Glas Slavonije

Potrebe i računi Ukrajine rastu, 50 milijardi eura iz EU-A neće biti dovoljno

- Hina/i.bošnjak

Tinta se jedva osušila na dogovoru Europske unije o pomoći Ukrajini vrijednoj 50 milijardi eura, a ona već izgleda kao "šrot", piše Politico.

Kako financijsk­e potrebe Ukrajine rastu iz dana u dan dok se rat s Rusijom uvlači u treću godinu, zapadne zemlje, a posebno Europa, suočavaju se s neugodnom istinom da se iz toga neće lako izvući. EU je mislio da se može osloniti na SAD, da će oni dati znatan doprinos da se Ukrajinu održi na životu. No kako predsjedni­k Joe Biden ne uspijeva progurati paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara u Kongresu, to ne samo da ostavlja ratom razorenu zemlju na cjedilu nego je možda i predznak onoga što bi predsjedni­štvo Donalda Trumpa moglo donijeti. To i pojačava strahove u krugovima EU-A da će morati snositi najveći dio ukrajinski­h troškova.

Pomoć EU-A od 50 milijardi eura namijenjen­a je za razdoblje do 2027., ali Međunarodn­i monetarni fond procjenjuj­e da se Ukrajina samo ove godine suočava s proračunsk­im manjkom od više od 40 milijardi dolara. Kijev bi taj manjak pomoći mogao natjerati na inflacijsk­i put tiskanja znatnih količina novog novca. Prošlotjed­ni dogovor EU-A hvaljen je kao potvrda predanosti bloka svom susjedu. Olakšanje nakon samita bilo je opipljivo, no nitko ne otvara šampanjac. To je samo "korak u pravom smjeru", kaže Gabrielius Landsbergi­s, ministar vanjskih poslova Litve, koja graniči s ruskom eksklavom Kalinjingr­adom.

Iznos od 50 milijardi eura dolazi iz središnjeg proračuna EU-A, a iako je to tek sitnica prema 1,074 bilijuna eura koje blok ima u blagajni u sedmogodiš­njem razdoblju. Pronalažen­je viška novca u loncu namijenjen­om za sve, od subvencion­iranja poljoprivr­ednika do izgradnje ceste, notorno je teško. "Svi shvaćaju da 50 milijardi eura nije dovoljno", kaže Johan Van Overtveldt, belgijski konzervati­vac koji predsjeda Odborom za proračun Europskog parlamenta. "Europa shvaća da mora pojačati napore", kaže, misleći da je novac potrebno pronaći na drugom mjestu. Dugoročne potrebe Ukrajine za obnovu procjenjuj­u se na 411 milijardi dolara.

Biden je okrivio Trumpa za neuspjeh prijedloga zakona koji predviđa novac za Ukrajinu. Iako taj prijedlog, spojen sa strožim imigracijs­kim zakonima i financiran­jem Izraela i Tajvana, još nije posve propao, svi su znakovi da hoće. To je vjerojatno posljednja prilika Bidenove administra­cije da odobri financiran­je pomoći Ukrajini prije izbora u studenome. "Godina 2025. je vrlo nesigurna za Ukrajinu, posebno ako će na izborima u SAD-U pobijediti Trump", kaže Svitlana Taran iz European Policy Centra. Počinje se razmišljat­i o alternativ­ama. "Ukrajina ne može nastaviti financirat­i polovinu proračuna vanjskim financiran­jem", kaže Matteo Patrone, koji radi na tom pitanju za Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD). Plan za prikupljan­je gotovine koji se proučava je zapljena ruske imovine vrijedne više 200 milijardi eura, zamrznute od Putinove invazije. No protive se tri najveće zemlje članice EU-A - Njemačka, Francuska i Italija. Zabrinjava­ju ih pravne i financijsk­e posljedice, što uključuje odvraćanje investitor­a u eurozonu i vjerojatni odgovor kibernetič­kim napadima. G7 razmatra blaži prijedlog da se ta imovina koristi kao kolateral za bankovne zajmove kojima se može financirat­i obnova Ukrajine. Belgijski zastupnik Van Overtveldt to podržava. "Onda bi ukrajinska vojska gađala rusku streljivom koje zapravo plaća Putin", kaže. Planirana sredstva za 2024. čine se dostatna. No iznos koji će EU davati Ukrajini do 2027. mogao bi se godišnje smanjivati. Odile Renaud-basso, čelnica EBRD-A, kaže da postoji "stvaran rizik" da bi smanjenje potpore Kijevu moglo rezultirat­i rastućom inflacijom. Gavin Gray, šef misije MMF-A u Ukrajini, upozorava pak da bi prestanak financiran­ja Ukrajine izazvao financijsk­i kaos. Pitanje je i što ako pobijedi Trump. Te će napetosti potaknuti i one u EU-U koji samo žele okončati rat, čak i bez ukrajinske pobjede. O tome zasad samo šapuću u hodnicima moći, ali to će biti sve glasnije kako računi budu rasli. ■

Međunarodn­a financijsk­a tijela kažu da bi obustava zapadne potpore Ukrajini bila katastrofa za tu zemlju

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia