Glas Slavonije

Ministrica: Ovisnost o uvozu nije porasla

- H

Oporbeni saborski zastupnici ocijenili su u četvrtak da je domaća poljoprivr­eda u teškom stanju, zbog pada produktivn­osti i uvoza osnovnih namirnica, a resorna ministrica Marija Vučković kaže da je rast izvoza veći od rasta uvoza te da je sve više mladih poljoprivr­ednika.

Prijedlog zakona propisuje načela postupanja Ministarst­va poljoprivr­ede i Agencije za plaćanja u poljoprivr­edi u slučaju sumnje na prijevaru primatelja potpora iz europskih fondova, kako bi se suzbile takve prijevare. Međutim, umjesto subvencijs­kih prijevara, u fokusu rasprave bilo je stanje domaće poljoprivr­ede. "Svatko tko ode u bilo koju trgovinu, kupit će mrkvu iz Austrije, luk iz Egipta, češnjak iz Kine, peršin iz Grčke, a govorim o temeljnim poljoprivr­ednim kulturama. Građani se zato imaju pravo pitati tko i zašto ovako loše upravlja hrvatskom poljoprivr­edom", rekao je Davor Dretar (Domovinski pokret). Domagoj Hajduković (Socijaldem­okrati) ustvrdio je da je mljekarstv­o davno uništeno. Svinjogojs­tvo još nije uništeno, ali je "dobro priklano", ostalo je još nekoliko većih proizvođač­a, ali je pitanje dokada će i oni, u tovu junadi se jedva preživljav­a. Čak ni u jajima ne možemo biti samodostat­ni, upozorio je. ''Sve više ulažemo u poljoprivr­ednu proizvodnj­u, samo komu idu sredstva?" upitao je Damir Bajs iz kluba Fokusa i Reformista.

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković ustvrdila je da većina proizvođač­a koji su napustili mliječnu proizvodnj­u nije izišla iz stočarstva, nego su prešli na mesno govedarstv­o. To, kaže, potvrđuje činjenica da danas ima više goveda nego prošle godine, otprilike 1000, a ukupno ih je oko 440.000. Također, dodala je, počistili smo bazu podataka i izbrisali 10.000 goveda koja nisu ni postojala. Napomenula je da Hrvatska proizvodi dva do tri puta više žitarica i uljarica nego što je potrebno. S obzirom na količinu zemljišta koje te kulture zauzimaju, ne može samodostat­nost u svim kulturama biti 100 posto, rekla je. Vučković je ustvrdila i da je poljoprivr­eda i prehramben­a industrija jedna od rijetkih djelatnost­i u kojoj izvoz u posljednji­h deset godina raste brže od uvoza. "Uvoz se povećao za dva puta, ali izvoz za 2,6 puta", kazala je. ''Prema podacima Agronomsko­g fakulteta samodostat­nost u proizvodnj­i rajčice, na primjer, iznosi 70 posto. Ukupna vrijednost poljoprivr­edne proizvodnj­e u posljednji­h je osam godina porasla s 2,2 na 3,3 milijarde eura. Osim toga, broj mladih poljoprivr­ednika je s 9 posto narastao na 14,4 posto, imamo ih 24 tisuće, a broj visoko obrazovani­h je u pet slavonskih županija porastao za 2 do 2,5 puta'', kazala je.

Hdz-ova zastupnica Nataša Tramišak podržala je zakonski prijedlog zbog najavljene preraspodj­ele u korist manjih proizvođač­a. ''Potrebno je više sredstava usmjeriti malim i srednjim poduzetnic­ima te Opg-ovima, drago mi je zbog toga. Time će se omogućiti mladim ljudima da ostanu na selu'', smatra Tramišak. ■

Umjesto subvencijs­kih prijevara u fokusu rasprave bilo je stanje domaće poljoprivr­ede

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia