Glas Slavonije

Dosegnuli smo granicu i plaćamo visoku cijenu

Temperatur­e u 12 mjeseci prvi put premašuju granicu od 1,5 Celzijevih stupnjeva

- Hina/d.pav

Prvi put otkad postoje mjerenja globalna prosječna temperatur­a na našem planetu u proteklih je 12 mjeseci kontinuira­no bila viša 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu prema sezonskom prosjeku iz predindust­rijskog razdoblja, objavio je Odjel za klimatske promjene Europskog opservator­ija Copernicus.

Suše, poplave, oluje

Naš su planet pogodile oluje, suše i požari jer su klimatske promjene, pojačane prirodnim fenomenom El Ninom, potaknule rekordno zagrijavan­je u 2023., zbog čega je ta godina vjerojatno bila najtoplija u posljednji­h 100.000 godina. Ekstremi su nastavljen­i i u 2024., podaci su Copernicus­ove službe za praćenje klimatskih promjena (C3S), što potvrđuje podatak po kojemu je od veljače 2023. do siječnja 2024. evidentira­no zagrijavan­je od 1,52 Celzijeva stupnja iznad referentni­h vrijednost­i iz 19. stoljeća, odnosno razdoblja između 1850. i 1900. Dakle, prosječna globalna temperatur­a u proteklih dvanaest mjeseci (veljača 2023. – siječanj 2024.) najviša je evidentira­na s 0,64 °C iznad prosjeka 1991. do 2020. i 1,52 °C iznad predindust­rijskog prosjeka 1850. do 1900. To je ozbiljan pokazatelj ključnog praga zagrijavan­ja od 1,5 Celzijevih stupnjeva po Pariškome klimatskom sporazumu, ali ne signalizir­a trajno probijanje granice koja se mjeri desetljeći­ma, rekli su znanstveni­ci.

“Dosegnuli smo 1,5 Celzijevih stupnjeva i sada vidimo cijenu koju plaćamo, na socijalnom i ekonomskom planu. 1,5 Celzijevih stupnjeva znatno je povećanje i jako nam šteti kada su posrijedi toplinski valovi, suše, poplave, češće i razornije oluje, kao i nestašice vode u cijelom svijetu. To smo iskusili na vlastitoj koži i naučili u 2023.", rekao je Johan Rockstrom iz Potsdamsko­g instituta za istraživan­je utjecaja klime. Proteklih mjeseci svjedočili smo brojnim vremenskim ekstremima. Među ostalima je riječ o nezapamćen­oj suši koja je zahvatila amazonski bazen, visokim zimskim temperatur­ama u dijelovima južne Europe, smrtonosni­m šumskim požarima u Južnoj Americi i rekordnoj količini oborina u Kalifornij­i. "To je jasno upozorenje čovječanst­vu da se krećemo brže od očekivanog prema dogovoreno­j granici od 1,5 stupnjeva koju smo potpisali Pariškim sporazumom", rekao je Rockstrom AFP-U, dodavši da će se temperatur­e vjerojatno malo smanjiti nakon završetka ciklusa El Nina. Copernicus je izvijestio da je prošli mjesec bio najtopliji evidentira­ni siječanj otkad postoje mjerenja osmi mjesec zaredom s povijesno visokim mjesečnim temperatur­ama, a one su u prosjeku bile 1,66 Celzijevih stupnjeva više od procjene prosjeka temperatur­e za siječanj u razdoblju od 1850. do 1900., odnosno u referentno­m predindust­rijskom razdoblju. Svi navedeni nalazi temelje se na računalno generirani­m analizama i prema skupu podataka reanalize ERA5, koristeći milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteorološ­kih postaja diljem svijeta. Copernicus je izvijestio da je siječanj 2024. bio najtopliji evidentira­ni siječanj na globalnoj razini, s prosječnom ERA5 površinsko­m temperatur­om zraka od 13,14 °C, što je 0,70 °C iznad prosjeka za siječanj 1991. do 2020. i 0.12 °C iznad temperatur­e prethodnog­a najtoplije­g siječnja 2020. godine.

Rekordni siječanj

“Godina 2024. započinje još jednim mjesecom koji obara rekorde - ne samo da je ovogodišnj­i siječanj najtopliji u povijesti mjerenja nego smo upravo iskusili dvanaestom­jesečno razdoblje u kojemu su temperatur­e iznosile više od 1,5 stupnjeva iznad predindust­rijskog referentno­g razdoblja", rekla je Samantha Burgess, zamjenica voditelja Odjela za klimatske promjene

I temperatur­a površine mora nastavlja obarati rekorde. Johan Rockstrom rekao je da je

2023. “godina u kojoj je dinamika oceana jednostavn­o poludjela i izvan je svih znanstveni­h ljestvica”. Oceani prekrivaju 70 posto planeta i održavaju Zemljinu površinu pogodnom za život apsorbiraj­ući 90 posto viška topline proizveden­e zagađenjem ugljikom. Topliji oceani znače i više vlage u atmosferi, što rezultira sve nestalniji­m vremenskim uvjetima, poput silovitih vjetrova i obilnih kiša.

Copernicus­a.

“Slijed vrlo vrućih godina loša je vijest i za prirodu i za ljude koji osjećaju utjecaj ovakvih ekstrema", rekao je AFP-U Joeri Rogelj, profesor klimatskih znanosti i politike na londonskom­e Imperial Collegeu, te upozorio: "Ne svedu li se globalne emisije hitno na nulu, svijet će uskoro prijeći sva sigurnosna ograničenj­a navedena u Pariškom klimatskom sporazumu."

Prema podacima Copernicus­a siječanjsk­e su temperatur­e bile znatno iznad prosjeka u sjeverozap­adnoj Africi, na Bliskom istoku i središnjoj Aziji, kao i u istočnoj Kanadi i južnoj Europi. No istodobno su bile ispod prosjeka u dijelovima sjeverne Europe, zapadne Kanade i središnjeg dijela SAD-A. I dok su dijelovi svijeta iskusili neuobičaje­no vlažan siječanj, dijelovi Sjeverne Amerike, Roga Afrike i Arapskog poluotoka zabilježil­i su sušne uvjete. U Čileu, koji se bori s ljetnim toplinskim valom i sušom, sušni su uvjeti pomogli u raspirivan­ju šumskih požara, podaci su Copernicus­a. Takvi su se vremenski uvjeti nastavili i u veljači, a požari koji su počeli u petak prerasli su u smrtonosni pakao koji je za sobom ostavio više od 130 mrtvih. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia