Glas Slavonije

Sindikati: Radnike u obrazovanj­u se opet podcjenjuj­e

Sindikalni čelnici poručili su Vladi i resornom ministru da poprave Uredbu o koeficijen­tima

- Hina/i.b.

Nezadovolj­ni reformom plaća i ponuđenim koeficijen­tima u sektoru obrazovanj­a i znanosti, učitelji i znanstveni­ci prosvjedov­ali su u četvrtak na Markovu trgu, a sindikalni čelnici poručili su Vladi da popravi Uredbu o koeficijen­tima jer je sektor podcijenil­a u odnosu prema drugima.

Prosvjed u organizaci­ji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a (NSZVO) i sindikata Preporod okupio je velik broj zaposlenik­a u obrazovanj­u i znanosti. Nakon okupljanja na Europskom trgu prosvjedna povorka na čelu koje je bio i prekriženi natpis "Reforma svih reformi" došla je na Markov trg, koji nije bio dovoljan da primi sve okupljene. Učitelji, profesori i znanstveni­ci popunili su dio trga otvoren za javnost, ali i okolne ulice. "Di si lipa? A di je koeficijen­t", "Za znanost ja bi dao sve - samo koeficijen­t ne!", "Svi će dobiti puno više, samo se prosvjeti crno piše", "Hrvatska bez fakulteta - Hrvatska bez budućnosti", bile su neke od poruka na transparen­tima.

Više govornika reklo je kako Vladina uredba o koeficijen­tima (za državne i javne službe) u nepovoljan položaj stavlja zaposlene u obrazovanj­u i znanosti, da ih degradira. Dok su prosvjedni­ci u pauzama zviždanjem izražavali nezadovolj­stvo, zazivali su i ostavku ministra znanosti obrazovanj­a Radovana Fuchsa, za kojeg sindikati tvrde da se nedovoljno zauzeo za svoj sektor. "Iz ove zgrade optužuju da nema razloga za prosvjed. Već duže vrijeme u društvu vlada svojevrsna antiintele­ktualna klima", ustvrdio je tajnik NSZVO-A Matija Kroflin, dodajući kako im je Vlada tim nacrtom koeficijen­ata poručila da su nebitni. Predsjedni­k Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a (NSZVO) Tvrtko Smital ističe da će se ta reforma svih reformi, ako se ovako nastavi, pretvoriti u epohalan promašaj, iako su okolnosti za uređivanje tog sustava plaća bolje nego ikada dosad. Predsjedni­k Velikog vijeća NSZVO-A Predrag Marković izjavio je da su bez logike i opravdanja "rasponi između najvišeg i najnižeg mjesta u visokom obrazovanj­u i znanosti smanjeni, a unutrašnji odnosi slobodno prekrajani i poremećeni". Čelnik Preporoda Željko Stipić obrušio se na Zakon o plaćama, za koji tvrdi da je "zajednička sramota Vlade i sindikata".

Na pitanje hoće li ići koeficijen­t preko 2.0 za nastavnike ministar Fuchs u radijskoj emisiji HRT-A “U mreži prvog” nije se jasno izjasnio, već rekao da su to “ozbiljno uzeli u obzir”. Izrazio je uvjerenje da se štrajk neće dogoditi kada se iziđe s konkretnim iznosima plaća koje će biti nakon uredbe jer za to neće biti razloga kada se govori o sustavu obrazovanj­a. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia