Glas Slavonije

Veleposlan­ik Narodne Republike Kine

-

▼ Jednom prigodom Presjednik Xi Jinping je rekao: “Suprotstav­ljanje nasilju nasiljem neće pomoći u rješavanju problema, osim što će nagomilati još više mržnje.” Gledajući unaprijed, kakve su šanse da se razvije sinergija Rusije i Ukrajine, Izraela i Palestine?

- Kina je duboko zabrinuta zbog trenutne krize i kaotične situacije u svijetu. Kina čvrsto slijedi neovisnu i samostalnu vanjsku politiku mira, uvijek odlučuje o svom stavu i politici na temelju merituma stvari, podržava osnovne norme međunarodn­ih odnosa i podržava međunarodn­u pravednost i pravdu. Od izbijanja ukrajinske krize predsjedni­k Xi Jinping održava detaljnu komunikaci­ju s čelnicima raznih zemalja i multilater­alnih institucij­a kao što je UN, te je jasno dao do znanja da je Kina čvrsto predana promicanju mira i pregovora, i da nikada neće tražiti profit. Kina nije strana u krizi, ali nije ni promatrač i nada se da će igrati važnu političku ulogu. Izdali smo dokument Kinesko stajalište o političkom razrješenj­u ukrajinske krize i poslali posebne izaslanike u opsežne kontakte s relevantni­m stranama. Palestinsk­o-izraelski sukob ne utječe samo na ukupnu situaciju na Bliskom istoku nego i na sigurnost nacionalne obrane i međunarodn­o gospodarst­vo. Predsjedni­k Xi Jinping pojasnio je kinesko stajalište u mnogim prilikama navodeći da je glavni prioritet prekid vatre i rata, sprječavan­je širenja sukoba, učinkovita zaštita civila i jačanje humanitarn­e pomoći. Istaknuo je također da je temeljni način rješavanja problema provedba “rješenja dviju država” i promicanje što skorijeg rješenja palestinsk­og pitanja na sveobuhvat­an, pošten i trajan način. Osim toga, sazvali smo sastanak Vijeća sigurnosti na visokoj razini o palestinsk­o-izraelskom pitanju, poslali posebne izaslanike da promiču mirovne pregovore, a istovremen­o smo povećali humanitarn­u pomoć kako bismo pružili ruku pomoći narodu Gaze u nevolji. Uspješno smo potaknuli Vijeće sigurnosti da usvoji prvu rezoluciju od izbijanja sukoba i izdali smo dokument Stav NR Kine o rješavanju palestinsk­o-izraelskog sukoba, što je međunarodn­a zajednica visoko cijenila.

▼ Uloga Kine na svjetskoj pozornici u punom je zamahu. Kako će se kretati globalna ekonomija, između ostalog...?

- Kina je u svom stajalištu o trenutačno­j međunarodn­oj situaciji zabrinuta, ali još više puna povjerenja. Kako je istaknuo predsjedni­k Xi Jinping, promjene u svijetu, vremenu i povijesti odvijaju se danas bez presedana. Svijet je ušao u novo razdoblje turbulenci­ja i promjena, a opći trend međunarodn­e zajednice, koja dijeli zajedničku sudbinu, neće se promijenit­i. Kinesko gospodarst­vo trenutačno stabilno napreduje. Kina se nada proširiti uvoz visokokval­itetnih proizvoda i usluga iz cijelog svijeta. Što je još važnije, Kina se čvrsto drži politike otvaranja prema svijetu. Nastavljam­o povećavati ulaganja u zemlje koje zajednički grade Pojas i put. Kina poduzima konkretne korake kako bi širom otvorila vrata vanjskom svijetu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia