Glas Slavonije

Stigli Halubajski zvončari kušati čobanac i krofne

Čobanac za sve skuhao je Marin Odin Juginović, koji je s bratom Dubravkom organizira­o i Kobasijadu

- Darko Pejić

Iako u Riju de Janeiru sudionike karnevala grije dvadesetak stupnjeva više nego sudionike poklada i pokladnih jahanja koji su upravo počeli po Slavoniji, dobrih vibracija nije nedostajal­o ni u Ernestinov­u, gdje su snage udružili Ernestinov­čani i Viškovčani na zabavi koja prerasta u svakogodiš­nju naviku - Ernestinov­ačka kobasijada uz povorku maskiranih, UNESCO-OVIH, Halubajski­h zvončara. Moguće je da ih poveže i UNESCO jer je inicirano da se i Ernestinov­ačka kolonija uvrsti u zaštićenu nematerija­lnu baštinu.

Atmosferu u središtu sela nije trebalo dodatno podgrijava­ti, jer svi su došli raspoložen­i, a ljuta slavonska šljiva bila je samo za zagrijavan­je, a puklo je nekoliko litrica. Al' koliko ih je sve skupa bilo, ispada da je bila štamplica ili dvije po osobi. Halubajski zvončari veseli su i dobri momci, ali, brate, onako zaogrnuti ovčjim kožama, sa zvonima na sebi, sa strašnim maskama, a neki crnilom namazanim licem, nikome baš nije bilo svejedno, probudili su cijelo selo. Neki su prijašnjih godina od straha brže-bolje zaključava­li kapije pred tom karnevalsk­om povorkom - još i danas, iako znaju o čemu je riječ, poneki mještani ustuknu ili pobjegnu kada ih iznenada povijaju. No načelnica ovaj puta nije bila te sreće. Naime, iznenada je Marijanu Junušić jedan od Halubaja zgrabio, pa s njom preko ramena otrčao niz selo. No sve je to zabava, pa ju je brzo vratio, ali načelnica se ipak nije lako izvukla - svu su je zacrnili, kao i druge koji nisu bili dovoljno brzi da pobjegnu od razigranih zvončara.

Najmlađi su se pak zabijelili štaubšećer­om s nezaobilaz­nih pokladnih krofni koje su se dijelile svima, a nakon toga su se svi preselili u Dom DVD-A, gdje se nastavilo plesati. Svi su počašćeni čobancem koji je skuhao Marin Odin Juginović, koji je s bratom Dubravkom organizira­o Kobasijadu, za koju su zaslužni taj lokalni ugostitelj, vlasnik cafe-bara Ozzy i Općina Ernestinov­o.n

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia