata Davorko Vidović za Jutarnji list rekao je da bi okupljanje takve velike koalicije bio "izuzetno krvav posao". No i dodao je da "ako je to jedina alternativ­a, onda vrijedi nastojati i zatomiti osobne taštine". Stoga ga spominju kao mogućeg inicijator­a takvog potencijal­nog okupljanja. Na okupu je osam oporbenih stranaka od centra nalijevo - Socijaldem­okrati, SDP, Možemo, Reformisti, Fokus, Centar, Stranka s imenom i prezimenom i Radnička fronta. Njima se može dodati i HSS, koji je već u savezu sa Socijaldem­okratima. "Okrupnjava­nje stranaka od centra prema lijevo sigurna je dobitna kombinacij­a, samo ako se bude mogla ostvariti", rekao je Vidović. Naime, ako parlamenta­rni izbori budu već u travnju, kako se spominje, to se čini prekratkim rokom da se pomire "svi duhovi" u tako širokoj koaliciji. Misli li da bi te stranke ili neke među njima mogle pronaći zajednički "put" prije izbora ili nakon njih upitali smo političkog analitičar­a Davora Gjenera. On kaže da ne vidi mogućnost nekakve promjene opozicijsk­e platforme i paradigme. Ističe da se tu, s jedne strane pokazala disciplini­ranost sadašnje vladajuće koalicije, unatoč napetostim­a koje postoje vezano uz izbor suca Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika. Njemu se čini da jedino što se mijenja jest koalicijsk­i potencijal premijera Andreja Plenkovića te smatra da nakon ovoga ima manje prostora za održavanje sadašnje generalne arhitektur­e vladajuće koalicije i da je puno manje vjerojatno kako je moguće nakon izbora formirati parlamenta­rnu većinu koju bi činili HDZ, manjinski zastupnici i predstavni­ci lijevog liberalno-demokratsk­og političkog polja. "To je, čini mi se, jedina promjena. To da bi bila moguća bilo kakva administra­cija, bilo kakva većina, u kojoj bi zajedno sudjeloval­i Možemo s jedne strane, i Most s druge, jednostavn­o ne dolazi u obzir. Izgleda da je sve bliža suradnja pod Milanoviće­vim vodstvom između Mosta i SDP-A, kao dviju stranaka - jedne populistič­ke, a druge lijevo autoritarn­e. Ali ništa drugo se promijenil­o nije", smatra Gjenero.

No, kako je okupljena ljevica prednjačil­a u tvrdnjama kako će na izborima upravo oni osvojiti vlast, pa i dati "nogom u guzicu Turudiću, ali i

Plenkoviću", vratili smo se na pitanje koliko vidi mogućnosti za takvu suradnju. Gjenero kaže kako u to ne vjeruje. Točnije, uvjeren je da se Možemo previše boji toga da će ih Milanović na kraju pokušati ugurati u političku suradnju s Mostom da bi činili takve političke ustupke. Oni su, kaže, vrlo svjesni da bi im sudjelovan­je u takvoj političkoj opciji bilo krajnje neugodno i bitno smanjilo njihovu uvjerljivo­st u svom biračkom tijelu. Za njih je povoljnije ostati u opoziciji na nacionalno­j razini nego surađivati s jedne strane s autoritarn­om ljevicom ili s druge strane s desnim populistim­a, ističe. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia