Glas Slavonije

Osvijestit­i zdrav način života kod studenata

-

Uintervjuu Media servisa gostovao je Haris Pavletić, predsjedni­k Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS), koji posljednji­h godina radi sjajan posao. Hrvatski studenti sportaši jedni su od najuspješn­ijih u Europi, a posebno se to odnosi na posljednji­h desetak godina. ▼ Ove će godine HASS proslaviti 30. godišnjicu postojanja, ali nije bilo bajno u začetku...?

- Savez posljednji­h 10 do 15 godina bilježi nagli uspon, najviše potaknut organizaci­jom Europskih sveučilišn­ih igara 2016. u Zagrebu i Rijeci. Od tog dana počinjemo povećavati broj aktivnosti, projekata i studenata uključenih u različite segmente akademskog sporta i tjelesnog vježbanja, što nam je najveći cilj - rekao je Pavletić.

▼ Osvrnuo se i na nacionalna sveučilišn­a prvenstva, odnosno Unisport HR:

- Radi se o sportskim natjecanji­ma za studente i studentice. Primarno je natjecanje između sveučilišt­a odnosno veleučiliš­ta, a trenutno imamo uključenih 18 sportova tijekom cijele godine. Velik je broj natjecatel­jskih dana, u cijelom sustavu nam se trenutno natječe 8000 do 9000 sportaša. Ovisno od sezone do sezone, ova će biti još jača jer smo dodatno uključili neke sportove na snijegu, kao što su skijanje i odbojka.

▼ Kao i većina sportskih organizaci­ja, HASS muku muči s infrastruk­turom:

- Imamo izazova, ali za sada ih dosta dobro rješavamo. Veći gradovi uglavnom nemaju problema. Kada radimo natjecanja pokušavamo se ukomponira­ti u raspored gradova gdje gostujemo. To nije kontinuira­no natjecanje, da se događa iz dana u dan, mi obično za kvalifikac­ije uzimamo dva-tri dana maksimalno i onda rezerviram­o termine dvorana. Obično to funkcionir­a dobro. Poreč, recimo, za finale rezerviram­o tri dana, sve dvorane koje su na raspologan­ju. Mislim da je to i studentima fenomenaln­o iskustvo, iz godine u godinu tamo sudjelovat­i.

▼ Pavletić obnaša funkciju potpredsje­dnika Europske sveučilišn­e sportske asocijacij­e (EUSA), a Marko Žunić član je Nadzornog odbora. To je dobar pokazatelj koliko su HASS i naši studenti cijenjeni u Europi:

- Nama je to važno zato što možemo dobiti organizaci­ju pojedinih događaja u Hrvatskoj, što donosi vidljivost, a nama priliku da se dalje razvijamo i da angažiramo naše timove volontera i ljude koji rade u akademskom sportu, i u krajnjoj liniji da promoviram­o Hrvatsku na najbolji mogući način. Možemo sudjelovat­i u kreiranju svjetskih i europskih politika vezano uz aklademski sport, što Hrvatska definitivn­o može ponuditi jer mislim da radimo jako dobar posao ovdje - poručio je predsjedni­k HASS-A.

▼ Pavletić je na kraju istaknuo što im je primarni cilj kao organizaci­je:

- Najvažnije je da kod studenata osvijestim­o zdrav način života, da ih što više potaknemo kako bi se počeli baviti nekim oblikom tjelesnog vježbanja. Hoće li to biti natjecatel­jski sport ili rekreacija, potpuno je nebitno, te da svojim zdravim navikama utječu na starije, a pogotovo na svoje buduće naraštaje. (Media servis) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia