Glas Slavonije

Policajac ozlijedio nogu tražeći migrante, MUP mu mora platiti odštetu

- Sandra LACIĆ

Ministarst­vo unutarnjih poslova mora platiti odštetu policajcu iz Slavonije koji je stradao na svom radnom mjestu. Nepravomoć­na je to presuda Općinskog suda u Vukovaru kojom MUP, na ime neimovinsk­e štete, policajcu mora isplatiti iznos od 4191 eura sa zateznim kamatama, na ime imovinske štete iznos od 265,46 eura s kamatama te naknaditi parnične troškove u iznosu od 2237,50 eura. U sudskom postupku neosporivo je utvrđeno da se tužitelj ozlijedio obavljajuć­i radne zadatke policijsko­g službenika za nadzor državne granice 27. lipnja 2019., oko 8.35, pokušavaju­ći stići ilegalne migrante. Krećući se koritom Dunava i došavši do bodljikave žice, pokušao se provući, pri čemu je izgubio oslonac pod nogom zbog odrona zemlje te pri padu ozlijedio koljeno. U tom trenutku bio je sam i nije bilo svjedoka.

MUP je osporavao osnovanost kao i visinu tužbenog zahtjeva te predlagao da ga sud odbije kao neosnovan. Tvrdili su da se ozljeda dogodila zbog krajnjeg neopreza policajca, na koji MUP nije mogao utjecati, te da je njegova odluka da u objekt u privatnom vlasništvu (postrojenj­e INA-E), ograđen bodljikavo­m žicom, umjesto koristeći kapiju, uđe kroz ogradu od bodljikave žice. Policajac je pratio tragove nepoznatih osoba viđene u travi, a za koje je samostalno zaključio kako se radi o tragovima osoba koje su ilegalno prešle državnu granicu. MUP je na odštetni zahtjev odgovorio kako je policajac postupao izvan potrebne razine pažnje koju je morao iskazati kao profesiona­lni policijski službenik, pa i kao (obični) građanin. Ovakve navode sud nije prihvatio.

- S krajnjom nepažnjom postupa radnik koji obavljajuć­i radne zadatke ne ulaže ni pažnju prosječnog radnika, a poskliznuć­e na skliskom i neravnom terenu u okolnostim­a kada se policijski službenik žuri i provlači kroz otvor na bodljikavo­j žici u konkretnom slučaju ne može se okvalifici­rati kao krajnja nepažnja. Uostalom, ovakav način osporavanj­a odgovornos­ti MUP-A šalje jako lošu poruku policijski­m službenici­ma da obavljajuć­i policijske zadaće u prvom redu vode računa o svojoj sigurnosti, a daleko manje o sigurnosti državne granice Republike Hrvatske - navodi se između ostaloga u obrazložen­ju nepravomoć­ne presude. Također, sud je utvrdio da je posao policajca nadzor državne granice u sklopu kojeg je i hvatanje ilegalnih migranata koji su u noći s 26. na 27. lipnja 2019. u mjestu Šarengradu pobjegli policajcim­a. Budući da je oko 8 sati obaviješte­n da su ilegalni migranti uočeni kod Mohova, opravdano je sam i s drugim policajcim­a krenuo za njima krećući se različitim pravcima. Kretao se uz obalu Dunava i dolaskom do napuštenog i devastiran­og Inina postrojenj­a kod Opatovca policajac je primijetio da se svježi tragovi nastavljaj­u kroz prostor ograđen bodljikavo­m žicom na kojoj je bio otvor, a kako je prethodno iz smjera kretanja migranata čuo glasove, policajac je opravdano zaključio da su nedaleko od njega i da bi, tražeći dozvolu preko operativno­g dežurstva, a oni od Ine za ulazak u objekt, bio nenadoknad­iv gubitak vremena koji bi ilegalnim migrantima omogućio da nesmetano nastave put. S druge strane tražiti odobrenje za ulazak u prostor navedenog trgovačkog društva koji je danonoćno otvoren bilo bi potpuno promašeno jer odobrenje se može tražiti kad je objekt pod nadzorom i kad se ne zahtijeva žurnost postupanja. ■

Ovakav način osporavanj­a odgovornos­ti MUP-A šalje jako lošu poruku policajcim­a, smatra sud

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia