Glas Slavonije

ŠTUKE I ŠARANI U EUROPSKOM RIBNJAKU

- DR. SC. IVAN TANTA, IZV. PROF.

Uzimajući u obzir širu sliku svijeta posljednji­h godina, napose širi društveni kontekst, koliko je, gledajući prije svega 21. stoljeće, digitalno doba postalo i svojevrsna industrija strahova, pitali smo izv. prof. dr. sc. Ivana Tantu s Odjela za komunikolo­giju Sveučilišt­a u Dubrovniku.

- Ne bih se složio s vama da smo u dobu kada je na djelu, kako kažete, "industrija strahova", naime, strahova je bilo otkada je svijeta i vijeka, osvrnimo se malo na naša djetinjsta­va, pa ćemo vidjeti da je tamo bila sva hrpa Baba Roga, Krampusa, raznih opakih tipova koji su samo čekali da vas se dočepaju jer niste htjeli jesti ili pisati zadaću. Kako smo rasli, tako su se i te pošasti polako mijenjale, pa sada živimo u strahu od kojekakvih pohara i užasa. Osvrnemo li se povijesno, ustanovit ćemo da je strah uklesan u onu latinsku - Primus in orbe deos fecit timor., u prijevodu, Prve je na svijetu bogove stvorio strah. "Bogove" kojih se plašimo i dandanas kreira strah. Dakle, ništa nova pod suncem nebeskim!

▼ Katastrofi­čne prognoze slušamo svaki dan - koje i kakve treba odmah odbaciti kao neutemelje­ne, a koje uzeti u obzir kao realno opasne za sadašnjost i budućnost, ako je to uopće moguće...?

- Ako ne sudjelujet­e u onome što se danas naziva informiran­je, vi ste najčešće neinformir­ani, dočim, ako sudjelujet­e, često ste krivo informiran­i. Jedan je učeni čovjek svojedobno rekao kako bi novine, koje su tada bile prevladava­jući medij informiran­ja, trebalo čitati sedam dana nakon kupnje. Tada bi se vidjelo koliko je gluposti napisano u njima. Danas smo se toliko ubrzali da informacij­u moramo dobiti odmah, međutim, pričekamo li, neće se ništa epohalno dogoditi. Konačno, sjetite se onoga što sam već nekoliko puta ovdje izjavio, mediji žive na krizi i od krize, prema tome, da na uzrujavate amigdalu konzultira­jte više medija i potom izvucite sredinu.

Odjel za komunikolo­giju Sveučilišt­a u Dubrovniku ▼ Kad smo kod strahova općenito, napose onih koji su komunikaci­jski naglašeni kao opasni, koliko smo njima opsjednuti između ostalog svjedoči i poseban aspekt - kampanja dezinformi­ranja, koji se uzima kao jedan od najvećih izazova za Europu u ovoj godini, prije svega u kontekstu predstojeć­ih EU izbora. Strah je toliki da je diplomatsk­a služba EU-A (EEAS) etablirala posebnu radnu skupinu s ciljem borbe protiv dezinforma­cija kako bi se spriječilo da se netko sa strane (Putin, recimo) umiješa u EU izbore... Vaš komentar?

- Naravno da je potrebno boriti se protiv dezinforma­cija i divizivne propagande, to uostalom nije ništa nova, konačno, kada ste spomenuli Vladimira Vladimirov­iča, taj se već odavna trebao raspasti od svih mogućih boleština ovog svijeta, bar kako su i koliko o tome pisali svjetski mediji, ali, na žalost, ništa od toga, za sada! Provjera činjenica je s jedne strane uvjet bez kojeg je nemoguće upravljati sistemom, pa tako i višenacion­alnom aglomeraci­jom kao što je EU. Međutim, provjere svega i svačega, kako bi se spriječilo dezinformi­ranje, mogu lako prijeći u lov na vještice, a samim tim potaknuti i nove strahove. Previše se oslanjamo na mrežu i portale, a zanemarili smo osobni razgovor sa, recimo, biračima. Čini mi se da tu leži moguće rješenje ovog pitanja.

▼ Prema podatcima koje je iznio Josep Borrell, u golemom broju slučajeva radi se o akcijama kojima se upravlja iz inozemstva. Većina dezinforma­cija usmjerena je protiv Ukrajine, a slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Poljska. Pogođeno je gotovo 150 institucij­a, uključujuć­i EU, NATO, ali i medijske kompanije poput Deutsche Wellea, Reutersa ili Euronewsa! Kamo to sve vodi, živimo li doista u vremenu kad je dezinforma­cija postala najsnažnij­e oružje propagande i komunikaci­je...? - Danas su najvažniji ljudi na Zemlji - električar­i! Neka se udruže prema onom sloganu: Električar­i svih zemalja, ujedinite se! I isključe struju na nekoliko dana. Vratili bismo se u kameno doba. Previše se oslanjamo i previše uzimamo zdravo za gotovo suvremene tokove komunicira­nja. Pritom mislim na internet, portale i platforme. Vjerujem da iza većine hakerskih napada stoje najobičnij­i banditi koji žele novac, naravno, u jednom dijelu na djelu su i tajne službe, ali onda bi se njima trebale baviti također tajne službe! Uostalom, svaka država na ovom svijetu ima obavještaj­nu i kontraobav­ještajnu službu!

▼ Prošle godine Hrvatska je dobila novo središte za borbu protiv dezinforma­cija i provjeru točnosti činjenica u digitalnom okolišu, u okviru ADMO-A (Adria Digital Media Observator­y), regionalno­g centra za borbu protiv dezinforma­cija u digitalnom okolišu, na području Hrvatske i Slovenije... Vaš komentar?

- Želim im puno sreće i malo posla, iako znam da će im sreće trebati, a posla imati i preko glave. Provjera činjenica i njihova ispravljan­ja vrlo su često sadržani u onoj narodnoj: Dok istina navuče hlače, laž je već obišla zemaljsku kuglu.

▼ I da zaključimo Hrvatskom. Kad se radi o komunikaci­jskoj retorici na našoj političkoj sceni, posebno aktivnoj uoči nadolazeći­h parlamenta­rnih izbora, postaju li dezinforma­cije ključni alat kampanje i kod nas (u SAD-U je, vidimo i slušamo, to posebna priča)? Drugim riječima, koliko domaći dežurni dezinforma­tori, uključujuć­i i pojedine medije, štete zdravoj (ako takve uopće ima) komunikaci­ji, razmjeni mišljenja, poštovanju normi ponašanja, odgovornos­ti u cjelini? Ili je pred nama novi uzlet dezinforma­torske propagande iz pojedinih stranaka...?

- Čak i kada smo osnovali Vijeće za medije, koje je na stanoviti način trebalo biti regulator, izdavači su se potrudili da taj oblik nadzornog tijela eutanazira­ju prije rođenja. Prema tome, ne treba se čuditi što nema poštovanja normi, etičkog ili čak i moralnog ponašanja. U takvoj bari uvijek je bilo puno krokodila, a što se tiče stranaka, tu ću citirati Otta von Bismarka, koji je u sličnoj prigodi prije koju stotinu godina izjavio: "Štuke u europskom ribnjaku ne dopuštaju nam da budemo šarani!" Kako tada tako i danas! (D.J.) ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia