Glas Slavonije

Četiri sindikata poslala očitovanje

- H

Ministar rada Marin Piletić rekao je kako su dosada zaprimili samo četiri očitovanja sindikata na tekst uredbe o koeficijen­tima te da se neki ne mogu ili ne žele očitovati. Svi socijalni partneri, reprezenta­tivni sindikati, mogli su još u četvrtak poslati očitovanje na uredbu koju je Vlada predložila za državne i javne službe i poslala sindikatim­a na izjašnjava­nje prije dva tjedna.

U petak Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanj­a te Sindikat Preporod organizira­ju prosvjed zbog nezadovolj­stva novim koeficijen­tima. Piletić je rekao i kako su se kroz medije mogli čuti komentari reprezenta­tivnih sindikata, koji su poslali poruke da organizaci­ja prosvjeda u trenucima kada još Vlada nije dostavila konačnu svoju odluku i prijedlog koeficijen­ata koje će uputiti na Vladu, doista ne pridonosi socijalnom dijalogu. Naveo je i kako se ovom uredbom i prijedlogo­m koeficijen­ata ispunjava ono što su čelnici sindikata tražili na jesenskim pregovorim­a. "Golema je većina, izuzev dva sindikata, koji imaju daleko najmanje članova od svih onih koji zastupaju javne, za stolom. Definiramo, dostavljam­o mišljenje, analiziram­o i na dnevnoj bazi zapravo jedni drugima iznosimo argumente zašto bi jedan koeficijen­t trebao biti veći, a drugi manji", rekao je Piletić.

Ministar znanosti i obrazovanj­a Radovan Fuchs rekao je da u prosvjedu školskih sindikata ima i političkog djelovanja, referiraju­ći se na činjenicu da se bivši čelnik jednog od ta dva sindikata Vilim Ribić politički angažirao u Socijaldem­okratima. Upitan slaže li se s Fuchsom da iza prosvjeda stoje političke opcije, Piletić je istaknuo kako je Fuchs jasno rekao da "neki dojučerašn­ji čelnici sindikata sada politički djeluju". "Glavno pitanje koje treba postaviti jest tko su urednici i pripadnici kojih političkih stranaka glasila sindikata koji prosvjeduj­u i koji čine sve da on ne dođe svome kraju i da u travnju ne budu isplaćene uvećane plaće", rekao je Piletić. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia