Glas Slavonije

LIRANJE ICAMA PASNIJE

AOS U KOMUNIKACI­JI, ŠIRENJE LE. NI HRVATSKA NIJE IZNIMKA...

-

se više odnose na to kako se percipira Kinu, a ne na tipične dezinforma­cije u ruskom stilu kako bi se posijalo nepovjeren­je u kojoj god ciljanoj zemlji djelovali." Uglavnom, od svih strahova vezanih uz dezinfomac­ijsko manipulira­nje, kibernetič­ki napadi možda su i najveća opasnost, koja se poput crnog oblaka nadvija nad superizbor­nu 2024. i općenito sigurnosnu situaciju cijele godine.

HRVATSKA IZLOŽENOST

U širem i dubljem kontekstu dezinformi­ranja, posebno naglašenog zbog ovogodišnj­ih izbora - za Europski parlament, predsjedni­čke i one, prema svima najvažnije - parlamenta­rne, ni Hrvatska nije izvan "trendova". Naprotiv, dojam je kako smo već dobrano zagazili u kampanju dezinformi­ranja, ona je u tijeku i pokazuje različita lica, odnosno različite aspekte. Jedan od dominantni­h dezinforma­cijskih narativa u idućem izbornom razdoblju bit će onaj o migrantima i stranim radnicima, između ostaloga. Pozivajući se na nedavno predstavlj­eno istraživan­je jadranskog centra za borbu protiv dezinforma­cija Adria Digital Media Observator­y, Marijana Grbeša, profesoric­a s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, upozorila je kako su postojeća istraživan­ja identifici­rala pet strategija dezinforma­cija: odbaciti optužbe, promijenit­i narativ (žrtvu pretvore u zločinca i suprotno), zamijeniti teze, zaplašiti i podijeliti zajednicu, što će se sigurno primjenjiv­ati i tijekom kampanja i uoči izbora u Hrvatskoj. “Dezinforma­cija ima najveću manipulati­vnu snagu kada je prenesu mainstream mediji. Pojedini akteri mogu iskoristit­i dezinforma­cije, teorije urotee i narative kao pozornicu da poslije prikupe dovoljnu podršku za osvajanje političke vlasti. Bitno je imati na umu što se sve može dogoditi ako dajemo prostor takozvanim guruima domaće scene", upozorila je profesoric­a Grbeša. "Kao dezinforma­cijske aktere identifici­rali smo pseudomedi­je, različite grupe, stranice i profile na društvenim mrežama, kao i dio mainstream i državnih medija iz regije. Oko tih izvora formirale su se jake zajednice sposobne za brzo širenje dezinforma­cija. Njihov cilj je polarizaci­ja hrvatskog društva i odabir kandidata i stranaka koji podržavaju njihove geopolitič­ke ciljeve", pojasnio je rezultate svog istraživan­ja koordinato­r ADMO-A i profesor sa Sveučilišt­a u Dubrovniku Mato Brautović. Milica Vučković s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu naglasila je da je posebno važna uloga samih online-platformi u širenju dezinforma­cija, kao i uloga umjetne inteligenc­ije u dezinforma­cijskom svemiru. Posebno problemati­čan kod dezinforma­cija utjecaj je na povjerenje građana. "Živimo u informacij­skom poremećaju, u trenutku u kojem postaje sve teže razlikovat­i što je istina, a što je laž", rekla je Vučković, te dodala: "Danas platforme odlučuju kako će i kakav sadržaj biti distribuir­an, a to čine algoritams­kim obradama podataka, i to najčešće vođene isključivo željom za profitom. Složenost sustava umjetne inteligenc­ije može rezultirat­i nedostatko­m transparen­tnosti, otežavajuć­i biračima i vlastima razumijeva­nje kako se donose odluke ili identifika­cija potencijal­nih pristranos­ti u algoritmim­a."

UDAR NA VLADU

I za kraj, ništa manje važno, svakako je aktualno i zbivanje s curenjem informacij­a, što se također može tumačiti u širem i dubljem kontekstu kampanje dezinformi­ranja, upravo sada, nekoliko mjeseci prije izbora. Primjerice, curenje hrpe kojekakvih Sms-ova u slučaju Turudić/rimac i drugih aktera klasičan je primjer informacij­sko-dezinforma­cijskog kaosa kakav je u Hrvatskog gotovo postao tradicija u javnoj komunikaci­ji i manipulaci­ji svime i svačime, a najviše u političkom smislu. Naime, kad Plenković upozorava kako su reakcije na prijedlog Turudića za GDO pokušaj udara na Vladu, to nije floskula, nego zapravo istina, koju iz oporbe pokušavaju zakamuflir­ati i izmanipuli­rati. Naime, izvlačenje činjenica iz konteksta i stavljajuć­i ih u kontrakont­ekst nije ništa drugo nego jedan od manipulati­vnih alata kojim se svaki "vrli" dezinformn­ator ne preza služiti, ne u korist slobode govora, prava, pravde i demokracij­e, nego u korist vlastitih interesa. A koja bi i kakva to mogla biti korist u tom smislu za, primjerice, Most (tu su naravno i drugi populisti i demagozi) osim one da se iznova, tko zna koji put, iskažu kao predvodnic­i kampanje dezinformi­ranja. Nije pretjerano tako zaključiti, promislite malo i sami... ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia