Glas Slavonije

Osobe s invalidite­tom lakše do povlastica

Nacionalna iskaznica pokriva povlastice u željezničk­om i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta

- Dario KUŠTRO Mateo Crnković AKD, voditelj projektnog tima Mateo Crnković

UOsijeku je u četvrtak predstavlj­en projekt MOSI - Unaprjeđen­je sustava korištenja prava osoba s invalidite­tom u području mobilnosti. Projektom se uspostavlj­a kompleksan IT sustav koji će znatno olakšati dodjelu povlastica osobama s invalidite­tom u području prometa, a na ovakvim se edukacijam­a osobama s invalidite­tom pobliže predstavlj­aju svi njegovi elementi.

S ciljem približava­nja ovog projekta i svih njegovih elemenata (informacij­ski sustav, izdavanje po službenoj dužnosti, javne isprave) osobama s invalidite­tom, u Osijeku su tako predstavlj­ene Nacionalna i Europska iskaznica te Europske parkirališ­ne karte za osobe s invalidite­tom i detaljno objašnjeni svi elementi kompleksno­g IT sustava. Korisnik projekta je Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture, a Agencija za komercijal­nu djelatnost (AKD), čiji je tim bio na predstavlj­anju u Osijeku, je partner.

“Nacionalna i Europska iskaznica, kao i Europska parkirališ­na karta za osobe s invalidite­tom, izdaju se automatski, na temelju podataka iz Registra osoba s invalidite­tom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugih relevantni­h registara. Važno je da korisnici ažuriraju svoje podatke u tom registru, a uvjet za izdavanje je prebivališ­te u Republici Hrvatskoj. Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta je potpuno digitalizi­ran i korisnici

Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta potpuno je digitalizi­ran i korisnici će ih bez potrebe da podnose posebne zahtjeve dobiti na svoje kućne adrese.

Dosadašnji dokumenti i parkirališ­ne karte vrijede do 15. svibnja, no u AKD-U su uvjereni kako će do toga datuma svim korisnicim­a biti dostavljen­e nove iskaznice. Dosada je već izdano 60 tisuća iskaznica i 40 tisuća parkirališ­nih karti. Projekt MOSI financiran je iz Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti, a vrijedan je više od dva milijuna eura. AKD-OV je tim posjet Osijeku iskoristio kako bi osobama s invalidite­tom koje su nazočile ovoj edukaciji ujedno omogućio i aktivaciju e-osobnih iskaznica. će ih bez potrebe da podnose zahtjeve dobiti na kućne adrese", pojasnio je Mateo Crnković, voditelj projektnog tima AKD-A.

“Ugodno sam iznenađen kako su Vlada RH i AKD krenuli u ovu hvalevrije­dnu akciju. Napokon osobe s invalidite­tom više neće morati ići na deset različitih mjesta tražiti svoja prava", istaknuo je Borislav Barišić, predsjedni­k Saveza udruge dragovolja­ca HOS-A i 100 % HRVI II. skupine. Upozorio je odmah kako je sada konačno ispravljen­a i jedna nelogičnos­t. Naime, do sad je povlastica za besplatno korištenje autoceste bila vezana uz registraci­ju automobila, sada se to promijenil­o na način da je povlastica vezana uz osobu s invalidite­tom bez obzira na to kojim se automobilo­m vozio.

Edukaciji je nazočio i Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana, koji je istaknuo da rade na jačanju civilnog sektora koji će kroz svoje projekte i financiran­je od županije pružiti što više dostupnih usluga osobama s invalidite­tom.

Hrvatska je prva država članica EU-A koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invalidite­tom izvan pilot-projekta. Svim korisnicim­a koji ostvare pravo na Nacionalnu automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravaj­ući im jednak pristup pogodnosti­ma u svim državama članicama EU-A, uključujuć­i turizam, kulturu i sport. Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri ključna područja - željezničk­om i pomorskom putničkom prijevozu te pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia