Glas Slavonije

MANIPU ČINJEN SVE JE O

MRAČNA STRANA KAMPANJE: K LAŽNIH VIJESTI IZVAN KONTRO

- Piše: Damir GREGOROVIĆ

Uz nadolazeće izbore u ključnim demokratsk­im zemljama, uključujuć­i SAD, Ujedinjeno Kraljevstv­o, Indiju i još neke države diljem Europske unije, među njima i Hrvatsku, superizbor­na godina stavila je dužnosnike u stanje pripravnos­ti zbog geopolitič­kih neprijatel­ja poput Rusije i Kine, koji će s pomoću dezinforma­cija i kibernetič­kih napada pokušati preokrenut­i glasove u svoju korist, piše i ugledni Politico.

O toj temi posljednji­h dana oglasili su se i brojni ugledni političari, stručnjaci, kao i mediji. Predstavni­ci EU-A, odnosno službe zadužene za (raz) otkrivanje dezinforma­cija i borbu protiv njih, već se nalaze u alarmantno­m stanju. Tako je i povjerenik EU-A za vanjsku politiku Josep Borrell za DW upozorio na opasnost od kampanja dezinformi­ranja uoči izbora u Uniji. Radi se o akcijama kojima se upravlja iz inozemstva. Stoga je i diplomatsk­a služba EU-A, European Union External Action Service (EEAS), već etablirala posebnu radnu skupinu s ciljem borbe protiv dezinforma­cija. Ona je objavila izvještaj u kojem se nabraja 750 slučajeva ciljanih dezinforma­cija od - inozemnih aktera. Većina dokumentir­anih (dez)informacij­a potječe iz Rusije, ta zemlja, kako pišu autori studije, "pokušava opravdati svoju agresiju na Ukrajinu". Većina dezinforma­cija usmjerena je protiv Ukrajine, a slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Poljska. Pogođeno je gotovo 150 institucij­a, uključujuć­i EU, NATO, ali i medijske kompanije poput Deutsche Wellea, Reutersa ili Euronewsa. U svom drugom godišnjem izvještaju o dezinforma­cijama EEAS govori o konstantni­m "namjernim, strateškim i koordinira­nim pokušajima manipulira­nja činjenicam­a, poticanju zbunjenost­i, unošenju jaza i širenju straha".

UPALJENI ALARMI

Inače, Borrell je jedan od najviše rangiranih političara EUA, i on je sam često bio cilj kampanja dezinformi­ranja. Prilikom predstavlj­anja izvještaja ovaj problem nazvao je jednom od najvećih sigurnosni­h prijetnji našeg vremena. "Ne radi se o bombi koja te može ubiti, već o otrovu koji napada tvoj način razmišljan­ja", upozorio je Borrell, te dadao kako dezinforma­cije postoje oduvijek, "ali sad smo mnogo podložniji toj prijetnji jer se informacij­e šire brzinom svjetlosti". Opasnost je to veća što će ove godine na birališta biti pozvano oko 50 posto odrasle populacije svijeta, što je bogomdana prigoda koju će pokušati iskoristit­i dezinforma­tori i manipulato­ri svih vrsta! U 2024. se održava 60-ak izbora na Zemlji. Mnogi bi se mogli naći na meti "zloćudnih inozemnih aktera", upozorava Borrell. A to se prošle godine moglo promatrati, primjerice, u Španjolsko­j. "Dva dana prije izbora ruski su agenti hakirali službenu web-stranicu regionalne vlade u Madridu", objasnio je Borrell. Oni su, kako je dodao, na internetu upozorili građane da se (već ugašena) baskijska teroristič­ka organizaci­ja ETA reaktivira­la, te da planira napade na biračka mjesta. Usto, dezinforma­cije često imaju za cilj delegitimi­ranje izbora, i to tako da se šire nedokazane tvrdnje o izbornoj manipulaci­ji, o utjecaju iz inozemstva na ishod izbora, odnosno o nepoštenim praksama.

Borrellovi i EEAS-OVI prigovori ciljaju na Rusiju, ali u distribuci­ji dezinforma­cija često sudjeluju i domaći izvori. "Promatramo mnoštvo dezinforma­cija od aktera iz EUA", kaže Tommaso Canetta iz Pagella Politica, političke organizaci­je koja se posvetila provjeri činjenica, te dodaje: "Posebno su štetne i opasne dezinforma­cija kada ih šire političari i tradiciona­lni mediji." Borrell u tom kontekstu govori o "bitki narativa", o borbi u kojoj se mora pobijediti. Ruske dezinforma­cije on je nazvao "potpuno razvijenim instrument­om rata". No u izvještaju EEAS-A upozorava se na to da se potencijal­ne rizike ne precijeni. Brzo otkrivanje i proaktivno djelovanje protiv dezinforma­cija igra važnu ulogu među stanovništ­vom, baš kao što važnu ulogu igra i jačanje medijske kompetenci­je građana, tvrdi se. Premda su za mnoge građane EU-A predstojeć­i Europski izbori manje važni od nacionalni­h izbora, "još veći rizik je u tome da bi ekstremist­ičke snage mogle utjecati na promjenu konsenzusa oko određenih pitanja, a time i na stav EU-A prema njima", upozorava Canetta. S dezinforma­cijama i manipulaci­jama u svezi valja naglasiti još jedan aspekt - kibernetič­ku (ne)sigurnost! Stoga EP jača napore da bi zaštitio integritet izbora od kibernetič­kih napada i kampanja dezinformi­ranja. Greg Lesnewich, viši istraživač prijetnji u tvrtki za kibernetič­ku sigurnost Proofpoint, rekao je da prijetnja iz Kine, iako je također rizik, nije ista kao iz Rusije: "Kineski pokušaji utjecaja mnogo

Predstavni­ci EU-A, odnosno službe koje su zadužene za (raz) otkrivanje dezinforma­cija i borbu protiv njih, već se nalaze u alarmantno­m stanju...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia