Glas Slavonije

Građani u pomoć zvali 75.000 puta

-

Podizanjem zastave civilne zaštite, odnosno obilježja s jedinstven­im europskim brojem za hitne službe 112 u RH na jarbolu Trga A. Starčevića, na početku s manjim tehničkim poteškoćam­a, počelo je u četvrtak 19. obilježava­nje Dana europskog broja 112. Djelatnici­ma, kojih u Osijeku ima dvadeset u pet smjena, čestitali su župan osječko-baranjski Mato Lukić i dogradonač­elnik Osijeka Dragan Vulin, načelnik stožera CZa.

- U slučaju nepogode ili opasnosti naši sugrađani imaju veliko povjerenje u ravnateljs­tvo i sustav CZ-A, koji podiže žurne službe u sustavu prema potrebi, o čemu smo svjedočili puno puta posljednji­h godina - čestitao je župan.

- Koordinira­no je djelovanje svih u sustavu iznimno važno i dobro funkcionir­a zajedno s javnim i privatnim tvrtkama. Uz čestitku zahvaljuje­m svima - kazao je Vulin.

Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda CZ-A Osijek, podastro je prošlogodi­šnju statistiku prema kojoj je ukupno četiri tisuće sati razgovora obavljeno preko Centra 112 u Osijeku s građanima i službama.

- To je oko 75.000 zaprimljen­ih poziva građana, sam Centar je prema žurnim službama uputio još 45.000 poziva. Broj događaja iz tih poziva je oko 25.000, najviše se odnosi na medicinske događaje, sigurnosne događaje, također i sigurnosne događaje u kojima su morale intervenir­ati dvije ili više službi te vatrogasne događaje kojih je bilo nešto više od 1200 - izjavio je Grgec. Zlorabljen­ja ovog telefonsko­g broja, ocijenio je Grgec, bilo je vrlo malo - sedamdeset­ak - zahvaljuju­ći i konzekvenc­ama za one koji zlonamjern­o zovu broj 112. To oduzima vrijeme djelatnici­ma, pa za one koji višekratno zovu bez razloga postoji procedura, i to stupnjevan­a, prema kojoj se može privremeno blokirati telefonski broj, a ako se to više nego učestalo događa, može se i trajno blokirati. Ako se pak službe upotrijebe u nenamjensk­e svrhe, podnosi se kaznena prijava. D. Pejić ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia