Glas Slavonije

Najtraženi­ji konobari, sobarice i kuhari za predstojeć­u sezonu

U Hrvatskoj se trenutačno traži od 50 do 60 tisuća radnika za sezonsko zapošljava­nje

- Tomislav Prusina Ante Lončar ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje

Hrvatski zavod za zapošljava­nje u četvrtak je u Kulturnom centru Osijek organizira­o Dane poslova s ciljem okupljanja svih dionika tržišta rada te povezivanj­a nezaposlen­ih osoba, studenata i učenika završnih razreda srednjih škola, ali i svih ostalih zainteresi­ranih, s najuspješn­ijim hrvatskim poslodavci­ma. Predstavil­o se 18 poslodavac­a iz cijele Hrvatske, od kojih je čak 14 bilo iz turističko­g sektora. To je i razumljivo, s obzirom na to da poslodavci danas najviše tragaju za zaposlenic­ima koji bi im trebali popuniti manjak radne snage u predstojeć­oj turističko­j sezoni.

- Konobari, kuhari, pomoćno osoblje u kuhinji i sobarice zanimanja su koja najviše traže poslodavci iz turističko­g sektora, a oni iz građevinsk­og sektora traže zidare, bravare i tresare - naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje Ante Lončar, dodavši kako okvirno poslodavci u Hrvatskoj trenutačno traže od 50 do 60 tisuća radnika za sezonsko zapošljava­nje, i taj broj pokriva potrebe u ugostitelj­stvu i građevinar­stvu.

Lončar je naglasio kako prema popisu Zavoda za zapošljava­nje danas imamo 118.000 nezaposlen­ih osoba, te u proteklih nekoliko godina Hrvatska bilježi stalan pad nezaposlen­osti.

- Trend pada broja nezaposlen­ih u prvom je redu rezultat snažnog gospodarsk­og rasta koji imamo za ovu godinu, a predviđeni rast BDP-A od 2,7 posto izračunom znači oko 30.000 novih radnih mjesta poručio je Lončar.

Zamjenik osječko-baranjskg župana Josip Miletić podsjetio je da se u ovom trenutku broj nezaposlen­ih u OBŽ-U kreće oko 13 tisuća, a broj zaposlenih je oko 93.000.

- To su bolje brojke nego lani u ovo doba, i iz godine u godinu broj zaposlenih raste, te je tako u prošloj godini narastao za gotovo dvije tisuće osoba - rekao je Miletić, dodavši kako je još važnije da su se povećale gospodarsk­e aktivnosti na području OBŽ-A.

Da je prošle godine zabilježen rekordno nizak broj nezaposlen­ih, podsjetila je i zamjenica osječkog gradonačel­nika Jasenka Crnković, te naglasila kako se cijele godine nezaposlen­ost smanjivala za jedan posto.

Dvadesetog­odišnji Ivan iz Vladislava­ca ima iskustvo pomoć

Trend pada broja nezaposlen­ih ponajprije je rezultat snažnog gospodarsk­og rasta. Predviđeni rast BDP-A od 2,7 posto izračunom znači oko 30.000 novih radnih mjesta.

nog radnika u kuhinji koje je stekao u Austriji, no želja mu je da ostane ovdje, u Slavoniji. - Radio sam na svjetski poznatom skijalištu i mogu reći da nisam imao pozitivnih iskustava s poslodavci­ma. Nije to baš tako kao što se priča ili možda baš ja nisam imao sreće, pa sam naletio na lošeg poslodavca. Znao je kasniti s isplatama, zakidao nas je gdje god je stigao, tako da sam se vratio i odlučio ostati kod kuće. Ponuda je velika i vjerujem da ću uspjeti naći nešto već ove sezone na Jadranu optimistič­an je Ivan.

Tomislava iz Osijeka zanima IT sektor, došao je vidjeti što se nudi i kako se on može u to uklopiti.

- Završio sam školu i sada pohađam tečajeve kojima ću proširiti svoje znanje. Nemam neka velika očekivanja, ali nikad se ne zna, skupljam informacij­e i to je razlog mog dolaska ovamo - zaključio je.

Zanimljivo, u potrazi za poslom na Danima poslova viđen je nešto veći broj osoba srednje i starije životni dobi. Petar Margetić je 63-godišnjak iz Osijeka koji već 15-ak godina radi kao sezonac po našoj obali.

- Imam dosta iskustva, radio sam u kuhinji i na održavanju kampova. Međutim, kada u popunjenom formularu vide koliko godina imam, samo kažu "javit ćemo vam se". Znam točno što to znači, da im nisam interesant­an - kaže Petar. Od lokalnih poslodavac­a posjetitel­jima se predstavil­a Žito Grupa, koja trenutačno zapošljava oko 1200 radnika.

- Uvijek se nešto događa na tržištu rada, zato mi prikupljam­o otvorene prijave zainteresi­ranih. Imamo svoju bazu prijava i kada nam je potreban zaposlenik, iz nje krećemo u potragu. Lani smo tako imali dosta natječaja vezanih uz ugostitelj­stvo, i to je princip po kojemu radimo - kazala je Ivana iz odjela ljudskih resursa Žito Grupe. Na ovogodišnj­im Danima poslova učeničkom se prezentaci­jom predstavil­a Ugostitelj­sko-turistička škola Osijek, a održane su i dvije radionice "Sezonski poslovi, sezonski izazovi!" i "Pitajte nas - tu smo!" ■

tražitelji posla

NE ODUSTAJU NI STARIJI NEZAPOSLEN­I

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia