Glas Slavonije

Plenković: Doživjeli smo pokušaj političkog udara

Premijer je ocijenio kako se dogodio “politički kontekst bez presedana”

- Hina/d.pav.

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako ne sumnja u nepristran­ost i neovisnost novog državnog odvjetnika Ivana Turudića, naglasivši da je proces njegova odabira bio transparen­tan.

Bez zapreka

“Ovaj proces odabira, kada je riječ o aktivnosti­ma Vlade, Sabora i DOV-A, bio je potpuno zakonit i transparen­tan, a ono što smo doživjeli u posljednji­h nekoliko dana bio je pokušaj političkog udara i činjenja političke štete Vladi", rekao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade. Rekao je kako je Vladino povjerenst­vo konsenzual­no, "i to na način da sam ja osobno zadnji kazao svoje mišljenje o kandidatu", odlučilo da je Turudić na intervjuu i na temelju programa ostavio najbolji dojam.

Plenković je također naveo kako je tražio sigurnosnu provjeru Sigurnosno-obavještaj­ne agencije (SOA) prije nego što su konačno poslali prijedlog na Vladu. "Iz rezimea dokumenta koji sam dobio mogao sam pouzdano utvrditi kako SOA smatra da nema sigurnosni­h zapreka da kandidat bude predložen Hrvatskom saboru za glavnog državnog odvjetnika", rekao je.

Dodao je kako je riječ o sucu koji nije član stranke, a koji je sudio u brojnim osjetljivi­m predmetima i koji je donosio važne sudske odluke koje ne mogu o njemu odati sliku da je isključivo na jednoj političkoj liniji. "Njegove odluke to opovrgavaj­u. I zato ne dvojim u nepristran­ost, neovisnost, samostalno­st, a iznad svega zakonitost budućeg djelovanja glavnog državnog odvjetnika", rekao je Plenković. Dodao je kako je to "sukus transparen­tnog procesa i niza neobičnih aktivnosti pojedinih političkih aktera u proteklih nekoliko dana ne zato što su zainteresi­rani za opću dobrobit tko će biti glavni državni odvjetnik,

Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića novinari su pitali je li njemu normalno da se u sigurnosno­j provjeri za Turudića iz 2019. ne spominje izvješće SOA-A iz 2015. o tome da se Turudić sastao sa Zdravkom Mamićem. “Ja iz toga mogu samo zaključiti da je to bila tema, da se o tome razgovaral­o, da se to poslije provjerava­lo i da je iz toga izišla ocjena da ne postoje sigurnosne zapreke. Dakle, jedno su operativna izvješća koja se ne dostavljaj­u korisnicim­a informacij­a kojima se opskrbljuj­e državni vrh, a drugo je ono što je zaključak svega toga. Kao i u svakom uratku, vi možete imati određene teze koje se poslije provjerama potvrde ili se ne potvrde#, ocijenio je. Božinović je upitan i treba li se mijenjati Zakon o sigurnosni­m provjerama, te je odgovorio kako je to pitanje za struku. Na pitanje treba li pak vratiti provjere dužnosnika, ministar je rekao da se o tome treba izjašnjava­ti kada to bude tema. nego isključivo zainteresi­rani za proizvođen­je političke štete parlamenta­rnoj većini, koja je jedinstven­o stala iza ovoga kandidata u vremenu izborne godine".

Premijer je ocijenio kako se dogodio politički kontekst bez presedana u kojem se predsjedni­k Republike Zoran Milanović na temelju svoje prijašnje uloge premijera, a u dogovoru sa svojim tadašnjim ministrom pravosuđa, a današnjim predstojni­kom Ureda, pa i sadašnjim savjetniko­m za nacionalnu sigurnost, a tadašnjim ravnatelje­m SOA-E, "najedanput sjetio izvješća SOA-E iz 2015. ne bi li dobronamje­rno signalizir­ali da obratimo pozornost na njih". Pri tome je Plenković rekao kako je trebalo osam godina da od predsjedni­ka i SOA-E dobije papire koji se zovu operativna izvješća SOA-E.

Rad EPPO-A

“Detektiram dvije zle namjere, a ne dvije dobre namjere, koje smo imali priliku vidjeti. Ako je nešto zaista problemati­čno, recite na početku, pa ćemo riješiti stvar odmah. Ako čekate zadnji tren, onda vama nije bitna osoba koja je kandidat za glavnog državnog odvjetnika. I nije vam bitan taj transparen­tni proces, nego vam je jedina bit napraviti političku štetu Vladi", ocijenio je premijer.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović novinarima je rekao da je Vlada implementi­rala uredbu o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja, te da se to sigurno neće mijenjati, nakon što je Turudić kazao kako nije siguran da se to tijelo u Hrvatskoj trebalo osnovati. U razgovoru na televiziji N1 Turudić je u četvrtak ocijenio kako nije siguran da smo trebali osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), jer ga niz zemalja nema, te je "situacija kod njih bolja". No dodao je da je riječ o političkoj odluci koju treba poštovati. Na pitanje plaši li ga situacija u kojoj glavni državni odvjetnik odlučuje o ovlastima između EPPO-A i Državnog odvjetništ­va (DORH) te hoće li EPPO imati manji utjecaj u Hrvatskoj, ako se bude pitalo Turudića, Božinović je odgovorio kako ga "ništa ne plaši". "Ako govorimo o eventualno­m sukobu nadležnost­i, znamo da je to pitanje koje se rješava u skladu sa zakonom i koje će se sigurno riješiti na pravni način", rekao je. Dodao je da Turudić u svojem nastupu na televiziji N1 ničim nije dovodio u pitanje funkcionir­anje EPPO-A u Hrvatskoj. ■

BOŽINOVIĆ: NEMA PROMJENA U RADU EPPO-A

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia