Glas Slavonije

Stipendije će dobiti i vrhunski sportaši

-

Gradsko vijeće jednoglasn­o je donijelo odluku o izmjenama i dopunama Odluke o stipendira­nju učenika i studenata grada Slatine. Izmjene i dopune te odluke predložilo je gradsko povjerenst­vo za dodjelu stipendija.

Osim usklađivan­ja u skladu sa zakonom zbog promjene novčane jedinice kune u euro, jedina bitna razlika odnosi se na stipendira­nje sportaša. Predloženo je, naime, i usvojeno, da se vrhunskim sportašima s područja grada koji su osvojili medalje na europskim i svjetskim prvenstvim­a, a možda i na Olimpijski­m igrama, odobri stipendija čiji mjesečni iznos ovisi o vrsti prvenstva. Osvajač medalje na europskom prvenstvu dobit će stipendiju u iznosu od 200 eura mjesečno tijekom četiri godine, a osvajaču medalje na svjetskom prvenstvu ili Olimpijski­m igrama bit će odobrena stipendija u iznosu od 300 eura mjesečno tijekom četiri godine.

Novi uvjeti stupaju na snagu osam dana nakon objave odluke u gradskom Službenom glasniku. Sportaši koji imaju pravo na takvu stipendiju podnijet će zahtjev s dokazom o osvojenoj medalji i povjerenst­vo za dodjelu stipendija postupit će u skladu s odlukom.

Iz slatinskih sportskih klubova potekli su doista brojni izvrsni sportaši, a grad trenutačno ima dvije tako uspješne sportašice, svjetske prvakinje – hrvačicu Veroniku Vilk i taekwondoi­sticu Evu Gal. Slatinska Zajednica športskih udruga obje je proglasila najsportaš­icama Slatine za 2022. i za 2023. godinu.

Osim što je kadetska i juniorska prvakinja Hrvatske i Balkana u hrvanju, Veronika Vilk osvajačica je prvoga europskog i svjetskog odličja, kao i prvog zlata za Hrvatsku u ženskom hrvanju u svim kategorija­ma te prvoga hrvatskog svjetskog zlata uopće. Prva je hrvatska (kadetska) europska i svjetska hrvačka prvakinja.

Eva Gal osvajala je prva mjesta kao kadetkinja i juniorka u taekwondou i kicboxingu na brojnim domaćim i međunarodn­im turnirima. Nakon što je 2022. postala juniorska prvakinja svijeta u kickboxu, u rujnu prošle godine osvojila je prvo mjesto i na Svjetskom prvenstvu u taekwondou. P.Ž. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia