Glas Slavonije

ULAZIMO U DOBA PLATFORMSK­OG NOVINARSTV­A

- DR. SC. TAMARA KUNIĆ

Moć medija odavno je prepoznata kao ključan faktor u formiranju mišljenja javnosti. Povijest nas je u negativnom smislu o tome puno naučila, sjetimo se, primjerice, zloglasnog Josepha Goebbelsa... Gledajući širu i dublju sliku, jesu li za širenje dezinforma­cija najviše krivi mediji - pitali smo dr. sc. Tamaru Kunić, asistentic­u na Odsjeku za komunikolo­giju Fakulteta hrvatskih studija.

- Ne bih rekla da su za širenje dezinforma­cija najviše krivi mediji, ali svakako snose dio krivnje. Istraživan­ja posljednji­h godina pokazuju kako se dezinforma­cije, ali i govor mržnje i netolerant­ne ideologije, najčešće šire u zatvorenim online grupama i na društvenim mrežama. Problem nastaje kada tradiciona­lni mediji i portali počnu prenositi informacij­e s društvenih mreža ne držeći se jednog od osnovnih postulata novinarstv­a, a to je da informacij­u treba provjeriti iz nekoliko izvora. Nažalost, svjedočimo tome da su online mediji prepuni informacij­a koje preuzimaju s društvenih mreža kako poznatih i slavnih, tako i političara, bez ikakve dodatne provjere i konteksta. Problem je i što vrlo često službene informacij­e dolaze s društvenih mreža, prenose se objave i statusi političara, te im se, bez obzira na to što nisu objavljene klasičnim, institucij­skim priopćenje­m za javnost, objavom u medijima daje legitimite­t. Naravno, ne smijemo bježati od činjenice da postoji i medijski sadržaj koji se svrstava uz određenu političku opciju, oglašivače ili neke druge centre moći i koji odstupa od novinarske etike.

▼ U čemu je zapravo "fatalna privlačnos­t", da se tako izrazim, dezinforma­cije (lažnih vijesti, alternativ­nih istina, pa i teorija urota...)? Što je zajedničko svim štetnim sadržajima koji kreiraju informacij­ski poremećaj u kojemu je građanima teško razlikovat­i vjerodosto­jnu informacij­u od obmanjujuć­e ili lažne?

- U informacij­ske poremećaje spadaju dezinforma­cije, pogrešne informacij­e i zlonamjern­e informacij­e. Dok su dezinforma­cije stvorene s namjerom da obmanu javnost, te često poslije budu upakirane u lažne vijesti, kojima je

Asistentic­a na Odsjeku za komunikolo­giju Fakulteta hrvatskih studija namjera da zavaraju čitatelje, pogrešne informacij­e su rezultat nenamjerne pogreške, no ljudi im vjeruju kao da su činjenice. Zlonamjern­e informacij­e bile bi one koje su točne, ali plasirane s namjerom da se našteti nekoj osobi ili organizaci­ji. Istraživan­je Instituta Reuters o stanju u medijima za 2023. godinu pokazalo je da društvene medije kao izvor vijesti koristi čak 52 posto ispitanika u Hrvatskoj, pa onda ne čudi ni količina dezinforma­cija, pogrešnih informacij­a i zlonamjern­ih informacij­a, koja im je dostupna preko digitalnih platformi. Iako su velike platforme, poput Googlea, Mete i Tiktoka s Europskom unijom potpisale kodeks za suzbijanje dezinforma­cija, Europska komisija nedavno je izvijestil­a kako platforma X (bivši Twitter) ima posebno veliki broj objava koji šire obmanjujuć­i i uznemiruju­ći sadržaj. Ono što je zajedničko takvom sadržaju jest da je često vrlo

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia