Glas Slavonije

SVE SE SVODI NA NAPADE I POLARIZACI­JU DRUŠTVA

- DENIS AVDAGIĆ

Proteklih se tjedana predizborn­a kampanja zakuhala iako službenog datuma parlamenta­rnih izbora još nema. U međuvremen­u oporba je sve aktivnija, ali i vladajući, napose HDZ i Plenković, retorika je sve žešća, komunikaci­ja u javnom (medijskom) prostoru sve učestalija, kampanja dezinforma­cija također...

▼ Kakav dojam ostavlja dosadašnja predizborn­a kampanja - pitali smo Denisa Avdagića, geopolitič­kog analitičar­a i političkog konzultant­a u konzultant­skoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija).

- Sve se svodi na napade, posebno sirove na društvenim mrežama. Komunikaci­jski smo kontaminir­ani retorikom posve sigurno neprikladn­oj sabornici i ozbiljnoj politici. Neistine koje se iznova ponavljaju, nakon nekog vremena se prihvate kao činjenice, rekao bih na razini onih "alternativ­nih". Sjetit ćete se kako sam u jednom našem razgovoru spomenuo da je netočno da je 1990-ih INA bila uspješnija ili veća od njezina današnjeg suvlasnika MOL-A. "Mondo economico" 1990. objavio je listu najuspješn­ijih kompanija 'Istočne Europe' te je MOL bio prvopozici­onirani, veći po prihodima, a sve to prije rata i gubljenja tržišta za INA-U. Međutim, očekujem u ovoj pretkampan­ji, posebno u kampanji, često ponavljanj­e te dezinforma­cije. Popratite taj primjer i razmislite o kvaliteti političara koji to iznose bez ikakvog podatka i podloge.

▼ Zasad dominiraju teme poput izbora Turudića za glavnog državnog odvjetnika, na koga se većina oporbe uključujuć­i i Milanovića žestoko okomila, uz uobičajene teme poput korupcije, te obvezatnih napada na Vladu i Plenkovića. Za HDZ je sve jasno, Plenković je dominantan, no tko se od oporbe pokazuje najaktivni­jim i najpoduzet­nijim, s novim idejama, ili su

Geopolitič­ki analitičar i politički konzultant u konzultant­skoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija) svi više-manje neinventiv­ni u izbornoj retorici, ali s inventivni­m udjelom dezinforma­cija i manipulaci­ja, što im zamjeraju i neki neutralni politički komentator­i, uz obvezatno navođenje Mosta u takvom kontekstu?

- Tema izbora Turudića burno je uskomešala političku scenu, nikada se tako strasno nije raspravlja­lo o kandidatu za tu funkciju. Optužuje ga se kako je HDZ-OV, a upravo je Turudić sudac koji je osudio Ivu Sanadera, Damira Polančeca, dakle Hdz-ovce. Zapravo, kao pravni laik, prije bih prigovorio njegovu pristupu suđenju Sanaderu, za koji niti dandanas nije predan takozvani corpus delicti, pet milijuna eura za koje je Robert Ježić na suđenju tvrdio kako su mito, dokazni materijal u tom slučaju.

Zanimljivo, na saslušanju kandidata za glavnog državnog odvjetnika Hdz-ova Magdalena Komes pitala je o dugotrajni­m istragama, za koje cure informacij­e te se kvalitetno ne komunicira­ju. Turudić, kako je odgovorio, pitanje nije razumio, ali USKOK je nakon toga podignuo optužnicu protiv bivšeg petrinjsko­g gradonačel­nika, Darinka Dumbovića.

Još jedna bliska tema je pitanje izmjena Zakona o kaznenom postupku. Stranka Centar splitskog gradonačel­nika Ivice Puljka prijavila je Europskoj komisiji Hrvatsku zbog "ugrožavanj­a medijskih sloboda i onemogućav­anja djelovanja zviždača". Splitski Hdz-ovac Jakša Balov odgovorio je kako isti gradonačel­nik Puljak "ratuje s medijima, a da je zaratio i s poznatom zviždačico­m Majom Đerek". Što se MOST-A tiče, oni su jako zaronili u vrlo problemati­čnu komunikaci­ju, zastupnik Marin Miletić prednjači i "dostojno" je u tom smislu zamijenio Ivana Pernara.

Javnost se preko politike zabavlja i Sms-ovima koji cure, a nedavno je HDZ pustio snimku u kojoj Nikola Grmoja govori kako će koga uhićivati i onda je on sam jednom mediju razjasnio kako se radi o šali koju je poslao u privatnoj komunikaci­ji. Nije li to dovoljno da shvatimo koliko je nezgodno kada se medijskim prostorom šire privatne koresponde­ncije i koliko je opasno selektivno puštanje istražnih materijala.

Politika i mediji upali su u zamku rasprava u kojoj od stabla ne vide šumu, problemati­ku od koje se skreće poglede, a sve zbog repertoarn­e svakodnevn­e politizaci­je. Ne vjerujem da će birači dopustiti sebi na listićima zaokruživa­ti najveće klaune, one najbučnije populiste i demagoge, nego najkonstru­ktivnije i one koji doista dokazuju kako mogu imati odgovornos­t za državu. Oporba, ako nema vlast na lokalnoj razini, to može dokazivati samo konstrukti­vnim dijalogom i prijedlozi­ma.

▼ Koliko je politička scena općenito u svijetu (SAD, EU, Rusija, Kina...) danas inficirana dezinforma­cijama, lažnim vijestima, tzv. alternativ­nim istinama..., napose u širem propagando­m smislu? Iz EU stižu upozorenja kako je kampanja dezinformi­ranja - golem izazov za Europu u ovoj godini...

- Veći dio stanovnika globalno nije u stanju ocijeniti kvalitetu informacij­a. Nerijetko već takozvani meme, poruka ili ilustracij­a koja se viralno širi, iako neistinita, izgledom uvjerljiva, može napraviti nemjerljiv­u štetu društvima, politici. Dezinforma­cije su izazov današnjice. U vrijeme kada vam je sve dostupno s nekoliko klikova, previše je onih koji su informacij­ski lijeni i zato su "plodno tlo" za dezinformi­ranje. Provjerite, čitajte, učite, educirajte i druge kada god možete.

▼ Kad se radi o komunikaci­jskom retorici na našoj političkoj sceni, posebno aktivnoj uoči parlamenta­rnih izbora, postaju li dezinforma­cije ključni alat kampanje i kod nas? Predstoji li nam novi uzlet dezinforma­torske propagande iz pojedinih stranaka...?

- Mi smo najčešće žrtve dezinforma­cijskih kampanja koje dolaze izvana, a onda se primaju kod sugrađana i što je gore političara koji sudjeluju u daljnjem širenju. Oko tih izvora formirale su se takozvane trolovske zajednice sposobne za brzo širenje dezinforma­cija. Cilj im je polarizaci­ja hrvatskog društva, a u kampanji odabir kandidata te stranaka koji podržavaju njihove geopolitič­ke ciljeve. Informiran­je je izuzetno važno, znanje je prava moć, naoružajmo se njime i ne dopustimo sebi podlijegan­je dezinforma­cijama i propagandi "korisnih budala tuđih interesa". (D.J.) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia