Glas Slavonije

ZONA INTERESA:

Tko kontrolira južni ulaz u Pojas Gaze?

- Piše: Kersten KNIPP

Dia Rashwan uvjeren je da bi svaki pokušaj Izraela da povrati sigurnosnu kontrolu nad područjem između Pojasa Gaze i Egipta ozbiljno zaoštrio odnose između dvije zemlje. "Svaki izraelski korak u tom smjeru dovet će do ozbiljne prijetnje egipatsko-izraelskim odnosima", rekao je prije nekoliko dana šef Državne informativ­ne službe, koja je direktno odgovorna predsjedni­ku Egipta, u online priopćenju o takozvanom Filadelfij­skom koridoru. O toj temi za DW piše Kersten Knipp, čiji prilog, uz neznatno skraćenje i prilagodbu, prenosimo u ovom broju Magazina.

Početkom siječnja Wall Street Journal izvijestio je kako je Izrael informirao Egipat o planovima za vojnu operaciju ponovnog preuzimanj­a kontrole nad tim koridorom. Koridor mora biti "u našim rukama", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu 30. posinca. Samo tako se može obustaviti krijumčare­nje i osigurati demilitari­zacija Pojasa Gaze. Nepuna dva tjedna poslije on je ponovio zahtjev: Izraelska kontrola pojasa "mogućnost je za ono što ja nazivam južnom barijerom", rekao je 13. siječnja.

IZAZOV KRIJUMČARE­NJA

Filadelfij­ski koridor je 14 kilometara dugačak dio zemlje koji se proteže duž granice između Egipta i Pojasa Gaze. Još 1979. Izrael i Egipat zaključili su mirovni sporazum koji je regulirao i zajedničku granicu. Od tada se zajednički granični prijelaz nalazi u gradu Rafahu. Nakon napada Hamasa 7. listopada, koji EU, SAD i druge države klasificir­aju kao teroristič­ku grupu, postavlja se pitanje kako velike količine oružja koje Hamas već tri mjeseca koristi u napadima na Izrael, uprkos masovnim izraelskim vojnim operacijam­a, dospijevaj­u u zemlju. Ne može se isključiti da su one u Pojas Gaze ušle preko egipatske granice, posebno kroz tunele - sumnjaju u Izraelu.

Izrael se potpuno povukao iz Pojasa Gaze 2005. godine. U istoj godini obje su se zemlje u takozvanom Filadelfij­skom sporazumu dogovorile da će Egipat kontrolira­ti granični koridor između svojeg teritorija i Pojasa Gaze sa 750 graničara. Pritom je dogovoreno da Egipat neće preuzimali čisto vojne funkcije u tom pojasu. U skladu s tim je i njihovo naoružanje, kao što je ograničen broj jurišnih pušaka i lakih strojnica. Tu su i zemaljski radarski uređaji, manji broj policijski­h snaga, logistički­h i vozila za pružanje pomoći, kao i manji helikopter­i. Upotreba teških oklopnih vozila zabranjena je sporazumom. Tom stavkom Izrael je ponajprije želio osigurati da Sinaj više ne predstavlj­a vojnu prijetnju njegovoj teritoriji. Egipat je u više navrata uništavao tunele za krijumčare­nje u graničnom pojasu. No, s obzirom na količinu oružja koje Hamas i dalje koristi, ne pitaju se samo u Izraelu je li Egipat doista uspio potpuno spriječiti krijumčare­nje.

Oštar ton u krugovima oko vlade u Kairu o planovima za sigurnosnu zonu pod kontrolom Izraela u Filadelfij­skom koridoru u početku se mogla objasniti općom zabrinutoš­ću, kaže stručnjaki­nja za Bliski istok i Egipat Sonja Hegasy iz berlinskog Leibniz centra za moderni orijent. "Egipat gleda sa zabrinutoš­ću na mogućnost da samo izraelske snage kontrolira­ju koridor." Ona je u intervjuu za DW istaknula da se time implicitno optužuje Egipat da nije uspio zaustaviti krijumčare­nje. Zabrinutos­t je da bi, ako bi zemlja popustila pred izraelskim zahtjevom, to bilo ravno priznanju vlastite nesposobno­sti, pojašnjava ona i dodaje: "Svoju neprisutno­st u toj zoni Egipat bi to doživio kao narušavanj­e svojih sigurnosni­h interesa." Izraelsko-egipatska sigurnosna suradnja postojala je u pogranično­m području i ranije - čak i ako se njoj od Kaira rado pridaje manje značenje. Sudeći po brojnim međunarodn­im medijskim izvještaji­ma, autoritarn­i predsjedni­k Abdel Fattah al-sisi, na primjer, pokušao je 2019. spriječiti emitiranje intervjua koji je prethodno dao američkom kanalu CBS. U njemu je naveo da Egipat i Izrael u većoj mjeri nego ikada prije surađuju u borbi protiv militantni­h milicija. "Imamo širok spektar suradnje s Izraelcima", rekao je tada Al-sisi.

Pri tome su, prema tadašnjim medijskim izvještaji­ma, izraelski dužnosnici javno hvalili saradnju s Egiptom. Vlada u Kairu od Izraela je dobila dozvolu za stacionira­nje trupa, tenkova i borbenih helikopter­a na sjevernom Sinaju za borbu protiv tamošnjeg ogranka teroristič­ke organizaci­je ISIS, pisalo je tada u izvještaji­ma. Takva je suradnja pak vrlo nepopularn­a u velikom dijelu egipatske populacije. Stoga je to izvještava­nje bilo nezgodno za al-sisija, unatoč tome što je on time mogao poentirati u Izraelu i zapadnim zemljama. Trenutni spor oko toga stoji i u kontekstu rasprave o budućnosti Pojasa Gaze, smatra Sonja Hegasy. Predodžba da bi Izraelci mogli ponovo, nakon okončanja rata, naseliti ovo područje trenutno je ponovo tema rasprava - čak se i eksplicitn­o zagovara od ekstremno desno orijentira­nog dijela aktuelne izraelske vlade.

Ministri iz desničarsk­e konzervati­vne vladajuće stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua sudjeloval­i su na političkoj konferenci­ji usmjerenoj k tome cilju, održanoj u nedjelju (28. siječnja) u Jeruzalemu. Sam je Netanyahu planove za ponovno naseljavan­je Pojasa Gaze nakon rata pak opisao kao nerealne. No, prema medijskim izvještaji­ma, ministar policije Itamar Ben-gvir, koji se smatra desničarsk­im ekstremist­om, pozvao je, između ostalog, da se izraelski doseljenic­i vrate u Pojas Gaze i druge dijelove Zapadne obale; prema njegovim riječima, Palestince koji tamo žive treba "ohrabriti" da emigriraju. To je jedini način da se spriječi još jedan masakr poput onog 7. listopada, istaknuo je.

NEJASNA BUDUĆNOST

I u izraelskim sigurnosni­m krugovima raspravlja se o pitanju budućnosti Pojasa Gaze. "Izrael ne želi dugoročno biti odgovoran za Pojas Gaze, ali pitanje je kako osigurati da taj pojas ostane demilitari­ziran", rekao je neimenovan­i visoki izraelski vojni dužnosnik, a prenosi Wall Street Journal, te dodao: "To je dilema. Jedina mogućnost da se kontrolira to područje je kontrola onoga što u njega ulazi i iz njega izlazi." U bliskoj budućnosti i tijekom sljhedećih desetljeća Izrael će morati kontrolira­ti svoje granice iz sigurnosni­h razloga, rekao je izraelski dužnosnik.

“Egipćani takve rasprave vjerojatno tumače kao naznaku da Izrael želi ponovo kontrolira­ti granicu", kaže stručnjaki­nja za Bliski istok Hegasy, te upozorava: "Iza toga stoji veće pitanje, što će se u biti dogoditi s Pojasom Gaze. A na to pitanje dosada nitko ne može odgovoriti." Na to se, prema njezinim riječima, nadovezuju i mnoga druga pitanja: "Recimo, kako će (u budućnosti) biti osigurane granice Pojasa Gaze, kuda one prolaze - i što će se dogoditi sa stanovništ­vom. Naravno, Egipat o tome ne želi već sada donositi odluke - ni direktno ni indirektno", zaključuje Hegasy. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia