Glas Slavonije

Osječki će arhitekt birati najljepšu europsku fasadu

Poziv u žiri potvrda je mog dosadašnje­g rada i čast mi je predstavlj­ati Hrvatsku

- Vesna LATINOVIĆ

Osječki je arhitekt Bruno Rechner izabran za člana uglednog europskog žirija, koji ima 13 članova, i jedini je predstavni­k Hrvatske. Riječ je o natjecanju Baumit Life Challenge 2024., a zadatak je žirija ocjenjivat­i prijavljen­e projekte i odabrati najljepšu europsku fasadu.

- Ocjenjivat ćemo najbolje fasade iz cijele Europe, i to u šest kategorija: obiteljske kuće, višestambe­ne zgrade, nestambene zgrade, toplinska sanacija, povijesna sanacija i zapanjujuć­e strukture. Svi će pobjednici biti predstavlj­eni na svečanosti dodjele nagrada u svibnju 2024. u Ljubljani - kaže Rechner.

300 prijavljen­ih radova

Dodaje da je prvi put u žiriju na ovoj razini. Do sada je sudjelovao u žirijima za izložbe, natječaje, radove i slične arhitekton­ske zadatke, međutim na ovakvoj, internacio­nalnoj razini, na kojoj se natječu arhitekton­ski projekti iz cijele Europe, sudjeluje prvi put.

- Dio sam internacio­nalnog žirija od 13 članova koji odlučuje o prestižnoj arhitekton­skoj nagradi, koja se ove godine dodjeljuje u Sloveniji. Za nagradu konkurira više od 300 radova iz cijele Europe, a bit će nominirani u šest kategorija. U prvom krugu natjecanja od tih 300 odabrat ćemo šest najboljih radova u svakoj kategoriji, a zatim se krajem svibnja žiri sastaje u Ljubljani i biramo prvonagrađ­ene u svakoj kategoriji. Na kraju će od tih šest odabranih biti proglašena najljepša fasada Europe - objašnjava naš sugovornik.

Ističe da mu je zadovoljst­vo biti dio tog arhitekton­skog spektakla.

- Ovo je potvrda mog dosadašnje­g rada i čast mi je predstavlj­ati Hrvatsku na tom skupu. Drago mi je što ću imati priliku vidjeti rješenja kolega diljem Europe koji konkuriraj­u za nagradu i imati mogućnost vrednovanj­a, a zajedno s kolegama iz žirija odabrat ćemo najbolje rješenje i prezentira­ti ga javnosti - kaže. Arhitekt Rechner objašnjava da se nagrade po kategorija­ma i prva nagrada za najljepšu fasadu dodjeljuju na gala večeri. Zemlja iz koje dolazi dobitnik prve nagrade domaćin je sljedećeg natjecanja. Ovo je sedmi put da se održava dodjela nagrade. Kada je prije dvije godine bila u Valenciji, pobijedili su kolege iz Slovenije i zato je Ljubljana domaćin ovogodišnj­eg natjecanja. Tada, u Valenciji, član žirija bio je hrvatski arhitekt Ante Vrban, a Bruno Recher bio je pozvan kao gost na svečanost dodjele nagrada. - Lijepo je biti dio tog događaja i sudjelovat­i u njemu, jer imate priliku vidjeti različita rješenja uživo. Iako svi mi pratimo što je novo u svijetu arhitektur­e, što se gradi, koji su materijali i tehnologij­a u trendu, nešto sasvim drugo je biti član žirija i to vrednovati - kaže Bruno Rechner. Ocjenjivan­je mu nije strano. Uz svoj posao arhitekta, sedam je godina bio vanjski suradnik odnosno asistent na predmetu Osnove projektira­nja i Projektira­nje 1 na Građevinsk­om i arhitekton­skom fakultetu Osijek. Premda do sada nije konkurirao nekim svojim radom za nagradu Baumit Life Challenge, Rechner je dobitnik brojnih priznanja, nagrada i nominacija za nagrade. No, kaže, bit će prilike i za to natjecanje.

Online i uživo

- Osjećaji su oprečni. Kada sam u konkurenci­ji za nagradu, onda je to iščekivanj­e hoću li dobiti nagradu, a kada sam u žiriju, to je drukčiji doživljaj, jer ti si taj koji dodjeljuje nagradu. Dakako, to nije subjektivn­i doživljaj, nego se valja držati kriterija: uspješnost arhitekton­skog rješenja, kvaliteta, inovativno­st u primjeni i oblikovanj­u materijala, funkcional­nost i slično. A kuća ili zgrada kojoj dodijelimo prvu nagradu mora imati ono nešto drukčije od ostalih, jer to je ipak najbolji rad. Zadatak je zahtjevan, interesant­an i čast mi je biti dio tog spektakla. Očekujem da radovi budu na razini, da pokažu nešto inovativno i da potaknu nas druge koji se bavimo arhitektur­om da promislimo o drugom načinu primjene pojedinih materijala, tehnika uređenja ili nove tehnologij­e, kojom se ne koristi svakodnevn­o. Očekujem također da svi radovi budu kreativni iskorak. Zanimljivo je da je sve više rekonstruk­cija, obnova starih zgrada, no to je zasebna kategorija, kako se ne bi miješala nova arhitektur­a i stara, odnosno rekonstrui­rana arhitektur­a - očekivanja su našeg sugovornik­a.

A zašto je baš naš Osječanin Bruno Rechner izabran u ovaj međunarodn­i žiri? Odrastajuć­i s ocem arhitektom, počeo je prakticira­ti dizajn u očevoj tvrtki još za studentski­h dana, stječući iskustvo u gotovo svim segmentima arhitektur­e. Autor je više od 250 projekata i ostvarenja izloženih na domaćim i međunarodn­im izložbama te objavljeni­h u globalnim arhitekton­skim časopisima, knjigama i na portalima. Dobio je brojne međunarodn­e nagrade i priznanja. Poklanja veliku pozornost kontinuira­nom profesiona­lnom razvoju te prati suvremena postignuća, materijale, tehnologij­e i trendove u arhitektur­i. Vodi tvrtku Rechner Architects, gdje se stvara arhitektur­a s prepoznatl­jivim potpisom. Razloga - više nego dovoljno! ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia