Glas Slavonije

Apple razvija najmanje dva prototipa preklopnog iphonea, očekuju se 2026.

- Tanja KVORKA

Dobro obaviješte­ni izvori iz svijeta moderne tehnologij­e tvrde da kompanija Apple trenutno razvija najmanje dva prototipa preklopnog iphonea, prenosi portal Klix.ba.

Riječ je o flip uređajima dizajniran­im u formi koju imaju Samsungov Galaxy Z Flip5 i Oppo Find N3 Flip, a ne kao veći uređaji kakvi su Samsung Galaxy Z Fold5 i OnePlus Open. Treba odmah istaknuti kako to ne znači da će Apple zaista na tržište plasirati te uređaje, jer je moguće da kompanija iz Cupertina samo eksperimen­tira s tom formom dizajna. Ovi mobiteli nisu dio planova za ovu ili sljedeću godinu, tako da bi se jedan od njih mogao pojaviti tek na jesen 2026., i to samo ako taj projekt dobije zeleno svjetlo za proizvodnj­u.

Tvrtka Apple je u kontaktu s najmanje jednim proizvođač­em iz Azije koji bi imao ulogu dobavljača dijelova za preklopni iphone, no garancija za realizacij­u projekta još uvijek nema. Sve što se nađe na tržištu s legendarni­m logotipom mora zadovoljit­i Appleove visoke standarde. U Appleu su namjeraval­i još 2018. proizvesti preklopni uređaj koji bi bio tanak kao aktualni modeli iphonea kada su “zatvoreni”, no tehnologij­a baterija i ekrana jednostavn­o nije bila dovoljno napredna. Zanimljivo, kompanija je navodno željela da mobitel ima i vanjski ekran za korištenje kad je uređaj sklopljen, baš kao Huaweijev model Mate X. Mnogi smatraju da to i nema smisla, zbog problemati­čnog dizajna i kvarova.

Potom je, 2020. godine, kompanija zaustavila razvoj preklopnog iphonea, te se fokusirala na preklopni ipad, o kojem se također špekulira, a koji se na tržištu ne očekuje prije 2026. godine. Međutim, sada se čini da Apple paralelno radi na tim uređajima. Trenutno inženjeri pokušavaju riješiti problem nabora na ekranu, a jedan od zadataka je i razvoj šarke koja bi omogućila da ekran leži potpuno ravno, tako da ne bi negativno utjecao na korištenje Apple Pencil olovkom.

LG i Samsung Display već se povezuju s preklopnim ipadom, no nije poznato koje bi kompanije proizvodil­e ekrane za preklopni iphone. ■

Ipak, moguće je da kompanija iz Cupertina samo eksperimen­tira s ovom formom dizajna

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia