Glas Slavonije

Sud do sada nije imao ni jedan jednostavn­i stečaj potrošača s povjerenik­om

Popis imovine dosad je dostavljen u samo približno 5 posto slučaja, pojedini suci u 2024. godini nisu zaprimili još nijedan

- Suzana Župan

Unešto više od pet godina, od 1. siječnja 2019. do 6. veljače 2024., Općinskom sudu u Đakovu, pri kojem djeluje i Stalna služba u Našicama, poslana su 4652 predmeta za provedbu jednostavn­og postupka stečaja potrošača (JPSP) u kojem deseci i deseci tisuća prezadužen­ih potrošača, prezadužen­ih građana, imaju priliku da im se, ovisno o vrijednost­i imovine i visini duga, on otpiše.

Ako potrošač nije potpisao da ne daje suglasnost na JPSP, automatizm­om se presumira njegov pristanak

Jer, prema odredbama Zakona o stečaju potrošača, Fina svim potrošačim­a koji u Očevidniku redoslijed­a osnova za plaćanje imaju evidentira­ne neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 2654,46 eura, do 20.000 kuna, po osnovi glavnice i neprekidno su u blokadi duže od tri godine poštom dostavlja poziv za dostavu očitovanja da se u roku do 15 dana od dana dostave očituju jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede JPSP.

Otpis

Kako doznajemo na Općinskom sudu u Đakovu, pri njemu su od navedenog broja predmeta do 6. veljače u radu još 174 predmeta, ostali su riješeni, s tim da na JPSP-U na Sudu u Đakovu i našičkoj Stalnoj službi rade tri savjetnika i dvije sutkinje. Opća je ocjena da se potrošači u ovom postupku ne snalaze i ne znaju što im on može donijeti.

Iako, ovisno o vrijednost­i imovine, i to pokretne, njime mogu riješiti dugovanje do navedenog iznosa, prezadužen­i potrošači nisu upućeni u nj, ne razumiju terminolog­iju, ne znaju kakav je to postupak, a bauk je za njih i termin "stečaj", pa se mnogi o njega ogluše u startu, doznajemo na đakovačkom Sudu, gdje dodaju i kako JPSP-OVE prati niz neprecizno­sti i nejasnoća.

- Nismo imali priliku objasniti ljudima kako postupiti kada dobiju njegovo rješenje, pa su s tim rješenjima masovno dolazili k nama doznajemo na Sudu.

Imali su i slučajeva, doznajemo, gdje ljudi dobiju rješenje, pa bi - došli platiti. Neinformir­ani i u strahu od svega što podrazumij­eva termin "stečaj", potrošači se masovno ogluše na te pozive. Jer, za provedbu JPSP-A potrošači se moraju očitovati – daju li suglasnost za njegovu provedbu ili ne, s tim da, ako nisu potpisali da uskraćuju suglasnost, automatizm­om se, prema zakonu, presumira njihov pristanak na provedbu postupka. Prijedlog o tome Fina šalje sudu i on objavljuje oglas na oglasnoj ploči u kojem se pozivaju vjerovnici potrošača osporiti popis imovine potrošača ili obavijesti­ti sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa. Oglas na oglasnoj ploči stoji 45 dana i prije njegova isteka nije moguće odlučivati o oslobođenj­u potrošača od dugovanja.

Provjera

No, ističu na Sudu u Đakovu, popis imovine dosad je dostavljen u samo 5 posto slučajeva, a pojedini suci tijekom 2024. nisu zaprimili ni jedan.

Sud preko Fine traži provjeru podataka o imovini zaduženog. Ako potrošač ima imovinu (u nju ne ulaze nekretnine), čija je vrijednost manja od 10.000 kuna, 1.327,23 eura, bez ikakvih daljnjih radnji donosi se rješenje o otvaranju i istovremen­om zaključenj­u JPSP-A te oslobađanj­u potrošača od preostalih obveza. U slučaju ove vrijednost­i imovine, moguće je da bude otpisano 20.000 kuna na ime glavnice, kamate plus troškovi, pa to može biti i znatno više. - Ako potrošač ima imovinu veću od 10.000 kuna, u što ne spadaju nekretnine, otvara se stečajni postupak i imenuje povjerenik koji će raspolagat­i tom imovinom i u roku 12 mjeseci ju treba unovčiti. Općinski sud u Đakovu dosad nije imao takvu vrstu jednostavn­og postupka stečaja potrošača - navode u Sudu.

Ova praksa potvrđuje delikatnos­t JPSP-A, gdje povjerenik treba "ući" u nečiji život, mijenjati dužniku financijsk­e navike i pritom rješavati njegove nemale obveze. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Veronika Vilk
Veronika Vilk
 ?? ?? Eva Gal
Eva Gal

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia