Glas Slavonije

S nedoraslim suparnikom priprema za najvažniji korak

Hrvatski izbornik Ivica Tucak će protiv Južne Afrike (14 sati) moći i odmoriti nekolicinu igrača iz udarne postave

- Nino BENČINA Ivan Krapić kapetan Barakuda

Upetak su na programu utakmice posljednje­g, 3. kola, po skupinama na Svjetskom prvenstvu za vaterpolis­te u Dohi. Što se Hrvatske tiče, tu je sve jasno i prije dvoboja s Južnom Afrikom, koji starta danas od 14 sati.

Ipak, osmina finala

Poraz od Španjolske (10:6) od prije dva dana riješio je sve dvojbe oko poretka u A skupini. Aktualni prvaci Europe su očekivani lideri, bez obzira na to što smo svi željeli da Barakude uzmu "jedinicu" i tako izbore direktan plasman u četvrtfina­le i Olimpijske igre. Morat ćemo to učiniti kroz osminu finala, ali u toj dodatnoj utakmici izabranici Ivice Tucka trebali bi pokazati da su vrijedni olimpijske vize i nokaut-završnice svjetske smotre. U reprizi EP-A ponovo je epilog bio isti. Španjolska je sada i lakše došla do tri boda nego do prvog euronaslov­a, koji je uzela u ludoj i neizvjesno­j završnici. Sada to nije bio slučaj jer su Hrvati odigrali ispod svoje razine, a protivnik je bio u top-izdanju.

- Nismo bili pravi. Pokušavali smo, čupali se, u nekom trenutku došli i na dva gola zaostatka na šest minuta do kraja, no jednostavn­o u toj utakmici nismo bili zreli za pobjedu. Ne protiv ovakvog sastava kakav je Španjolska, koja je možda jedina momčad koja ne oprašta ni jednu jedinu pogrešku, a naših nije nedostajal­o - priznaje izbornik Tucak, koji je dan nakon poraza, a uoči dvoboja s Južnom Afrikom, proslavio 54. rođendan. Slavljenič­ke želje su dobro poznate.

- U prvom si redu ovdje želim da osiguramo nastup u Parizu. Ako Bog da, to će biti u nedjelju. I da, želim si zdravlja. Malo bolje srce nego što je bilo dosad - kaže izbornik koji je s reprezenta­cijom dosad četiri puta osvajao svjetska odličja (zlato, srebro i dvije bronce).

Ne žele na OI

Južna Afrika je kao prvak kontinenta osigurala svoje mjesto u Parizu, ali u Johanesbur­gu ozbiljno razmišljaj­u i da odustanu od nastupa na Igrama, jer su svjesni svoje nekvalitet­e. To je protivnik koji malo komu može ozbiljnije parirati u Katru. "Crne mambe" su to potvrdile s dva uvjerljiva poraza (od Španjolske 21:5 i Australije 29:7). Danas ih vjerojatno čeka nova porcija. - Namjeravam odmoriti neke starije igrače, prije svih oba centra, Lončara i Vrlića, jer imamo trećeg, našeg kapetana Krapića. Razgovarat ću i s Bijačem, pa da vidimo, možda ćemo i njega malo regenerira­ti. On će biti u sastavu, ali vidjet ćemo hoće li braniti. U sljedećim utakmicama treba što manje opteretiti igrače koji su dosad nosili većinu tereta - naglašava izbornik. - Naravno da sam spreman, ali tko god da igra, zadatak je uvijek isti. Igrati što bolje i pobijediti. Tako će biti protiv Južne Afrike, ali i u svakoj

Sada slijede dvije utakmice u kojima nam predstoji viziranje karte za Olimpijske igre i vjerujem da će to tako i biti. Mi smo prije svega okrenuti sebi i nemamo što pričati o Južnoj Africi, koja je sigurno najlošija momčad na turnirukl,i. sljedećoj utakmici. Čeka nas najlošija reprezenta­cija ovdje, ali treba posao odraditi kako se od nas i očekuje, a onda ćemo razmišljat­i o sljedećim ispitima - kaže kapetan Barakuda, koje će danas i saznati svog protivnika u nedjeljnom dvoboju osmine finala. To će biti bolji iz dvoboja B-skupine između Brazila i Kine, koji počinje u 17 sati. Tko god slavio, taj ne bi smio biti ozbiljnija prijetnja Hrvatskoj na putu do ostvarenja svojih želja. ■

Dosadašnji rezultati: Južna Afrika - Španjolska 5:21, Hrvatska - Australija 13:8, Australija - JAR 29:7, Hrvatska - Španjolska 6:10.

SKUPINA A

Danas u 3. kolu igraju Australija - Španjolska (11.30) i Hrvatska Južna Afrika (14 sati).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia