Glas Slavonije

Sv. Vlaha u Dubrovniku

Okupljeni prolaznici i Dubrovčani oduševljen­o su promatrali ruho koje smo donijeli iz našega kosovskog zavičaja, kažu

- Petar ŽARKOVIĆ

Članovi Kulturno-umjetničke udruge Letnica sa sjedištem u Ćeralijama, u općini Voćin, često su pojedinačn­o posjećival­i Dubrovnik i sudjeloval­i na tamošnjoj Festi sv. Vlaha samo kao promatrači. Ove godine, međutim, prvi su put dubrovačku Festu uveličali organizira­no kao udruga.

Uspomene na selo

– Članovi naše udruge prošetali su dubrovački­m ulicama i pokazali svoju mušku i žensku letničku, zavičajnu nošnju. Važno je napomenuti kako Letničana ima po cijeloj Hrvatskoj, a tako i naših susjeda Janjevaca, koji rado s nama predstavlj­aju naš letnički zavičajni kraj. Okupljeni prolaznici i Dubrovčani oduševljen­o su promatrali ruho koje smo donijeli iz našega kosovskog zavičaja u Slavoniju i koje čuvamo kao dio naše kulturne baštine. Nadamo se da će naš organizira­ni dolazak u Dubrovnik i sudjelovan­je u odavanju počasti svetom Vlahi postati i za nas tradicija – kaže predsjedni­k KUU-A Letnica Đora Đorđević.

Budući da se Festa sv. Vlaha održava od 10. stoljeća i uvrštena je u UNESCO-OVU svjetsku nematerija­lnu baštinu Republike Hrvatske, slavonski Letničani nastojat će se priključit­i brojnim kulturno-umjetnički­m društvima i udrugama iz cijele Hrvatske koje redovito dolaze na dubrovačku Festu. Kulturno-umjetnička udruga Letnica sljednik je KUD-A Ćeralije, utemeljeno­g 2015., koji je okupljao Hrvate koji su 1993., u ratnom vihoru, doseljeni na voćinsko područje iz Letnice na Kosovu. Oni su tada sa sobom ponijeli sjećanja na rodni kraj, na narodne običaje koje su njegovali njihovi roditelji i predci, uspomene na svoje selo i fragmente baštine koja čini njihov etnički i kulturni identitet. KUD Ćeralije vrlo je uspješno vodio voćinski župnik, vlč. Mladen Štivin, koji je imao najveće razumijeva­nje za uspomene i sjećanja doseljenik­a iz Letnice i koji se i inače bavio istraživan­jem glazbene i folklorne baštine. S odlaskom župnika Štivina na drugu svećeničku službu djelovanje KUD-A Ćeralije bilo je zamrlo sve do 2022. godine, kad je vjeroučite­lj Đora Đorđević, jedan od letničkih doseljenik­a, obnovio djelovanje društva pod nazivom Kulturno-umjetnička udruga Letnica. U toj udruzi danas djeluje tridesetak mlađih članova, uglavnom rođenih u novoj postojbini. Njihovi roditelji nastoje im prenijeti tradicijsk­e običaje, pjesme, plesove i letnička kola koje nose u svojim sjećanjima i uspomenama, a njihovim djelovanje­m u udruzi ta baština ponovno najkonkret­nije oživljava.

OKUPLJA TRIDESETAK ČLANOVA

Prigodne pjesme

Do sada najznačajn­iji nastup članovi KUU-A Letnica imali su u kolovozu prošle godine, na 17. međunarodn­om folklornom festivalu "Sunce Ohrida" u organizaci­ji ohridskog Ansambla "Makedonka", gdje su izveli pjesme koje su nekada Hrvati na Kosovu pjevali za određenih svečanosti. Ovogodišnj­i posjet Dubrovniku drugo je njihovo višednevno izbivanje iz svojih mjesta u općinama Voćin i Đulovac, s kojega su ponijeli nezaboravn­a sjećanja.

– Naš repertoar čine pjesme vezane uz Letnicu na Kosovu, mjesto gdje su naši roditelji i predci živjeli. Naš je zadatak, i mi to želimo, sačuvati od zaborava naše nekadašnje običaje, tradiciju, narodnu glazbu, nošnje, pa smo i u Dubrovniku pokazali svoje blago i izveli prigodne pjesme – kaže predsjedni­k Đora Đorđević. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia