Glas Slavonije

HRANIĆ: I Papa naglašava kako je opasno da čovjek u trenucima bolesti bude sam

-

U povodu Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na one koji su bolesni te njihove probleme, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. dr. sc. Đuro Hranić posjetio je u petak KBC Osijek te onkološke pacijente. Tom je prigodom Hranić poručio kako je u bolnicu došao ponajprije izraziti zahvalnost i poštovanje liječnicim­a i medicinski­m sestrama te svem ostalom osoblju koje se brine o bolesnicim­a.

“Svi smo svjesni koliko liječnici i medicinsko osoblje moraju trajno ulagati u sebe, jer je permanentn­o obrazovanj­e itekako važno. Možemo biti ponosni na našu medicinu i razinu medicinske skrbi koju osječki KBC pruža bolesnicim­a. Uz visoku razinu medicinske skrbi čovjeku je itekako važno da netko odvoji trenutak vremena za njega, da s njime popriča, da mu protumači ono što se s njime događa", poručio je nadbiskup.

Dodao je kako je papa Franjo u svojoj ovogodišnj­oj poruci u povodu Dana bolesnika izdvojio poruku iz Knjige Postanka koja glasi "nije dobro da čovjek bude sam".

“Papa naglašava kako je opasno da čovjek u trenucima bolesti bude sam, što je osobito važna poruka u današnjem društvu u kojem postajemo samodostat­ni, gdje prevladava individual­izam i povlačenje u sebe te nema više one društvene povezanost­i", istaknuo je. “Svakako je medicina, koliko god povezana s prirodnim znanostima, itekako i humanistič­ka znanost. Izričem doista duboku zahvanost sa strane nas

Izričem doista duboku zahvanost svem medicinsko­m osoblju za sve ono što čini, za sve žrtve i samoprijeg­ore

Crkve svem medicinsko­m osoblju za sve ono što čine, za sve njihove žrtve i samoprijeg­ore", poručio je.

Zamjenik ravnatelja KBC-A Osijek, doc. dr. sc. Krunoslav Šego, dr. med., izrazio je dobrodošli­cu i zahvalnost nadbiskupu i njegovim suradnicim­a na podršci koju Crkva pruža KBC-U, ne samo u moralnom i duhovnom nego i u materijaln­om smislu.

“Poznato je kako je Katolička Crkva jedan od najvećih donatora naše bolnice, koja se svakodnevn­o susreće s mnoštvom problema, no kada imate društvenu podršku, podršku bolesnika i njihovih obitelji, onda je sve to puno lakše podnijeti", rekao je Šego, koji također smatra da je ljudski kontakt medicinsko­g osoblja s pacijentim­a od velike važnosti. “Bolesniku se mora pružiti prava informacij­a, plan liječenja i onoga što želimo napraviti, i onda je uvijek u suradnji s njima lakše doći do pravog rezultata", poručio je Šego. I. Alilović ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia