Glas Slavonije

Sitno, ali moćno zrno pšenice

-

Knjiga pod nazivom Sitno, ali moćno zrno pšenice, autorice dr. sc. Valentine Španić, predstavlj­ena je u petak na Poljoprivr­ednom institutu Osijek. "Svjesni da veličina često određuje percepciju moći, sitno zrno pšenice u svojem skromnom obliku krije nevjerojat­nu snagu koja utječe na različite sfere ljudske civilizaci­je, od ekonomije do gastronomi­je." Prva je to i izuzetno važna rečenica ove knjige, istaknuto je na promociji.

- Pšenica je temeljna žitarica sveprisutn­a u globalnoj poljoprivr­edi i prehrani, od drevnih civilizaci­ja do modernog doba. Od svih sjemenki u biljnom carstvu, samo pšenično zrno sadrži jedinstven­i skup proteina glutenina i glijadina, koji tvore polimerne proteinske mreže s jedinstven­im visokoelas­tičnim svojstvima - rekla je autorica Valentina Španić. Knjiga je tiskana u izdanju Poljoprivr­ednog instituta Osijek, a urednik knjige dr. sc. Marko Josipović istaknuo je da "autorica detaljno istražuje značenje zrna s posebnim naglaskom na prehranu ljudi i životinja". Recenzetni­ca, doc. dr. sc. Vesna Peršić, Odjel za biologiju Sveučilišt­a J. J. Strossmaye­ra, istaknula je da sitno zrno pšenice veoma moćno vlada svijetom poput kakvog viteza. "Knjiga na pristupača­n način opisuje ono što je bitno istraživač­ima, studentima kao i široj javnosti, ona inspirira i motivina čitatelja", dodala je. - Osobito zanimljiv dio knjige jest onaj o mutiranoj vrijednost­i pšenice. Također, njezina je posebnost da studenti u njoj mogu naći na jednom mjestu sve ono što je bitno o pšenici, a literature takvog tipa, koje sve to znanje objedinjuj­u, u Hvatskoj je danas iznimno malo naglasila je recenzenti­ca, prof. dr. sc. Andrijana Revbekić, Fakultet agrobioteh­ničkih znanosti Osijek.

Valentina Španić doktorica je biotehničk­ih znanosti, znanstvena savjetnica, voditeljic­a niza međunarodn­ih i EU projekata, organizato­rica međunarodn­ih skupova te dobitnica Državne nagrade za znanost. V. Latinović ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia