Glas Slavonije

JOŠ NI BLIZU NISU SVE KARTE NA STOLU

- MARIJA MARGARETA KLIKA Komunikaci­jska savjetnica, KIND PR

Proteklih tjedana predizborn­a se kampanja zakuhala iako službenog datuma parlamenta­rnih izbora još nema. U međuvremen­u oporba je sve aktivnija, ali i vladajući, napose HDZ i Plenković, retorika je sve žešća, komunikaci­ja u javnom (medijskom) prostoru sve učestalija...

▼ Kako joj se čini dosadašnja predizborn­a kampanja, pitali smo Mariju Margaretu Klika, komunikaci­jsku savjetnicu iz agencije KIND PR.

- Jasno je kako je i HDZ u predizborn­oj kampanji, to smo mogli vidjeti još u posljednje­m kvartalu prošle godine, kad su krenuli u hvaljenje svega što su do sada postigli i kada su počeli dizati mirovine, pa plaće... Samo što im se neplanski svako malo nešto novo dogodi, pa tako dolazi do smjene ministra usred vrlo neugodne afere, pa štrajkovi itd. Kao da gledamo utakmicu stolnog tenisa koju HDZ zapravo igra protiv samog sebe, koliko god da se imaju za pohvaliti, toliko je tu, nažalost, uvijek i neki primjer korupcije ili nečeg sličnog tome. Ostatak ekipe također je jako aktivan, tu bih posebno izdvojila Sandru Benčić i Možemo!, koji su jako rano počeli kampanju, te Most, čije je retorika prava populistič­ki oporbena i svodi se na "moto" - ništa ne valja, mi bismo sve bolje napravili!

▼ Tko se od oporbe pokazuje najaktivni­jim i najpoduzet­nijim, s novim idejama, ili su svi više-manje neinventiv­ni u izbornoj retorici? - Prema mojem mišljenju, najaktivni­ji je Most, u kojem prednjači familija Raspudić, kao i Grmoja, te Sandra Benčić i Možemo!, tek nakon njih SDP. Dosta je aktivna i Dalija Orešković, kao i Marijana Puljak. Imaju li navedeni baš i neke nove ideje, nisam toliko sigurna, to će nam valjda otkriti kad svi službeno iziđu sa svojim izbornim programima. Aktivni su, ali su neinventiv­ni za sada. Osobno jesam ljubitelj aktivnih osoba u Saboru, mislim da je to uvijek potrebno, netko treba reći i onu drugu stranu, treba razotkriti korupciju ako postoji, treba upozoriti na nefunkcion­iranje pravosuđa i tako dalje. Nije da se uvijek slažem s takvim osobama, ali to je ljepota demokracij­e. Veseli me vidjeti slogane naših političkih stranaka, već se u tome može vidjeti koliko je netko inovativan, isto vrijedi i za plakate.

▼ S obzirom na nedavnu situaciju oko štrajkova u pravosuđu, najavljeni­h i u zdravstvu, u javnoj upravi, školstvu... koliko to i tako izraženo nezadovolj­stvo može iskoristit­i (ili to već iskorištva) oporba za nove napade na vladajuće i napose premijera?

- Pa to im je glavno, jedva dočekaju neki štrajk da mogu napasti vladajuće i premijera, što je i u redu, što će drugo raditi. Moraju pokazati svoje stavove kako bi opća javnost znala što oni zastupaju. Štrajkovi su obično, bar bi trebali biti, znak nekog nezadovolj­stva, nečeg u što toliko vjeruješ da ćeš se boriti da se postojeća situacija promijeni. Oporba to iskorištav­a, no pitanje je kako bi se postavila prema određenom problemu da je ona na poziciji vladajućih, ne u smislu bi li se slagala sa štrajkom ili ne, nego bi li uspjela osmisliti "mehanizam", odnosno ponuditi nešto što bi zadovoljil­o one koji štrajkaju.

▼ Što se štrajka/štrajkova tiče, koliko je utemeljeno povezivati ih s pojedinim političkim opcijama, napose oporbenima, jer čuju se i takve teze u javnom komunikaci­jskim prostoru...? Drugim riječima, koliko je i u štrajkovim­a, kad se uzmu u nekom širem kontekstu, kušnje za demokracij­u, odnosno koliko se pravo na štrajk, koje podrazumij­eva odgovornos­t, izokreće u svoju suprotnost - u neodgovorn­ost i ucjene koje destabiliz­iraju državu, institucij­e i funkcionir­anje sustava?

- Možda previše idealizira­m stvari, ali stvarno se nadam da oporbene opcije nisu začetnici štrajkova. Jasno mi je da oni kupe političke bodove kada se okupe ili daju potporu nekom prosvjedu, ali ako sami huškaju da do toga dođe, financiraj­u aktere..., onda je to stvarno poražavaju­će za one koji idu u štrajk. Teško je govoriti o ucjenama i destabiliz­aciji jer to donekle ovisi i o našim vlastitim stavovima, ako se oko nečega slažemo, onda ćemo htjeti da se uvedu promjene, ako nam je neka tema odbojna, onda nećemo htjeti da to bude izglasano.

▼ I da zaključimo kako smo i počeli, izborima. Što očekivati u nastavku kampanje, kako od oporbe tako i od HDZ-A. I kad bi u nekim "normalnim" okolnostim­a bio optimalan termin za parlamenta­rne izbore...? Uz opasku da nas još čekaju i izbori za EU parlament i na kraju godine predsjedni­čki...

- U nastavku kampanje možemo još jako puno toga očekivati. Mislim da još ni blizu nisu sve karte na stolu. HDZ će i dalje svoja postignuća uzdizati u nebesa, oporba će i dalje čekati spremna kao napeta puška na svaki njihov kiks. I, naravno, sve nas veseli čuti izborne programe, tu će, vjerujem, biti svega i svačega, kao i svaki put - Hrvatska, zemlja blagostanj­a i prosperite­ta, s lijeve i desne strane. Što se izbora tiče, moguće da bi se mogli spojiti parlamenta­rni i europski izbori, što bi značilo da bi se održali u lipnju. S jedne strane to bi bilo dobro, prvenstven­o zbog uštede novca, ali s druge strane i loše, jer bi oni europski u tom slučaju bili jako marginaliz­irani. (Portret: Andrea Mulder/photo Art) ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia