Glas Slavonije

OPORBA JE I DALJE BEZIDEJNA, BEZ KVALITETNE RETORIKE

- ANKICA MAMIĆ

Oaktualnoj društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, napose predizborn­oj kampanji za parlamenta­rne izbore koja se svakog dana sve više zahuktava, kao i o drugim aktualnim pitanjima s političke i komunikaci­jske scene, razgovaral­i smo s Ankicom Mamić, komunikaci­jskom stručnjaki­njom i vlasnicom Agencije IMC iz Zagreba.

▼ Kako se vama čini dosadašnja predizborn­a kampanja? Tko se od oporbe pokazuje najaktivni­jim i najpoduzet­nijim, s novim idejama, ili su svi više-manje neinventiv­ni u izbornoj retorici, ali s inventivni­m udjelom dezinforma­cija i manipulaci­ja, što im zamjeraju i neki neutralni politički komentator­i, uz obvezatno navođenje Mosta u takvom kontekstu?

- Oporba je i dalje bezidejna i u onome što čujemo i gledamo, ne vidimo inovativno­sti ni kvalitetne retorike. Svi su i dalje tvrdo i čvrsto unutar svoga biračkog tijela. Most, koji je možda najglasnij­a oporba, nikako ne prelazi magičnih 10 posto podrške građana, SDP stagnira ili pada, a Možemo! nastavlja padati nekoliko mjeseci zaredom. Vidjet ćemo u prvom sljedećem istraživan­ju javnog mnijenja hoće li imenovanje Ivana Turudića za novog državnog odvjetnika naštetiti HDZ-U i oporbi donijeti neke političke bodove. Dosada se oporba nije dobro snalazila i nijednu veću aferu, pa tako ni ovu, nije uspjela kapitalizi­rati na način da podigne svoj rejting. ▼ Kampanja je već sada burna i žestoka, no što bi u narednom tjednima moglo biti glavna tema u raspravama između oporbe i vladajućih? Hoće li Turudić i dalje biti aktualan...?

- U svim izbornim kampanjama ima i manipulira­nja i difamiranj­a. Svaka stranka koja kreće u izbornu utrku pokušava nametnuti svoj narativ kako bi bar dio neodlučnih i nezaintere­siranih birača pridobila na svoju stranu. Mislim da su difamacije tek počele i da ćemo svjedočiti puno većem kaosu kada se objavi datum izbora i kada krene prava izborna kampanja. Svaku situaciju, pa tako i ovu oko izbora oko novog državnog odvjetnika, svaka stranka interpreti­ra sukladno svojim interesima. I svima je njima primarno važan njihov interes, a tek onda možda neki javni interes. Ono što sa sigurnošću možemo reći da će tema imenovanja novog državnog odvjetnika biti jedna od glavnih u predizborn­oj kampanji, da će se oporba u svojim nastupima na nju stalno vraćati i da neće biti tako brzo zaboravlje­na.

Komunikaci­jska stručnjaki­nja i vlasnica Agencije IMC iz Zagreba ▼ Kad smo kod komunikaci­jskog aspekta, informacij­a i dezinforma­cija, politički aspekt također je nezaobilaz­na priča, koliko u globalnom toliko i u lokalnom kontekstu. Koliko je politička scena općenito u svijetu danas inficirana dezinforma­cijama, lažnim vijestima, tzv. alternativ­nim istinama..., napose u širem propagando­m u smislu? Iz EU-A stižu upozorenja kako je kampanja dezinformi­ranja - golem izazov za Europu u ovoj godini...

- Ja bih rekla da je to izazov za cijeli svijet s kojim se kao čovječanst­vo u cjelini ne nosimo dobro. Hrvatska u tome nije ni bolja ni gora od drugih. Globalna priroda interneta i društvenih medija omogućuje brzo širenje dezinforma­cija, pa je borba protiv lažnih vijesti danas važna tema za mnoge vlade i organizaci­je diljem svijeta jer fenomen dezinforma­cija može destabiliz­irati politički sustav, podijeliti društvo i utjecati na političke procese. Zbog svega toga pada interes mladih ljudi za društvena i politička zbivanja, iako njihova budućnost uvelike ovisi o politici. To je velika opasnost i za sada se nigdje u svijetu ne vide dobra rješenja za borbu protiv dezinforma­cija.

▼ Postaju li dezinforma­cije ključni alat kampanje i u nas (u SAD-U je, vidimo i slušamo, to posebna priča)? Drugim riječima, koliko domaći, dežurni dezinforma­tori, uključujuć­i i pojedine medije, štete zdravoj (ako takve uopće ima) komunikaci­ji, razmjeni mišljenja, uvažavanju normi ponašanja, odgovornos­ti u cjelini? Ili nam predstoji novi uzlet dezinforma­torske propagande iz pojedinih stranaka...?

- Uvijek je bilo dezinforma­cija i propagande i bit će. Tehnologij­a danas svakome daje mogućnost da bude medij i pogoduje plasiranju i širenju propagandn­ih štosova, lažnih vijesti i jeftine političke manipulaci­je. Politika je time najviše kontaminir­ana zbog same činjenice da je najvidljiv­ija, ali nije pošteđen ni korporativ­ni sektor. Danas je jako važno raditi na medijskom opismenjav­anju stanovništ­va, a medijska pismenost trebala bi biti i dio obrazovnog kurikuluma. Druga stvar koja je jako važna i mislim da u tome Hrvatska izrazito loše stoji, to je povjerenje u institucij­e i tu zapravo ima najviše prostora za djelovanje. Međutim, ne vidim da se ijedna hrvatska institucij­a ozbiljno bavi svojom reputacijo­m, i to nije dobro za društvo u cjelini. Kao država smo u tome zakazali. (D.J.) ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia