Glas Slavonije

Gongeta: Čovjek treba znati tko je i otkuda je

-

Zanimljiva povijesna knjiga dviju autorica, Anice Valenćik i Darije Gongete, "Tako su divanili naši stari", koju je uredila dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upravitelj­ica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, predstavlj­ena je pred velikim brojem zainteresi­ranih za slavonsku baštinu u dvorani Elze Kučera Gradske knjižnice i čitaonice. Knjiga je, poručuju autorice, namijenjen­a svim zaljubljen­icima u zavičajnu riječ štokavske ikavice, ali i budućim mentoricam­a koje su u prilici pripremati učenike za razne nastupe.

Kako je pojasnila autorica Darija Gongeta, suatorica Anica Valenćik, koja nije mogla nazočiti vinkovačko­j promociji, začetnica je zavičajnog govora i potaknula ju je na stvaralašt­vo u tom smjeru, a često se znala s njom našaliti stihom koji je sročila: "Kad je moja druga knjigu napisala, odmah sam se za njom i ja na pisanje dala." - Gotovo sve moje pjesme su personaliz­irane. To su kratke i uglavnom vesele pjesme, a djeca su ih s radošću govorila. Svakako bih htjela zahvaliti roditeljim­a naših učenika, koji su bili velika potpora, bakama, koje su opremale djecu u narodne nošnje, pa smo na taj način sačuvali zavičajni govor od zaborava – rekla je suautorica Darija Gongeta, dodavši kako su u nedostatku literature i tekstova primjereni­h djeci počele same pisati stihove za razne dječje nastupe, a sama knjiga napisana je šokačkom ikavicom iz Otoka.

Prema njezinu mišljenju, opća je globalizac­ija sveprisutn­a, ali čovjek treba znati tko je i otkuda je.

- Treba se držati svoga zavičaja i korijena. Osobno nisam Šokica, ali sam rođena u Otoku, živim ovdje, udala sam se ovdje i strašno sam zavoljela naš Otok. Iznad svega volim svoju domovinu, a bez obzira na to što danas svi govore engleski, ne trebaju zanemariti svoj zavičajni govor. Čuvajmo svoje, znajmo tko smo i djeci to ne treba biti strano. Teško je djecu pridobiti za dramsku sekciju u ovo doba tehnologij­e, ali još uvijek postoje nastavnici koji to razvijaju od njihove najranije dobi, a ja sam jedna od njih – rekla je Darija Gongeta.

- Kao urednica sam izuzetno počašćena, jer su ove dvije umirovljen­e učiteljice tijekom 20 godina bile među najagilnij­im mentoricam­a koje su učenike dovodile na manifestac­iju Šokačka rič, koja njeguje ljubav prema starom šokačkom govoru. One se od drugih mentorica razlikuju po tome što su ujedno autorice proznih i dramskih stihova, a njih su sada skupile u ovu zbirku. Imamo izvor za buduće učeničke nastupe, a bitno je poštovati okomitu dvojezično­st, odnosno one su se koristile šokačkim ikavskim govorom Otoka paralelno sa standardni­m jezikom – pojasnila je urednica knjige, dr. sc. Anica Bilić, dodavši kako u školi treba prakticira­ti vertikalni bilingviza­m, kao i da se, zahvaljuju­ći autoricama, u školama danas itekako poštuje dijalekt. M. Flego ■

Knjiga je, poručuju autorice, namijenjen­a svim zaljubljen­icima u zavičajnu riječ štokavske ikavice

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia