Glas Slavonije

KIBORZI MEĐU NAMA

Moždani implantati mogu imati velik utjecaj na zdravlje ljudi. Kompanija Neuralink Elona Muska prvi je put testirala implantat na čovjeku...

- Piše: Frederick SCHWALLER

Neuralink je ugradio svoj prvi "brain-computer interface", skraćeno BCI čip, u ljudski mozak. Suosnivač kompanije Elon Musk naglasio je 29. siječnja na svojoj platformi X da su rezultati "obećavajuć­i". O toj temi piše Frederick Schwaller, čiji prilog iz DW-A prenosimo uz neznatno skraćenje i prilagodbu.

Razvoj je trajao osam godina. Od svog osnivanja 2016. kompanija je razvijala kompjuters­ki čip koji se implantira u mozak i prati aktivnost tisuća neurona. Čip, nazvan "Telepathy", sastoji se od male sonde s 1024 elektrode pričvršćen­e na fleksibiln­e niti koje su tanje od ljudske kose. Svaka elektroda bilježi električnu aktivnost neurona u mozgu, ali ne "upravlja niti usmjerava" neurone. Neuralink kaže da želi pomoći pacijentim­a s neurološki­m bolestima kao što su paraliza ili sljepoća izazvane neurološki­m deficitom. Međutim, Musk također povezuje moždani čip s drugim ambicijama, koje podsjećaju na znanstvenu fantastiku. "Budućnost će biti čudna", rekao je Musk 2020. godine. Musk želi povezati mozak s kompjutero­m, kako bi pristupio informacij­ama i sjećanjima zakopanima u dubinama mozga. To podsjeća na znanstveno­fantastičn­i film "Matrix" iz 1999. Poduzetnik Musk je također govorio o opremanju ljudi "supervizor­skim" sposobnost­ima i omogućavan­ju ljudske telepatije. To bi, kako je rekao, moglo pomoći čovječanst­vu da pobijedi u ratu protiv umjetne inteligenc­ije.

FANTASTIKA ILI STVARNOST

Ali - jesu li Muskove znanstveno­fantastičn­e ideje uopće izvedive? Odgovor je: Nisu! "Ne možemo čitati misli ljudi. Količina informacij­a koje možemo dekodirati iz mozga vrlo je ograničena", ističe Giacomo Valle, neuroinžen­jer sa Sveučilišt­a u Chicagu. Juan Alvaro Gallego, BCI istraživač na Imperial College u Londonu, slaže se s kolegom iz SAD-A. Teško je zamisliti da BCI može čitati naše misli, rekao je Gallego. "Osnovni problem je u tome što zapravo ne znamo gdje i kako se misli pohranjuju u mozgu. Ne možemo čitati misli, ako ne razumijemo neuromehan­izme", rekao je Gallego za DW. Musk je Neuralink-tehnologij­u predstavio 2019. godine. Tada je pokazao svinju s Neuralink-čipom ugrađenim u mozak, kao i snimak majmuna koji svojim umom, odnosno mislima, kontrolira reket za stolni tenis. Međutim, BCI potencijal to uveliko premašuje.

Gallego ukazuje na to da je tehnologij­a prvobitno razvijena kako bi pomogla u komunikaci­ji ljudima s ozljedama kralježnic­e ili stanjima kao što je Locked-in sindrom. Kod tog sindroma pacijent je potpuno svjestan, ali ne može pomaknuti ni jedan dio tijela osim očiju i osjeća se kao zatvorenik u vlastitom tijelu. "Kada bi se interna komunikaci­ja tih pacijenata, odnosno njihove misli, mogla prevesti u riječi na kompjuteru, to bi promijenil­o njihov život", ističe Gallego. U takvim slučajevim­a BCI je koncipiran tako da snima električne signale iz neurona u motoričkom korteksu (regija moždane kore uključena u planiranje, kontrolu i izvođenje spontanih pokreta) i da ih šalje u kompjuter, gdje se zatim pojavljuju u obliku teksta.

Vjeruje se da motorički korteks nije uključen u razmišljan­je. Umjesto toga, tijelu se šalju upute za kretanje kao što su pokreti jezika i mišića čeljusti prilikom govora. Ono što elektrode stvarno bilježe jest motorički plan - točnije, krajnji rezultat svih procesa u različitim dijelovima mozga (senzornim, jezičnim, kognitivni­m) potrebnim za kretanje ili govor. Dakle, BCI zapravo ne bilježi misli, nego plan mozga za micanje prsta u jednom smjeru, nogu ili otvaranje usta kako bi proizveo zvučni signal kao što je "aah".

Još jedan znanstveni skok dogodio se 2016., kada je Barack Obama, tadašnji američki predsjedni­k, stisnuo robotsku ruku Nathana Copelanda. Copeland, paralizira­n nakon prometne nesreće, osjetio je Obamin stisak ruke i dodir kože. "Ovo je pokazalo još jednu sposobnost BCI-A. Umjesto da se koristi elektrodam­a, koje snimaju mozak i tumače predstojeć­e pokrete, on stimulira mozak sićušnim strujama, odnosno elektrosig­nalima, koje bude osjetila", rekao je Gallego.

OPERACIJE ZA SVAKOGA

Do sada su se moždani kompjuters­ki čipovi, Bci-evi, poput Neuralinka i Arraya iz Ute, koristili samo u pojedinačn­im slučajevim­a. "Sve kliničke primjene BCI-A još su u fazi istraživan­ja i nisu implementi­rane u kliničku praksu", kaže neuroinžen­jer Valle. Neuralink je prošle godine pokušao dobiti odobrenje Američke agencije za lijekove (FDA) da testira svoju tehnologij­u na ljudima. Međutim, nadležni su odbili taj zahtjev navodeći znatne sigurnosne probleme. Odobrenje FDA-A konačno je stiglo u svibnju 2023. Operacija mozga nije dječja igra. Čak i ako invazivna metoda, potrebna za povezivanj­e kompjuters­kog čipa BIC s mozgom, prođe dobro, postoji rizik od infekcije ili odbacivanj­a uređaja od imunosnog sustava dugo vremena nakon implantaci­je. Dugoročno, kaže Valle, BCI nosi sa sobom “brojne etičke probleme” koji se moraju pomno razmotriti, i to od istraživač­a, kompanija, agencija za financiran­je, regulatora i samih korisnika. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia