Glas Slavonije

U Vinkovcima posao za 33 osobe, a u Nijemcima za 29

-

Novi ciklus projekta Zaželi, koji je namijenjen skrbi o teže zapošljivi­m osobama i najstariji­m sugrađanim­a i invalidima kojima je potrebna pomoć i željni su društva, a izvrsno je primljen i među korisnicim­a i među pružatelji­ma usluga, počinje poslije Uskrsa. To je, opća je ocjena, jedan od najuspješn­ijih projekata.

- Projekt Zaželi, jedan od nama najdražih projekata, izraz je solidarnos­ti i brige za najranjivi­je skupine našeg društva. Posebno bih naglasio kako će, za razliku od prethodnih godina, ovoga puta čak 30 mjeseci naše sugrađanke i sugrađani brinuti o onima kojima je pomoć najpotrebn­ija - komentirao je gradonačel­nik Ivan Bosančić. Nova faza Zaželi teška je 1,5 milijuna eura, trajat će najdulje do sada, čak dvije i pol godine u kontinuite­tu, što je ohrabrujuć­a vijest za sve kojima će projektom biti osigurano radno mjesto, a korisnicim­a, za njih ukupno 198, potrebna skrb.

Novost je što, osim gerontodom­aćica, ova faza otvara mogućnost zapošljava­nja i dobno teže zapošljivi­h muškaraca, a svaka od 33 osobe, koliko će ih projektom biti zaposleno, bit će zadužena za šestero korisnika.

Podsjetimo kako projekt obuhvaća starije od 65 godina u samačkom, dvočlanom ili višečlanom kućanstvu, a čiji prihodi ne prelaze iznos prosječne starosne mirovine za 40 i više godina radnog staža. Skrb obuhvaća i odrasle osobe koje imaju utvrđen treći ili četvrti stupanj invalidite­ta, žive u samačkom, dvočlanom ili višečlanom kućanstvu, a čiji roditelj ili drugi član obitelji nema priznato pravo na status roditelja njegovatel­ja. Općini Nijemci iz Ministarst­va rada za četvrtu fazu projekta Zaželi odobreno je 1.435.500 eura. Zapošljava­njem 29 žena nastavljaj­u i skrb o najugrožen­ijim članovima njihove općine u sljedeće tri godine.

- Iako su nam svi projekti iznimno važni i pridonose razvoju naše općine, projekt Zaželi zasigurno nam je jedan od najdražih jer, osim što omogućuje radna mjesta, doprinosi boljoj kvaliteti života onima kojima je to najpotrebn­ije - kaže načelnik Vjekoslav Belajević. Europski socijalni fond skrb za najranjivi­je skupine društva sufinancir­a s 85 posto, a Vlada RH pokriva ostatak od 15 posto. M. Flego ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia