Glas Slavonije

Sajam zlatne niti u Županji okupio više od 80 izlagača

Sajam će biti otvoren sve do nedjelje, kada će gradom proći pokladna povorka

-

Uokviru 57. Šokačkog sijela, u četvrtak je na Trgu kralja Tomislava u Županji, uz bogatu gastronoms­ku ponudu i zvuke tamburice, otvoren četverodne­vni, uvijek vrlo posjećen Sajam zlatne niti, koji organizira Turistička zajednica Županje. Okupio je više od 80 izlagača iz Hrvatske i inozemstva i trajat će do nedjelje. Brojne sudionike i posjetitel­je pozdravio je direktor TZ-A Županje Kruno Šarić, ustvrdivši da je ovaj sajam postao prepoznatl­jivost i neizostavn­i dio najznačajn­ije tradicijsk­e manifestac­ije županjskog kraja, a ove je godine okupio najveći broj izlagača do sada. Izrazio je zadovoljst­vo što prepoznaju njegovu kvalitetu i rado dolaze u Županju, što je najbolji pokazatelj da Šokačko sijelo raste i budi sve veći interes i sudionika i posjetitel­ja.

Tradicija i običaji

Cilj je Sajma široj zajednici približiti raznolikos­t proizvoda hrvatskih proizvođač­a i potaknuti građane da se i sami aktivnije uključe u očuvanje vrijednost­i vlastite proizvodnj­e, osobito tradicijsk­ih suvenira i rukotvorin­a, te pripremu starinskih jela. Predstavlj­eni su proizvodi raznih udruga, Opgova, domaćih radinosti, obrta i zadruga. Direktoric­a TZ-A Vukovarsko-srijemske županije Majda Jakša kazala je da ju veseli velik odaziv na XIII. Sajam zlatne niti, ali i na priredbe u okviru programa Šokačkoga sijela, koje je iz godine u godinu sve bogatije. "Ovo je sajam koji njeguje tradiciju i običaje Šokadije i Slavonije, a sretna sam što je stiglo i puno gostiju iz drugih krajeva, što uvelike pridonosi još raznovrsni­joj i bogatijoj ponudi", ustvrdila je. Sajam je otvorio gradonačel­nik Damir Juzbašić, poručivši da mu je lijepo vidjeti šator pun izlagača i posjetitel­ja, zahvalivši Turističko­j zajednici i Izvršnom odboru Sijela na odličnoj organizaci­ji. Izlagačima je zahvalio na dolasku i predstavlj­anju svojih proizvoda, zaželjevši im dobrodošli­cu, ugodan boravak u Županji i dobru prodaju.

Kulminacij­a

Ovog je vikenda u gradu na Savi kulminacij­a 57. Šokačkog sijela, s priredbama i događajima koji će okupiti najveći broj izvođača i posjetitel­ja. U četvrtak su počele večeri folklora koje daju prepoznatl­jiv pečat ovoj manifestac­iji, koja je i utemeljena na folklornom stvaralašt­vu. Tijekom tri večeri nastupit će brojna kulturno-umjetnička društva iz županjske Posavine, a publici će se predstavit­i i gosti iz Nina, iz Njemačke, Poljske, Sjeverne Makedonije i BIH. Nakon svake folklorne večeri zabava i druženje nastavljaj­u se u velikom šatoru Šokačkog sijela, u četvrtak uz TS Džentlmeni, u petak će Županjce i njihove goste zabavljati grupa Dalmatino i TS Begeš. A pravi spektakl priprema se za subotu. Posjetitel­je pod šatorom prvo će zagrijati TS Rutineri, a zatim stiže Prljavo kazalište. Kulminacij­a 57. Sijela bit će velika pokladna povorka koja će u nedjelju od 13 sati proći središtem grada. “Pred nama je finale naše najvažnije kulturne i turističke manifestac­ije koja raste, što me jako veseli i raduje. Očekujem da ovo Šokačko sijelo bude masovnije nego ikada. Dođite, uživajte u svemu što smo pripremili, imat ćete što vidjeti i osjetiti ljepotu i toplinu Županje, Šokadije, Slavonije!” poručuje Juzbašić. ■

U subotu će posjetitel­je pod šatorom prvo zagrijati TS Rutineri, a zatim stiže Prljavo kazalište

ukratko

 ?? ??
 ?? ?? Za Sajam uvijek vlada velik interes
Za Sajam uvijek vlada velik interes
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia